Джонсън отрича лидерски амбиции

Външният министър обяви, че стои зад премиера Мей за напускането на ЕС

Британският външен министър Борис Джонсън обяви визията си за Великобритания след Брекзит и веднага бе разкритикуван, че се опитва да разцепи торите и да седне в премиерското кресло на Тереза Мей, което той веднага отрече.

В статия за “Телеграф” Джонсън съживи спорното твърдение, че напускането на ЕС може да освободи 350 млн. паунда на седмица и настоя, че Обединеното кралство не трябва да плаща за достъп до единния пазар на съюза. Дипломат №1 лансира и други идеи, които изглежда излизат извън рамките на правителствената позиция.

По-късно Джонсън декларира подкрепа за премиера Мей, която в петък ще държи важна реч за Брекзит във Флоренция. “Всички зад Мей за славен Брекзит”, написа той в туитър, опитвайки да опровергае предположения, че се опитва да заеме мястото й.

Запитана за коментар по статията от Джонсън, вътрешният министър Амбър Ръд заяви, че това и прилича на опит за “шофиране от задната седалка”. Тази критика показва гняв в част от консерваторите от намесата му в темата, посочва “Файненшъл таймс”. Лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин също видя разделение в правителството на торите. Председателят на либералдемократите Винс Кейбъл заяви, че подходът на Джонсън е “екстремна версия” за Брекзит без сделка с ЕС с цел преследване на лични амбиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа