Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Новото чешко правителство загуби вот на доверие в парламента

Наемите на лукс имотите поскъпнаха Ръст в продажбите на жилища около НДК и в центъра на София

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 януари 2017

Васил Велев: МВР е префинансирано, заплатите там не са толкова ниски, колкото казват

Звънят от остров в Атлантика

Пощальон влезе в затвора, открили 19 000 писма в дома му

Отпада идеята за двойно по-скъпа синя зона в София (обзор) Ще се забранява влизане в центъра на града според номерата на автомобилите

Опашки от тирове на Калотина, Капитан Андреево и Дунав мост

Австралия обяви конкурс за спасяване на Големия бариерен риф Дава 2 млн. канадски долара награда

Валери Симеонов: Протестите против втори лифт в Банско са част от предизборна кампания

Джон Гришам коментира произхода на кирилицата

Снимка: Фейсбук

Американският писател Джон Гришам използва излизането на новата си книга „Островът Камино“ на български като повод, за да разкаже малко повече на своите фенове за България и кирилицата. Изказването му предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Новата книга на Гришам ще излезе в България през юли. Писателят обаче каза в аванс няколко думи за страната ни на страницата си във фейсбук.

„България граничи с Румъния на север, Гърция и Турция на юг, Сърбия и Македония на запад. Това е тяхната корица на CAMINO ISLAND. Мисля, че заглавието е най-отгоре на корицата и „остров“ означава „island“. Това е кирилицата, открита от двама монаси, Кирил и неговият брат Методий през IX век. Очевидно, Методий не е получил признание за заслугата си.“

Изказването предизвика остра полемика. Българи, македонци и гърци се надпреварваха да обяснят на писателя какъв е произходът на светите братя Кирил и Методий и чия всъщност е заслугата за създаването на азбуката.

Потребителят Владо Димовски пише: „Обичам книгите ви, но монасите са били македонци, не българи“. Отговарят му десетки наши сънародници, като повечето от тях подчертават, че през 9-ти век не е имало държава Македония и че регионът е бил част от Българското царство.

Сърбинът Далибор Делич обяснява, че произходът на светите братя не е докрай установен, защото може да е славянски или византийски, или и двете. Делич подчертава, че на Балканите има спор за техния произход и посочва част от аргументите, например че светите братя са родени в Солун, днешна Гърция, а Методий става монах в малайзийската част на планината Олимп, днес в Северозападна Турция.

Доротея Стратева пояснява, че Кирил и Методий всъщност не са създатели на кирилицата, а на глаголицата. Кирилицата е създадена в Преслав, тогавашната българска столица, от техни ученици и е наречена така в чест на Кирил, пояснява Стратева и показва илюстрация на глаголицата.

Повечето български потребители благодарят на Джон Гришам за вниманието и го канят в България, където според тях може да намери много източници на вдъхновение – от богатата ни история и култура, през удивителните ни природни феномени и кръстопътно географско положение.

Иначе новата книга на американския автор няма нищо общо с делото на светите братя и въобще с Балканите. Гришам представя увлекателен разказ за черния пазар на ценни книги и ръкописи, направил богати не един и двама интелектуалци в Съединените Щати, сред който и Брус Кеймбъл – собственик на успешна книжарница на остров Камино край Флорида.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Американците бъркат и Австрия с Австралия. Така че не му забелязвайте и не мислете, че е всезнаещ.

 2. Браво брато Делибор! Това кърти „…….. Методий става монах в малайзийската част на планината Олимп, днес в Северозападна Турция“. Според сръбските ви закони планините (или части от тях) се местят. Онзи ден са в Малайзия, вчера в Северозападна Турция, а днес – в Северозападна Гърция. Това е принос в науката, равняващ се на Теорията на относителността на Айнщайн (впрочем по твоята теория той най-вероятно се е родил в немско градче, което по това време е било на територията на днешна България)!

  1. Знаеш, знаеш….! Но все пак едно нещо ти убягва. От сърбин и македонец 100% истина няма как да чакаш. 😉 Не, че ще лъжат нарочно, като гърците. Не! Те просто толкова акъл имат. Достатъчно им е да пазат равновесие, когато са трезви….

  2. Тъпунгер, може да си „знаещ“, ама не четеш!

   „Свети Полихрон“ е византийски манастир в областта Витиния, намираща се в Мала Азия. Разположен е на планината Олимп (дн. Улудаг, край Бурса, Турция).
   В манастира „Полихрон“ през 851 г. се замонашва свети Методий. След мисията си при сарацините с.г. свети Константин-Кирил Философ също се установява в манастира. В него Солунските братя през 855 г. създават първата славянската азбука – глаголицата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.