Джокович е №1 на Балканите

Новак Джокович е в далечна Австралия, но това не му пречи да печели награди на родните Балкани. Ден след като бе в основата на триумфа на Сърбия на АТП къп, тенисистът бе избран за спортист №1 на полуострова за 2019-а в традиционната анкета на БТА.

47-ото издание на допитването събра гласовете на националните агенции на България, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания. Джокович бе единственият спортист, който бе посочен от всички участници и логично оглави подреждането със 73 точки. Така сърбинът за шести път стана №1 на Балканите, с което изпревари световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. Досега двамата деляха първото място с по пет награди.

Тенисът бе представен в топ 3 и от румънката Симона Халеп (40 т.), а втори с 45 т. е гръцкият баскетболист Янис Антетокунбо, който бе най-добрият играч на „Милуоки Бъкс“ по пътя към първото им място в редовния сезон на НБА.

В топ 10 има и две българки. Европейската шампионка и световна вицешампионка по борба Тайбе Юсеин е 6-а с 28 т., а европейската шампиона в тласкането на гюле Радослава Мавродиева е 9-а с 20 т.

Спортист №1 на България Владимир Илиев е 16-и с 10 т., щангистът Божидар Андреев е 21-и с 8 т., а джудистът Ивайло Иванов е 40-и с 1 т.

Коментари

Задължително поле