Джонсън: Компромис с Русия в Украйна е обида за Запада

“Лош мир” ще окуражи Путин, смята Лондон

Киев може да победи всяка армия, освен руската

Полша сваля ограниченията си за достъп до границата с Беларус

Британският премиер Борис Джонсън предупреди в четвъртък, 9 юни, че всеки опит от страна на западните страни да насърчат Украйна да приеме “лош” компромис с Русия, би било “морално отвратително”, предадоха световните агенции.

“Насърчаването на лошия мир в Украйна означава насърчаване на Путин и насърчаване на всички по света, които смятат, че агресията се отплаща”, каза Джонсън. “Това би било грешка и би отворило вратата за повече конфликти, повече нестабилност, повече несигурност в света и следователно повече икономически трудности”, добави той.

Британският премиер настоя, че “познава хора, че някои, не в тази страна, а другаде, вярват, че цената на подкрепата за украинците сега е твърде висока и че трябва да бъдат насърчавани да приемат това, което Путин иска”. “Изоставянето на украинците би било морално отвратително”, продължи той. Владимир Путин “никога няма да успее да покори Украйна и колкото по-рано разбере, толкова по-добре, и не трябва да му се позволява да постигне частичен успех чрез поглъщане на част от страната, както е правил преди, и обявяване на прекратяване на огъня”, настоя Борис Джонсън.

Изявлението на британският министър-председател дойде успоредно на публикувана в социалните мрежи позиция на украинският министър на отбраната Алексий Резников, който написа на страницата си във Фейсбук, че страната разполага с голям брой оръжия, но недостатъчно за борба с руските сили, съобщи РИА Новости.

“Вече получихме от партньори, закупихме на пазара, произведохме и предадохме на въоръжените сили значително количество оръжия. Това би било достатъчно за победоносна отбрана срещу всяка армия в Европа. Но не от Русия”, каза той.

Резников добави, че Украйна отчаяно и много бързо се нуждае от допълнително тежко въоръжение.

Същевременно Полша обяви в четвъртък, 9 юни, предстоящото премахване на забраната за достъп до полско-беларуската граница, наложена през септември 2021 г., за да се предотврати влизането на мигранти на нейна територия.

По това време правителството създаде зона около три километра широка и над 400 километра дълга, забранена за всички чуждестранни граждани, включително членове на неправителствени организации. Експерти коментират, че е възможно обявеното решение да е свързано с опитите на Запада да постигне компромис за износа на зърно от Украйна през територията на Беларус, в замяна на сваляне на част от санкциите срещу страната.

Заради кризата в Украйна

Евродепутати поискаха отмяна на ветото в ЕС

Само един ЕС, който не се базира върху единодушието, правото на вето и подобни инструменти, може да оцелее, настоя бившият белгийски премиер.

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС.

“Войната в Украйна започна на 24 февруари, а само след 3 седмици американците, по нареждане на президента Байдън, наложиха ембарго върху въглищата, газа и нефта от Русия и така спряха да финансират военната машина на Путин. На нас това ни отне 3 месеца, при това ще започне да се прилага от края на годината и с удължаване на сроковете за някои страни-членки”, каза съпредседателят на Конференцията за бъдещето на Европа Ги Верхофстат.

“Европа не е подготвена за утрешния ден. Той не е ден на националните държави, а на империите, независимо дали това ви харесва или не. Китай е империя, Индия е империя, Съединените щати са империя, Русия иска да бъде също. В такъв свят само един ЕС, който не се базира върху единодушието, правото на вето и подобни инструменти, може да оцелее.”

Над 90% са жени и деца

Близо пет милиона украинци са вече в Европа

Само до 7 юни са регистрирани над 7,3 милиона преминавания на границите на Украйна без завръщане.

Близо 5 милиона украинци са били регистрирани като бежанци в цяла Европа след руската инвазия на 24 февруари, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците, в комюнике, цитирано от АФП.

“Войната в Украйна предизвика една от най-големите кризи на изселване на хора, наблюдавани в света”, се казва в съобщението. Общо 4 816 923 украинци са били регистрирани като бежанци в 44 европейски страни от 24 февруари, според последните данни, публикувани от Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Според ООН 90% от украинците, избягали в чужбина, са жени и деца, тъй като мъжете на възраст от 18 до 60 години са принудени да останат, за мобилизиране в армията. Международната организация по миграция на ООН също изчислява, че повече от 8 милиона украинци са били вътрешно разселени поради войната. Повече от половината от граничните пунктове от Украйна са били към Полша (3,8 милиона пристигащи, включително 1,15 милиона регистрирани там като бежанци), според данните на ООН.

Очевидно е, че ще се търсят преговори с Русия 

Киев става икономически неизгоден за Запада

САЩ не искат да свалят от власт Путин и не търсят война между НАТО и Русия.

Боян Чуков

Ситуацията на територията на бившата УССР започва да се променя все по-отчетливо. Американски и западни военни експерти започнаха все по-често да се повтарят в своите неутешителни за Зеленски средносрочни прогнози. Режимът в Киев става все повече икономически неизгоден за своите спонсори, които ползват ВСУ като прокси в сраженията срещу Русия. Ако погледнем истината в очите, то би трябвало да се признае, че първата цел на Путин е постигната. Украинската “държавност” като такава от преди 24 февруари не съществува. Путин продължава да създава неприятната за неговите противници двусмисленост и неяснота за крайните негови цели по отношение на територията на бившата УССР. Като минимум се счита, че Крим и Донбас не подлежат на коментар и преговори. През последните дни стана ясно, че Херсонска и Запорожска област под някаква форма ще бъдат въвлечени в орбитата на Русия. Все по-често се коментира превземането на Николаевска и Одеска област от хората на Шойгу. Малко е вероятно Москва да остави неконтролируема черноморската фасада на бившата УССР. Не е изключено Минск да се включи в сраженията срещу ВСУ. След 24 февруари имаше публично огласени подобни размисли. Така както Полша има претенции към най-западните територии така и Беларус може да претендира минимум за Волинска област, а и не само за нея. Тази северна територия е населена и от белоруси. Не е за пренебрегване и фактът, че белоруската армия е далеч по-добре въоръжена и боеспособна от полската.

На 31 май Джо Байдън публикува във вестник “Ню Йорк Таймс” негова програмна статия. В нея няма нищо, което да напомня за неговите изказвания на 26 март във Варшава. Тогава той прогнозира 200 рубли за един долар. На 9 юни един долар е 60 рубли. Много показателно е заглавието на последната епистоларна изява на американския президент: “Какво Америка ще прави и какво няма да прави в Украйна”. Джо Байдън не пише за гигантската битка между демокрацията и автокрацията. Да не говорим за схватката между светлината и мрака. Изчезнал е декламативно-патетичния наратив. Джо Байдън цитира Зеленски: “както каза президентът на Украйна, в крайна сметка, тази война окончателно ще приключи само с дипломация”.

Липсват обвинения към Путин, че иска да “разруши установените правила след Втората световна война”. Нещо повече. САЩ не искат да свалят от власт Путин и не търсят война между НАТО и Русия. В цитираната статия Джо Байдън е оставил само една “червена линия”. САЩ не желаят Русия да посегне към своето атомно оръжие. Военният министър Лойд Остин също след 11 май се умълча. Само спомена, че Китай е “основен дългосрочен проблем на въоръжените сили на САЩ”. Хенри Кисинджър запали “лулата на мира” в Давос и намигна на своя колега разузнавач Путин. Ако той бе искрен, то нямаше да последва решение за доставка на американски ракетни системи за залпов огън на Киев. На 31 май САЩ в лицето на Джо Байдън дадоха да се разбере, че повече не са склонни да вдигат мизата в своята конфронтация с Кремъл. Но това не е всичко. “Ню Йорк Таймс” обвини Зеленски, че не предоставя цялата информация за бойните действия на американците. Оказа се, че американското разузнаване знае повече за плановете и действията на руснаците, а не за стратегията и действията на украинците.

Остава да се види как ще се разберат “гълъбите” и “ястребите” във Вашингтон. В последно време се активизираха тръмпистите в САЩ, което се отрази в България. Правителството на американските демократи в София “спука гума” и не е много ясно кога ще пристигне “пътна помощ”. На промяната на позицията в Белия дом реагираха и в Германия. Аналена Бербок отказа среща на украинския посланик, който се изгаври с канцлера Шолц като го нарече “обиден бахур” (не гарантирам за точността на превода).

Очевидно е, че ще се търсят преговори с Русия. По този начин, може отново за четвърти път, да се спре настъплението на руската армия. Да се получи оперативно време необходимо за дестабилизиране на вътрешнополитическата обстановка в РФ и активизиране на руската “партия на мира”.

У нас евроатлантическият информационен спецназ върти на пълни обороти пропагандни клишета от преди два месеца, на които все по-малко българи вярват. Да се бяха поне малко вслушали в гласа на Джо Байдън, а не на Джордж Сорос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа