Арабската лига порица Тръмп за Голанските възвишения

Ердоган похвали Джасинда Ардърн: Поведението на премиера Ви е пример за света

Деца и родители преобразиха двора на ДГ „Света Богородица”

Доналд Туск за Брекзит: До 12 април всичко е възможно, готови сме и за най-лошото

Избираме как да се пенсионираме до 2023 г.

Строят нова улица за 250 хил.лева в Сливен

Вежди Рашидов първи посрещна Ян Енглерт

Гимназия в Сливен откри барелеф на голям български архитект и инженер

Започва ремонтът на три моста по магистрала „Тракия“

Андрей Новаков за пакета „Мобилност”: Опитват да ни вземат мача в съблекалнята и то с помощта на съдиите

Елена Йончева: Правителството на Борисов не успя да осъществи нито един значим енергиен проект

НФСБ ще се яви самостоятелно на евроизборите

Вижте как митничари изгориха наркотици за 20 млн. лева (ВИДЕО)

Задържаха Анушка за грабеж на 560 лева от възрастен мъж

Предложение: Шест месечни такси глоба за кражба на ток

Джойс Ейнли, британски зам.-министър за Брекзит, пред „Труд“: Искаме споразумение с ЕС в интерес на всяка държава членка

Днес в Брюксел се закрива заседанието на Съвета на държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС. Сред немалкото важни проблеми, които обсъждат европейските лидери, е и тази, засягаща преговорите за извеждането на Великобритания от ЕС, т. нар. Брекзит. От Лондон очакват зелен сигнал за преминаване към търговските параметри на бъдещите отношения между Обединеното кралство и 27-те; от Брюксел очакват ясен финансов ангажимент и изчистване на нерешените още въпроси, преди да преминат към следващия етап. Как ще изглежда бъдещето, ако съдим по настоящето, в двустранните отношения между България и Великобритания, разговаряме със заместник-министъра към британското министерство за излизане от ЕС, баронеса Джойс Ейнли, която бе на кратко работно посещение в София.

– Здравейте и добре дошла! Нека започнем с причината за това блиц-посещение в България? Идвате за първи път.
– За мен тази визита е важна възможност да покажем подкрепата на Обединеното кралство за всички предложения на предстоящото българско председателство на ЕС, което България поема ротационно през януари. Но и държах да дойда тук на всяка цена. Защото имаме толкова дълга история на сътрудничество с България. Споделяме общи ценности, общи принципи и една и съща решителност да продължим сътрудничеството си занапред. Говорихме преди да започнем интервюто, че сградата (б.р. – на британската резиденция) е на над 100 години, уверена съм че ще остане така за още 100 и повече. Най-малкото заради жизненоважното ни сътрудничество в области като търговията и сигурността. Също така се радвам, че можах да се срещна с колегите си, български министри, с които работя пряко, на тяхна територия.

– Точно се готвех да попитам с кого от българското правителство успяхте да се срещнете за тези няколко часа?
– Разговарях тази сутрин (б.р. – четвъртък) със заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева, с която имам честта да работим заедно в Съвета „Общи въпроси“ на ЕС. Където аз представлявам Обединеното кралство. Иначе в Лондон поддържам редовни контакти с посланика на България във Великобритания (Константин Димитров). Именно защото имаме това продължително сътрудничество и споделяме решимостта да го утвърждаваме и да гарантираме сигурността, и безопасността на нашите граждани.

– Наболелият въпрос, с който посрещат всеки британски официален представител в Европа тези дни е, как виждате бъдещето на двустранните ни отношения, след Брекзит?
– Убедена съм, че връзките които имаме сега, ще продължат и ще бъдат заздравени. И докато продължават преговорите ни с Европейската комисия (за Брекзит), трябва да преминем към следващия етап. И вече да започнем обсъждането на бъдещите взаимоотношения на Великобритания с всички 27 държави членки на ЕС. Уверена съм, че нашите двустранни отношения с България ще бъдат по-силни от всякога. Именно защото, както ви казах, нашите ценности, културен произход, ни дават споделеното виждане за важността на сигурността и икономическия просперитет на нашите граждани. И знам, че нашият посланик тук, Ема Хопкинс, вече е положила много стабилни основи. Разбира се това е само началото и ще има още много работа да се свърши. Затова и възнамеряваме да увеличим броя на хората, които работят с нея и нейния екип тук, за да демонстрираме желанието си.
– В кои конкретни области виждате това разширяване на двустранните отношения?
– Вече имаме много широко сътрудничество в търговските отношения и искаме да го задълбочим. От една страна, що се отнася до фармацевтичната индустрия, която тук е много стабилна, но и в много други области. И също така гледаме положително на приемането на повече български учащи в Обединеното кралство. И искаме да сме сигурни, че споразумението, което ще постигнем с ЕС, прави възможно млади българи да продължават да идват да се изучават у нас, да специализират и задълбочават познанията си. Те са от огромно значение за Обединеното кралство – не само като учащи, но и в последствие, когато остават да работят. От съвсем друг ъгъл България и Великобритания имат също така много общи интереси в осигуряването на сигурността и стабилността на региона. Приветствам българското правителство за решението му да съсредоточи вниманието си върху Западните Балкани (б.р. – по време на българското председателство на ЕС). Искаме да подкрепим тази инициатива. Великобритания също планира да организира идното лято конференция, посветена именно на перспективите на Западните Балкани и съм сигурна, че ще успеем да надградим постигнатото от България.

– Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС изглежда буксуват, съдейки по официалните позиции досега. Днес в Брюксел приключва заседанието на Европейския съвет, който също така трябва да се произнесе по напредъка им. В контекста на това, което споменахте за бъдещи права на учащите, то преминава през общо договаряне на правата на гражданите, британските и на тези от страните от ЕС, след Брекзит. Ако се стигне до провал на преговорите, т. нар. сценарий „нямаме сделка“, какво ще означава това? И за учащи, и за работещи българи във Великобритания?
– Първо искам да оборя твърдението, че преговорите за Брекзит буксуват. Това е впечатление, което се създава от определени лица в Брюксел. Не е така. Отношенията между Мишел Барние и Дейвид Дейвис (б.р. – главните преговарящи за Брюксел и Лондон) са добри, двамата се познават от години и постигнахме огромен напредък по редица въпроси досега. Но няма да напреднем повече, докато не започнем да говорим за бъдещите ни взаимоотношения. Сигурна съм, че ще стигнем и до там. Но е важно това да се случи възможно най-скоро, за да създадем усещане за сигурност у хората. Що се отнася до въпроса ви, възможно ли е да няма сделка, не смятам. Ще имаме много добра такава, но трябва да сме подготвени за всяка възможност. Затова и вече подготвяме планове и законопроекти, в случай, че не се стигне до споразумение (с ЕС), Обединеното кралство да продължи да функционира. Но не това искаме. Както каза вътрешният ни министър по-рано тази седмица, „немислимо е“ да не се стигне до споразумение. Има добра воля и от двете страни това да се случи. Но трябва да сме сигурно, че това бъдещо споразумение ще е в интерес на всяка страна – Великобритания и 27-те държави членки на ЕС. Имаме светло бъдеще заедно. Дори и да не сме вече част от институционална Европа, ще сме най-добрите й приятели. И ще продължим да работим в Европа, с 27-те от ЕС. Това е единственият начин да гарантираме за вбъдеще сигурността на всички.

– В кампанията за референдума за излизането на Великобритания от ЕС преди година вие сте от лагера на „оставащите“. Промени ли се и как гледната ви точка оттогава, дали Великобритания трябва да остане член на ЕС?
– Да, промени се, постепенно. На първо време, когато излязоха резултатите от референдума, това ме натъжи. Но го уважавам напълно. Демокрацията е най-добрата форма на управление, дори и когато дава резултат, който не ти харесва. Народът решава. Това е целият смисъл на демокрацията. Първата ми реакция беше да си кажа че искам да помогна, за да постигнем най-доброто възможно бъдеще за Обединеното кралство извън Европейския съюз. Бъдеще, което да е работещо и за ЕС. В течение на лятото, откакто съм в министерството за излизане от ЕС, имах възможността да се запозная с огромното количество работа, която е свършена от нашето правителство, да се потърсят начини да изградим бъдещите отношения с Европа, които да работят в интерес на всички. Подробният анализ е впечатляващ и вече виждам възможностите за Великобритания извън ЕС. Възможности, които означават, че Европа може да успее, и ние можем да успеем, но имайки различни отношения. Това, което окончателно промени мнението ми, беше речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза (б.р. – на 13 септември т.г.). Той описа Европа, която никога не бих искала да видя – на абсолютен политически и икономически съюз. Това не е моята представа.

– Ще ви задам един много хипотетичен въпрос покрай събитията в четвъртък и петък – преди заседанията на „големия“ Европейски съвет винаги се провеждат по-малки такива на премиерите от партиите в европейските политически семейства – ЕНП, ПЕС, либерали – за синхронизиране на часовниците, както се казва. Британските консерватори напуснаха ЕНП през 2009 г. и създадоха отделна политическа група в ЕП с полските си и други по-малобройни съмишленици; нямаше ли да е по-лесно сега на премиера Тереза Мей да комуникира с Европа, ако имаше още тази връзка с другите страни през дясното европейско политическо семейство?
– Министър-председателят Тереза Мей поддържа постоянни контакти с европейските лидери, особено интензивни през последните две-три седмици, що се отнася до напредъка на преговорите и как възнамеряваме да продължим напред. Тя полага и максималните усилия да пътува и да се среща с всеки лично. Това е задължението на министър-председателя – да поддържа лични отношения с всеки лидер в Европа. Понякога е по-трудно, идват избори, лидери се сменят. Но определено смятам, че премиерът поддържа добри контакти с всички.

– Позволете да ви насоча в съвсем друга посока. Малко преди началото на разговора ни стана известно, че правителството на Испания обмисля да задейства конституционните механизми, за да отнеме автономията на Каталуня, в отговор на действията на местните власти след референдума; как виждате развоя на случващото се в Испания и как смятате, че ще се отрази на Европа?
– Лично смятам, че спорът между Каталуня и Испания е от компетенциите на испанското правителство. Преди седмица бях на празненства по случай националния празник на Испания, организирани от посолството в Лондон. Имах възможността пред испанци и хора от други националности да ги поздравя за отношението им към укрепването на демокрацията и фактът ,че имат конституция, която гарантира националното единство, което е изключително важно за всяка страна. За това и не искам да коментирам по-нататък действията на испанското правителство; напълно подкрепям конституционни действия. Най-важното нещо за едно правителство остава как да гарантира сигурността на гражданите си. И съм сигурна, че точно това ще направят и властите в Испания.

– В заключение, какви са впечатленията ви от първата ви визита в България?
– Открих в София един много гостоприемен град. Срещнах много дружелюбни хора тук и мога да разбера защо толкова много британски туристи пътуват насам за почивка.

Нашият гост
Джойс Ан Ейнли, баронеса Ейнли от Сейнт Джонс, е британски политик, член на управляващата консервативна партия на премиера Тереза Мей. След предсрочните парламентарни избори през май тази година бе назначена за заместник-министър към специално създаденото министерство за излизане от ЕС. В предишния мандат на консерваторите е заемала поста държавен секретар към министерството на външните работи на Великобритания. Авторитетен политик в партията на торите, по време на кампанията за референдума във Великобритания през юни 2016 г. Джойс Ейнли е сред тези, които застават зад тогавашния премиер Дейвид Камерън и агитират сънародниците си за оставане в ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.