Джон Гришам коментира произхода на кирилицата

Американският писател Джон Гришам използва излизането на новата си книга „Островът Камино“ на български като повод, за да разкаже малко повече на своите фенове за България и кирилицата. Изказването му предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Новата книга на Гришам ще излезе в България през юли. Писателят обаче каза в аванс няколко думи за страната ни на страницата си във фейсбук.

„България граничи с Румъния на север, Гърция и Турция на юг, Сърбия и Македония на запад. Това е тяхната корица на CAMINO ISLAND. Мисля, че заглавието е най-отгоре на корицата и „остров“ означава „island“. Това е кирилицата, открита от двама монаси, Кирил и неговият брат Методий през IX век. Очевидно, Методий не е получил признание за заслугата си.“

Изказването предизвика остра полемика. Българи, македонци и гърци се надпреварваха да обяснят на писателя какъв е произходът на светите братя Кирил и Методий и чия всъщност е заслугата за създаването на азбуката.

Потребителят Владо Димовски пише: „Обичам книгите ви, но монасите са били македонци, не българи“. Отговарят му десетки наши сънародници, като повечето от тях подчертават, че през 9-ти век не е имало държава Македония и че регионът е бил част от Българското царство.

Сърбинът Далибор Делич обяснява, че произходът на светите братя не е докрай установен, защото може да е славянски или византийски, или и двете. Делич подчертава, че на Балканите има спор за техния произход и посочва част от аргументите, например че светите братя са родени в Солун, днешна Гърция, а Методий става монах в малайзийската част на планината Олимп, днес в Северозападна Турция.

Доротея Стратева пояснява, че Кирил и Методий всъщност не са създатели на кирилицата, а на глаголицата. Кирилицата е създадена в Преслав, тогавашната българска столица, от техни ученици и е наречена така в чест на Кирил, пояснява Стратева и показва илюстрация на глаголицата.

Повечето български потребители благодарят на Джон Гришам за вниманието и го канят в България, където според тях може да намери много източници на вдъхновение – от богатата ни история и култура, през удивителните ни природни феномени и кръстопътно географско положение.

Иначе новата книга на американския автор няма нищо общо с делото на светите братя и въобще с Балканите. Гришам представя увлекателен разказ за черния пазар на ценни книги и ръкописи, направил богати не един и двама интелектуалци в Съединените Щати, сред който и Брус Кеймбъл - собственик на успешна книжарница на остров Камино край Флорида.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини