На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Джихад вместо Ататюрк Образователната реформа в Турция тревожи светските кръгове

Дарвин и Ататюрк вече не са на мода, подчинението пред мъжа било висша добродетел, а „джихад“ означавало любов към родината. Ислямизацията на образованието в Турция върви на пълни обороти, пише швейцарският всекидневник „Нойе Цюрихер Цайтунг“.

Авторът на статията Марко Кауфман иронично отбелязва, че са били необходими само четири дни, за да бъде чуто и изпълнено желанието на президента Ердоган, който на 15 септември заявил в телевизионно интервю, че изпитът за влизане в държавните гимназии стресира учениците излишно. Още на 19-и същия месец министърът на образованието Исмет Йълмаз обявил, че изпитът се отменя.

Всяка година за държавните гимназии кандидатстват по около 1,3 милиона кандидати. Въпросният изпит пресяваше онези 400 000 ученици, които да получат място в тях. За по-слабите ученици, чийто родители нямат средства да ги запишат в частно училище, оставаше само една възможност – да учат в някое от религиозните училища „имам-хатип“, се казва в статията.

Според швейцарското издание, редица представители на светската опозиция в Турция подозират, че ненадейната реформа, която е вече петата за последните 13 години, цели да бъдат подсилени позициите на религиозните училища. Ето и аргументите им: адресната регистрация на учениците вече ще играе по-голяма роля за избора на училище. И тъй като в цялата страна религиозните „имам-хатип“ училища никнат като гъби след дъжд, за много турски семейства може да се окаже, че най-близкото до дома им училище е именно религиозно. Тези училища на практика подготвят бъдещи имами. За тях Анкара отпуска през следващите 3 години много повече средства, отколкото за училищата с техническа или природонаучна насоченост.

Турският президент Ердоган, както и много от неговите строго религиозни министри, са завършили училищата „имам-хатип“. През 2003 година, когато Ердоган за пръв път спечели парламентарните избори, в цялата страна е имало по-малко от 100 000 турски деца, които посещават религиозно училище.

Днес, след 14 години управление на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), броят им е близо 1,3 милиона. „Нойе Цюрихер Цайтунг“ припомня и едно изказване на Ердоган от 2012 година, в което той беше заявил, че в Турция трябва да се възпитава една „богобоязлива нация“.

Общественият протест срещу отмяната на изпита навярно нямаше да е толкова силен, ако правителството преди това не бе преработило из основи и учебните планове, отбелязва вестникът и дава следните примери. Дарвиновата теория за еволюцията на човека вече ще бъде преподавана в силно окастрен вид в горната степен на средните училища.

Консервативните мюсюлмани и християни отричат учението на Чарлз Дарвин, защото вярват, че светът и живите същества на Земята са създадени от Бог. По-малко място в учебната програма вече ще се отделя и на делото на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и символ на светската турска държава.

В същото време е предвидено религиозното възпитание да получи по-голяма тежест. Всяко новооткрито турско училище ще трябва да разполага с помещение за молитви. Според вестника, турското общество е било обхванато от смут след едно твърде спорно изявление на министъра на образованието. Той заявил, че младите хора трябва да разберат истинското значение на понятието „джихад“ (Свещена война). По думите му, Западът свързвал понятието с насилие, а в действителност „джихад“ означавало „любов към родината“. Именно тази „правилна“ интерпретация трябвало да се изучава в задължителните часове по религия, убеден е министърът.

Новите учебници в Турция са критикувани също и заради консервативните представи за жената, които те налагат. В един от учебниците например е поместена снимка на забулена жена, която се грижи за дома и децата. А в текста под нея подчинението, послушанието пред мъжа са представени като висша религиозна добродетел. В крайна сметка така пише и в Корана, аргументират се образователните власти.

Вестник „Нойе Цюрихер Цайтунг“ се съмнява, че подобна идеологически мотивирана реформа ще е в състояние да коригира слабостите на турската образователна система. По много признаци Турция днес изглежда все по-зле в сравнение с други държави в света. Изследванията „Пиза“, които мерят познанията на учениците по четене и в природните науки, показаха, че сред 15-годишните деца страната е отстъпила с 5 позиции назад в периода между 2012 до 2015 година и вече заема 49-то място от общо 72 изследвани страни.

 

Откъде започна всичко

От идването си на власт през 2003 г., през първите десет години от управлението си, Партията на справедливостта и развитието (АКП) на Реджеп Ердоган отбелязва огромен напредък в областта на образованието. С икономическия възход на страната в този период, милиони турци преминаха над границата на бедността и мнозина деца и младежи започнаха да посещават училище. Особен напредък беше отбелязан в привличането на момичета към образованието. Оттогава обаче напредъкът е в застой, пише в коментар тазседмичното издание на британското списание “Икономист”. Справка с данните на международната програма за оценка на образователните постижения на учащите (ПИЗА), която провежда изследвания на всеки три години, показва, че между 2012 и 2015 г. нивото на познания сред турските ученици е спаднало до предпоследно място от всички държави членки на организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

(превод: „Дойче Веле“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. ЗА НЕЗНАЕЩИТЕ ЩЕ КАЖА . ИСЛЯМА ВЪЗНИКВА 600 ГОДИНИ СЛЕД ХРИСТИЯНСТВОТО. ИСЛЯМА Е СЪЗДАДЕН С ЦЕЛ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО. ПЪРВАТА ЖЕНА НА МОХАМЕД Е ЕВРЕЙКА .ТЯ Е ОФОРМИЛА МИСЛЕНЕТО НА МОХАМЕД. ПОСЛЕДНАТА ЖЕНА АЙША Е 6 ГОДИШНА КОГАТО ТОЙ ВЕЧЕ Е БИЛ НА 65 ГОДИНИ. НЕ Е НОРМАЛНО ПЕДОФИЛ ДА ИМА ТОЛКОВА МНОГО ПОСЛЕДОВАТЕЛИ. ЯВНО ПОВЕЧЕТО СА С ИЗКРИВЕНО МИСЛЕНЕ.

  1. ееее….Прост си като галош, прост некадърен и необразован балканджия! Първо исляма не се противопоставя на нито една от религиите, а ги съхранява и ги включва в себе си. Коранът е потвърждение затова защото е от три части: теврат – еврейската( стария Завет) + индджил (новият Завет т.е. Библията ) плюс новата част Суна ! Това е коранът: потвърждение и вата в предишните религии, пророци, ангели и т.н. и плюс Мохамед като последният изпратен от Господа пророк. Следва потоп. Край на милостта на Аллах. На Мохамед жена му е християнка, но до този момент всички са били християни или евреи които са останали евреи защото не са приели Исус а би трябвало . Педофил си ти глупако. Жена му е била 12 годишна, което за тези времена е било нормално където продължителността на живота е била между 35/45 години. Освен това всяка жена след първият си цикъл се е смятала за способна за брак и деца. Що се чудиш погледни си ромските съграждани и българите във врачанския Балкан дори сега се женят на по 12 или вече са народили по 3 деца! А вече сме 2017 година а не ранното средновековие?! А защо има толкова последователи ? Защото вярват в Господа и в него. Защото когато Мохамед влиза с войската си в Медина един християнин или евреин не е бит или убит, а когато след години християните влизат в него един мюсюлмани не оставят жив- било то дете , жена или старец. Мохамед основава първият Университет в света. Идеята е негова !

   1. Религия, която отрежда по-добро място в рая на този ,който е избил повече неверници, която е подкрепяла братоубийството не може да се нарече чвеколюбива или че няма нищо против другите религии. Исляма подтиска дори собствените си последователи, освен ако не са високо в йерархията.

 2. Не си правя труда да чета немските говеда, но съм сигурен, че е пропуснал да каже че добрите „светски кръгове“ са военна диктатура.

 3. V darjavi kato Turciq , 4e i v Bulgaristan kadeto nqma suznanie i vazpitanie trqbva da igrae samo toqgata. no koi da q vurti e osnovniq problem..Ne stavat nito Edogan ni Boiko za tova ..

 4. На запад е пълно с католически училища, никнат като гъби дори в квартали където няма католици, стоят полупразни докато е съседство с тях светските училища са претъпкани. Никой не пише за това.

 5. нивото в турските училища било ниско – затова ли произвеждат всичко сами от военни кораби до сателити. Статистиката нещо понамирисва. Един колега ми каза че неговия син едвам изкарвал училище в русия а в САЩ бил гения на училището.

  1. Мдаааа… Тъпите американци ходят на луната, а умноте руснаци могат да пратят там само тенджера… То не, че американците не изпратиха такава. Ама не на луната, а на Марс. Подготвят се скоро и там да стъпят. Да видим умните руснаци къде на майка си в…. ще стъпят?!

   1. Туй го покажи на някой набор даа те прочете какъв си идиот. На децата ти няма нужда – със сигурност и те са идиоти като теб, при ъова промити.

    1. Промивките ги правят в Кремъл. А под всяка написана дума се подписвам. Всичко е истина и не ми е ясно, какво те боли толкова за руснаците? Колкото до децата ми – няма да ме вкараш в спиралата на лични обиди и нападки, където сте най-добри. Само факти и доказателства могат да променят мнението ми. А с такива нито ти, нито останалите от наряда разполагате. Мантри, пропаганда и обиди. Това са оръжията ви. Ако си мислиш, че останалите те имат за умен – жестоко грешиш. Няма ден, в който някой да не напише, че си стигнал дъното, но упорито копаеш надолу!

     1. Не се съмнявам, че сенилна деменция ще се подпише под глупости и лъжи, вярнайки в тях…

   1. глупак, в частните училища ходят децата на богатите. Най-евтиното почва от 20000$, и то за най-малките деца.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.