Джон Войт - Трън за либерали

Великият актьор Джон Войт отново вдигна кръвното на медиите, колегите си в Холивуд и други фенове и избиратели на Демократическата партия, които мразят президента на САЩ Доналд Тръмп с безумна и вече комична ярост. Войт записа видео, в което призова американците да застанат зад Тръмп и сравни предстоящата съдебна битка след спорно проведените избори за “най-голямата след Гражданската война”. “Това е борба на праведността срещу Сатаната, защото тези левичари са зли, корумпирани и искат да разрушат тази нация”, каза още носителят на “Оскар”.

От години Войт е сред много малкото холивудски величия с открита про-Тръмп и про-американска позиция. Това го превърна във враг на системата и медийно-развлекателната машина. Новото видео предизвика поредните масови гърчове сред журналисти и активисти. Хората, които четири години сравняват Тръмп с Хитлер и без никакви доказателства го обвиняват в съглашателство с Русия, се направиха на възмутени, че Войт използва думата “Сатана”, нарича враговете си корумпирани и зли, и закономерно подлага на съмнение легитимността на изборите от началото на ноември.

Медийното и политическо лицемерие, което актьорът разкрива само с няколко думи, е с мащабни пропорции. На 83 години той вече не се притеснява за роли и репутация, не се страхува от медийно сплашване и зачеркване в средите. Решил е да се гаври с конформизма на зомбираните леви либерали докрай.

Джон Войт е оставил достатъчно знаменити изпълнения. Той завинаги ще остане в историята на голямото кино с играта си в суровата градска драма “Среднощен каубой” на Джон Шлезинджър. Филмът излиза в края на 60-те и предизвиква скандал с натуралистичните си сексуални сцени. Джон Войт играе младия красавец Джо Бък - висок, синеок и рус мъжага с широки рамене и каубойски дрехи, който идва от Тексас и е гладен за успех в Ню Йорк, но в крайна сметка става жертва на собствената си наивност. Бък се пробва като жиголо и успява да съблазни по-възрастна и богата дама, но нещата не се развиват така както си ги е представял.

Ролята на Джо Бък превръща Джон Войт едновременно в икона на новото авторско американско кино и в секс-символ. Получава номинация за “Оскар” и започва славна кариера. През 70-те Войт участва в страховития трилър на Джон Бурман “Избавление”, заедно с Бърт Рейнълдс, а в края на десетилетието печели “Оскар” за главна мъжка роля за драмата Coming Home, където играе парализиран ветеран от войната във Виетнам. Доказва се и в боксовия хит “Шампионът”.

През 90-те се специализира в ключови поддържащи роли, които често са сред най-запомнящите се изпъления във филмите, в които участва. Сред големите заглавия на Войт от този период са “Мани”, “Жега”, “Невъзможна мисия”, “Обществен враг”, “Анаконда” и “Али”.

Личният му живот е по-бурен дори от кариерата. През 60-те се жени за Лори Питърс, с която се запознава на Бродуей по време на продукция на класиката “Звукът на музиката”. Развеждат се след една петилетка. В началото на 70-те сключва брак с младата актриса Марчелин Бертранд, от която има две деца - Анджелина Джоли и Джеймс Хевън. Бракът не върви, Войт е на върха на славата си и изневерява постоянно. Развеждат се в края на десетилетието.

През годините той е имал афери с Ребека Де Морни, Барбара Страйсънд, Настася Кински, Даяна Рос и много други.

 

Велик американски патриот

Джон е верен приятел и чудесен актьор. Велик американски патриот. За мен е чест да го познавам и да знам, че подкрепя нашето движение. Той иска и знае как да направим Америка отново велика. Нуждаем се от патриоти като него.

Доналд Тръмп, президент на САЩ

 

Сработихме се перфектно в “Среднощен каубой”

Страхотни спомени имам с Джон. През 60-те всичко беше съвсем различно - навсякъде витаеше духа на промяната, на новото. Киното изживяваше подем, сценариите бяха по-сложни и предизвикателни, по-провокативни, ролите бяха трудни, но обогатяващи. Сработихме се перфектно в “Среднощен каубой”. Странна екранна двойка бяхме - Рицо Рацо и Джо Бък. Аз бях дребния уличен мошеник в Ню Йорк, а той - момчето от провинцията, което си мислеше, че ще успее в големия град като мъжка проститутка. Страхотни роли, в които впихме зъбите си.

Дъстин Хофман, актьор

 

Има феноменални роли

Джон Войт е един от най-подценените американски актьори. Трябва да се признае, че той има феноменални роли. Да, всички знаят за Джо Бък в “Среднощен каубой”. Но гледайте и “Избавление” - страшно дълбоко и нюансирано изпълнение. Джон Войт знае как да се възползва от своето излъчване и да сменя регистрите - драма, романтика, комедия, трилър. Много солиден актьор, процъфтял в златната епоха на авторското американско кино.

Марк Кърмоуд, филмов критик

В сложни отношения с дъщеря си Анджелина Джоли

 Джон Войт никога не се е правил на най-примерния съпруг и баща. Сам признава, че през 70-те е бил воден от желанието си за секс с колкото се може повече красиви жени. И не е като да е нямало кандидатки. “Бях подвластен на похотта. С годините кръвта ми се успокои”, споделя той. Дъщеря му Джоли го обвинява, че не е бил добър баща. Тя твърди, че дължи своето възпитанието на майка си. “Тя ме превръна в личността, която съм, тя ми даде всичко. Баща ми отсъстваше”, споделя актрисата. Имало е периоди, в които Джоли и Джон не са си говорили с години, имало е и опити за помиряване. Едва ли някога ще постигнат истинска семейна хармония.

Коментари

Задължително поле