Министерство на културата направи оглед на Роженския манастир след иманярското копаене

Холандското летище „Схипхол“ отмени над 100 полета

Отровителите на Скрипал били задържани в Холандия Руслан Боширов и Александър Петров освободени без обвинения

Президентът Радев изрази съболезнования по повод кончината на президента на Виетнам

Откриха убит издирван мъж

Небето стресна софиянци предпразнично (СНИМКИ) Петък ни изненада с два атмосферни феномена

Мей: Не е приемливо да се блокира предложението на Лондон за „мек“ Брекзит, без да се предлага ясна алтернатива

Провали се делото за мярката по казуса „Роженски манастир“, всички съдии си дадоха отвод

Борисов прати в отпуск чиновници

Митничари запечатаха данъчни складове във „Винпром Карнобат”

Христо Бръзицов, който простреля в лицето полицай, ще бъде настанен за изследване в психиатрична болница Страда от изключително тежка форма на параноидна шизофрения

Митничари на Дунав мост 2 задържаха 5 кг хероин, укрит в тайник на лека кола

Намериха тялото на 18-годишната Силвия Петрова от Димитровград, обявена за общодържавно издирване

Психично болен уби с крак паленце пред ветеринарна лечебница, докторката в шок

Липса на кадри спъва дигиталната трансформация на бизнеса у нас

Джинджифил срещу болки в гърлото

При болки в гърлото и хрема джинджифилът може да се окаже много полезен. Макар че широката му употреба е най-вече в качеството му на подправка, той има и лечебни свойства.

Използва се при главоболие и мигрена, но спомага и за облекчаване на настинки и регулиране на кръвното налягане. Коренището на растението или вертикалната част на корена се консумира най-често.

В корена на джинджифила се съдържат 14 основни биоактивни вещества. Освен това общото съдържание на феноли в джинджифила е 157 мг/100 грама коренище, а флавоноиди – 5,54-11,4 мг/грам сухо тегло, или 2 пъти повече в сравнение с чесън, лук, папая, черен чай, добавя специалистът по храните.

Джинджифилът се използва най-често през есента и зимата, защото е доказано, че подсилва имунитета чрез потискане на синтеза на простагландини и левкотриени, както и чрез потискане на 5-липоксигеназа.

Изключително полезна е употребата на джинджифил в комбинация с мед, някои добавят и лимон.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.