Джип уби момиченце, роднини пребиха шофьора (ОБЗОР)

НИКОЛАЙ СПАСОВ

ТРУД, ПЛОВДИВ

Момиченце на 10 години бе блъснато и убито от джип в ромската махала на пловдивското село Първенец. Роднини и близки на детето нападнаха и биха 56-годишния шофьор. След намеса на полицията той е отърван и откаран в болница със спукана глава. Когато му оказали медицинска помощ, бил пратен в ареста за 24 часа.

Поредната тежка катастрофа със загинало дете стана вчера към 7,50 ч. По това време петокласничката Ангелинка отивала на училище, водена за ръка от майка си Иванка. Двете крачели отстрани на пътя, тъй като на улицата около ромските къщи няма тротоар. Застигнал ги тежкият джип “Санг Йонг” и помел детето. 31-годишната майка била леко ранена, но припаднала от шока, виждайки мъртвото си дете и била откарана в болница от екип на Спешна помощ.

“Толкова силен беше ударът, че го чух вкъщи. Излязох и видях Иванка с кръв по главата, а детето - под гумите на колата. Държеше детенцето в ръцете си и викаше за помощ. Ангелинка си умря в ръцете на майка й”, разказа потресена съседка. Бащата Георги разказа, че му казали комшии и дотичал  на мястото на катастрофата. Жена му вече е била откарана, а момиченцето лежало на асфалта, но не го пускали да се доближи. “Този джип е карал с бясна скорост, когато е връхлетял Иванка и малката. Повече от 30 минути е нямало линейка. Искам си детето, искам да си видя жената”, плачеше Георги. Той се опита да пробие полицейския кордон, когато пристигна кола на Съдебна медицина, за да вземе тялото на детето.

Георги работи на частни обекти и по градините, а Иванка е домакиня. Имат още едно по-малко момиченце, което майката по-късно е трябвало да заведе на детска градина. Роми разказаха, че на улицата има знак за ограничение на  скорост до 30 км/ч, а шофьорът на име Димитър от съседното село Брестовица е карал с 80-90 км/ч.

“Искаме кръв за кръв. Ако не е в затвора, знаем къде живее и ще търсим мъст. Такова хубаво дете да убие”, крещяха жители на махалата. Те твърдят, че същият шофьор е предизвиквал и друга катастрофа, но се отървал от закона, защото синът му е полицай. Запознати обаче обясниха, че става дума за катастрофа отпреди година, когато Димитър блъснал колата на 21-годишно момиче пред магазина в село Първенец, но нямало пострадали.

Три патрулни коли на полицията и два микробуса на Специализираните полицейски сили останаха до следобед, докато се успокоят страстите в селото. Полицаите са установили един от участниците в побоя над шофьора, но търсеха и останалите роднини, участвали в саморазправата. От прокуратура в Пловдив съобщиха, че са образували две дела. Едното се наблюдава в Окръжна прокуратура и е за катастрофата с убитото дете, а другото от Районна  – за побоя над Димитър.

Жители на Първенец твърдят, че от години се оплакват в общината и полицията, че шофьори карат като луди по улиците, без да имат страх от знаците и глобите.

В разградското село Осенец - кола блъсна старци на тротоар

84-годишен мъж и 80-годишната му съпруга били блъснати от кола, която се качила на тротоара и ги помела. Двамата са в болницата в Разград, като животът на жената е в опасност.

Произшествието станало в разградското село Осенец. Старците Т.К. и жена му П.К. вървели из селото, когато внезапно ги ударил джип “Нисан”, управляван от 51-годишния Ю.А. от Шумен. Старецът получил фрактура на лявата ръка, а жена му - травма в коремната област. Катаджии не изключват водачът на джипа да е получил внезапен здравословен проблем и това да е причина за катастрофата.

На пешеходна пътека в Хасково - водач удари баба и внуче и избяга

Шофьор блъсна жена на 64 години и 8-годишния й внук на пешеходна пътека в Хасково и избяга. Пострадалите са с контузии  и болки в краката, но нямат счупвания и са освободени за домашно лечение, казаха лекари от местната болница.

Катастрофата станала във вторник към 17,15 ч на зебрата на булевард “Съединение” при улица “Булаир”. Лек автомобил “Дайхацу”, управляван от 61-годишен мъж, при завой наляво отнел предимството на бабата и внучето, ударил ги и ги повалил на земята. Водачът усетил какво е сторил, но нито спрял нито се обадил на тел. 112, а отпрашил от мястото на инцидента. Час по-късно полицаите го спипали  и му написали акт.

Същата вечер на пешеходна пътека на бул.”Втори юни” във Враца 45-годишна жена е била ударено от джип “Рекстон” и откарана в болница със съмнения за фрактури. Шофьорът – 65-годишен англичанин със статут на продължително пребиваващ в България, останал на място и изчакал екипите на полицията и Спешна помощ. Пробата му за алкохол била отрицателна.

Пред общината във Велико Търново - шеф на заведение помете момиче на “зебра”

Собственик на заведение на Самоводската чаршия във Велико Търново е блъснал момиче, което пресичало на пешеходна пътека в центъра на града.

Инцидентът е станал около 19 часа във вторник на “зебра” близо до сградата на общината. Бизнесменът Тодор Дексоков, карал джипа си “Тойота” и връхлетял върху пешеходката. При силния удар, момичето изхвръкнало на разстояние от около 20 метра пред очите на шокирани свидетели.

Пострадалата Елин Курдова незабавно била откарана във великотърновската болница. При медицинския преглед било установено, че момичето е оцеляло като по чудо само с натъртвания и охлузни рани. На дясното бедро, откъдето е дошъл удара, нямало фрактура. Белият дроб също бил изследван с рентген, но липсвали наранявания. Девойката била пусната да се прибере в къщи към 20,50 часа.

От началото на тази година спрямо 2016 г.

7 пъти повече убити на пешеходна пътека

Седем пъти повече хора са убити при катастрофи на пешеходна пътека от началото на тази година спрямо 2016 г., научи „Труд” от експерти по пътна безопасност.

Убитите на „зебра” са 29 души, докато миналата година са били само 4. Специалистите смятат, че причината е все по-лошата полицейска работа.

Допреди 4-5 години патрули на КАТ и „Охранителна полиция” задължително са имали повече дежурства край училища, детски градини, или на места, където редовно се нарушава предимството на пешеходците. Тази практика е зарязана след „повдигането” на пешеходните пътеки и монтирането на камери за наблюдение. Направен е и изводът, че все повече шофьори дават път на минувачите, затова нямало нужда униформените да дежурят край „зебрите”.

Липсата на контрол и чувството за безнаказаност влияе не само на водачите. Статистиката от 2013 и 2014 г. сочи, че тогава са били глобявани по 5000-6000 пешеходци годишно, докато в момента са 60-70. Драстично по-малко са и санкциите на велосипедистите или мотористите, които вършат нарушения, без да си дават сметка, че ако стане катастрофа, животът им е в опасност.

Трима министри

Мерки срещу жертвите на пътя по празниците

20 души са загинали, а 230 са били ранени по празниците Коледа и Нова година през 2016 г. Това съобщи вчера вътрешният министър Валентин Радев. Амбицията тази година е да бъдат избегнати тежките инциденти и затова се вземат допълнителни мерки, обявиха Радев и колегите му Ивайло Московски и Николай Нанков.

МВР ще се следи за превишена скорост, пияни шофьори и наркотици, както и за водачи без книжки. Всички камиони над 12 тона ще бъдат обект на специален контрол от смесени патрули на КАТ и бившата ДАИ.

Московски каза, че ще се проверяват и автобуси, а мобилни екипи ще дебнат по най-рисковите точки. Той призова и да се внимава при преминаване на жп прелезите, тъй като само във вторник е имало два инцидента с автомобила, навлезли при спуснати бариери пред локомотивите. Нанков обяви, че до 21 декември спират всички ремонти по пътищата, а над 3000 снегорина ще бъдат в готовност да чистят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България