Джин с акули в Плимут

Английското пристанище радва туристите с романтика и история

Градът на щастливите пенсионери и студенти

Тук са снимани всички филми по романите на Розамунде Пилхер

Сигурно няма човек да не е чувал за поне един от 60-те екранизирани романи на английската писателка Роузамънд Пилчър (по-известна у нас като Розамунде Пилхер). Филмите по тях са романтични любовни истории, снимани на изключително красиви места, изобилстващи в два цвята – много зелено и наситено синьо. Е, ако се чудите къде се намира тази неземна красота, отговорът е - околностите на британския град Плимут (на английски Plymouth). Той е в Югозападна Англия в церемониалното графство Девън (по-рядко и неофициално наричано Девъншър) на повече от 300 километра от Лондон. Разположен е на полуостров Корнуол при вливането на реките Плим и Тамар в Ла Манш. Градът е основан през XIII век.

Плимут е истинско бижу на Обединеното кралство. И ако някой иска да се скрие от туристическата лудница и величие на Лондон, ако си мечтае да види истинската Англия, то мястото е точно Плимут. В града живеят малко над 250 000 души, като 30 000 от тях са студенти. Там цари британско спокойствие в огромни размери. Не случайно го наричат град на щастливите пенсионери и младежи.

Плимутският университет е един от най-големите в Кралството (пети), а модерната му сграда е едно от архитектурните бижута на града. Висшето учебно заведение е признато за водещо в областта на морския мениджмънт и логистика, морското инженерство, морската биология, океанология и екология. На пристанището се намира и най-големият аквариум в Англия. Там туристите могат да са сигурни, че им предстои невероятно пътешествие из морските дълбини – най-доброто в Европа. Аквариумът е най-дълбокият на континента, а обитателите му и експонатите обхващат световните океани, от бреговете на Англия до тихоокеанските коралови рифове. Повече от 70 акули от 10 различни вида са настанени в него, включително малки кучешки риби и големи пясъчни тигрови акули. Всички се отличават с отлично интерактивно гмуркане. Ресторантите на място предлагат изглед към морските обитатели. Местните още си спомнят как преди десетина години Плимутският аквариум наел “Боинг 767”, за да пренесе със специален полицейски ескорт 42 тона карго (Карибски риби) в техния нов дом.

Другата туристическа атракция е красивият червено-бял фар, откъдето се открива изумителна гледка. До него се стига покрай Кралската цитадела – огромна крепостна стена, и е издигнат на хълм точно над морето (между другото целият град е разположен на хълмове) в просторен парк. Точно под него е пътят и един изключително красив басейн, който буквално се слива с морската шир. В парка се намира и огромен паметник на сър Франсис Дрейк. Да, този същият адмирал Дрейк – мореплавател и неуловим пират, който от Плимут (той е бил и кмет на града) в края на XVI век (1588 г.) е гледал как бурята разбива корабите на Непобедимата испанска армада. Добре е да се знае, че в миналото Плимут е бил едно от най-големите английски пристанища, оттук са тръгнали първите английски заселници (пилигримите) в Северна Америка (основавайки там града Плимут). Днес тук се намира най-голямата военноморска база в Западна Европа и единствената британска база за атомни подводници.

Градът е бил почти изцяло разрушен от нацистките бомби по време на Втората световна война. След това той е отново построен. Запазена била само част от стария квартал на Плимут – Барбикан. В тесните улици на историческия квартал може да се види страхотна архитектура от XVI век, особено къщата на Елизабет и градините около нея. По тесните улички има страхотни магазини и малки галерии, които биха разтопили сърцето на всеки турист. В квартала Барбикан е и известният завод за производство на плимутски джин, чието качество не буди никакво съмнение. Разбира се, с помощта на екскурзовод могат да се направят и дегустации.

Югозападният английски град е пълен с атракции и развлекателни събития. Един от най-популярните е Британският фестивал на фойерверките. Той се провежда през август и събира десетки хиляди зрители на насипа на града. На един от последните е бил направен опит да се постави нов световен рекорд за броя на ракетите, които едновременно се изстрелват във въздуха - около 55 хиляди се били изкачили в небето над Плимут, разказват местните. Кулинарният фестивал Flavor Fest пък събира в центъра на града признати майстори на кулинарните изкуства, представители на хранително-вкусовата промишленост, производители на кухненско оборудване, както и много гастрономи от цяла Великобритания. По време на коледните празници в центъра на града плимутчани очакват с нетърпение да се появи и открита ледена пързалка.

Сред прочутите жители на Плимут освен Сър Франсис Дрейк, е и известният изследовател на Антарктика капитан Робърт Фалкън Скот. Известната в България писателка и изследователка на живота на Васил Левски Мерсия Макдермот също е родена в този английски град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл