Джон Гришам коментира произхода на кирилицата

Американският писател Джон Гришам използва излизането на новата си книга „Островът Камино“ на български като повод, за да разкаже малко повече на своите фенове за България и кирилицата. Изказването му предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Новата книга на Гришам ще излезе в България през юли. Писателят обаче каза в аванс няколко думи за страната ни на страницата си във фейсбук.

„България граничи с Румъния на север, Гърция и Турция на юг, Сърбия и Македония на запад. Това е тяхната корица на CAMINO ISLAND. Мисля, че заглавието е най-отгоре на корицата и „остров“ означава „island“. Това е кирилицата, открита от двама монаси, Кирил и неговият брат Методий през IX век. Очевидно, Методий не е получил признание за заслугата си.“

Изказването предизвика остра полемика. Българи, македонци и гърци се надпреварваха да обяснят на писателя какъв е произходът на светите братя Кирил и Методий и чия всъщност е заслугата за създаването на азбуката.

Потребителят Владо Димовски пише: „Обичам книгите ви, но монасите са били македонци, не българи“. Отговарят му десетки наши сънародници, като повечето от тях подчертават, че през 9-ти век не е имало държава Македония и че регионът е бил част от Българското царство.

Сърбинът Далибор Делич обяснява, че произходът на светите братя не е докрай установен, защото може да е славянски или византийски, или и двете. Делич подчертава, че на Балканите има спор за техния произход и посочва част от аргументите, например че светите братя са родени в Солун, днешна Гърция, а Методий става монах в малайзийската част на планината Олимп, днес в Северозападна Турция.

Доротея Стратева пояснява, че Кирил и Методий всъщност не са създатели на кирилицата, а на глаголицата. Кирилицата е създадена в Преслав, тогавашната българска столица, от техни ученици и е наречена така в чест на Кирил, пояснява Стратева и показва илюстрация на глаголицата.

Повечето български потребители благодарят на Джон Гришам за вниманието и го канят в България, където според тях може да намери много източници на вдъхновение – от богатата ни история и култура, през удивителните ни природни феномени и кръстопътно географско положение.

Иначе новата книга на американския автор няма нищо общо с делото на светите братя и въобще с Балканите. Гришам представя увлекателен разказ за черния пазар на ценни книги и ръкописи, направил богати не един и двама интелектуалци в Съединените Щати, сред който и Брус Кеймбъл – собственик на успешна книжарница на остров Камино край Флорида.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Луно, луно, земьо македонска и за тебе ке се тепаме.

 2. Американците бъркат и Австрия с Австралия. Така че не му забелязвайте и не мислете, че е всезнаещ.

 3. Браво брато Делибор! Това кърти „…….. Методий става монах в малайзийската част на планината Олимп, днес в Северозападна Турция“. Според сръбските ви закони планините (или части от тях) се местят. Онзи ден са в Малайзия, вчера в Северозападна Турция, а днес – в Северозападна Гърция. Това е принос в науката, равняващ се на Теорията на относителността на Айнщайн (впрочем по твоята теория той най-вероятно се е родил в немско градче, което по това време е било на територията на днешна България)!

  1. Знаеш, знаеш….! Но все пак едно нещо ти убягва. От сърбин и македонец 100% истина няма как да чакаш. 😉 Не, че ще лъжат нарочно, като гърците. Не! Те просто толкова акъл имат. Достатъчно им е да пазат равновесие, когато са трезви….

  2. Тъпунгер, може да си „знаещ“, ама не четеш!

   „Свети Полихрон“ е византийски манастир в областта Витиния, намираща се в Мала Азия. Разположен е на планината Олимп (дн. Улудаг, край Бурса, Турция).
   В манастира „Полихрон“ през 851 г. се замонашва свети Методий. След мисията си при сарацините с.г. свети Константин-Кирил Философ също се установява в манастира. В него Солунските братя през 855 г. създават първата славянската азбука – глаголицата.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.