Джон Малкович - Кубе от класа

Големият Джон Малкович навърши 67 години, а името му е прикрепено към цели седем нови проекта, които трябва да излязат до 2022-а. Той отново ще доминира в малки и големи роли, в телевизията и киното. Един от най-чаровните и прочути гологлави майстори на аристократичното екранно присъствие винаги е интересен за публиката. Наскоро той разкри и непознати детайли от богатия си живот.

Малкович разказа за огромните си финансови проблеми преди повече от десетилетие, свързани с един от най-големите измамници в историята. Джон сподели как тогавашният му мениджър е инвестирал почти всичко, което актьорът някога е спечелил от роли, в пирамидата на Бърни Мадоф.

“Всичко, която бях изкарал, се изпари”, откровен е Малкович. Той си спомня колко е бил шокиран, когато вижда снимка на Мадоф с белезници. Не казва колко точно е изгубил, но подчертава, че е “много”.

След тази фискална катастрофа звездата променя драматично начина си на харчене. Прекратил е навика си да плаща разходите на роднини и приятели, както и да продуцира проекти, които излизат на загуба.

“След два-три дни си казваш: “Имаш късмет, че си жив, че имаш работа”, споделя той и припомня, че повечето хора изобщо не успяват да спестят каквито и да е било пари.

Малкович със сигурност е успял да си върне голяма част от загубеното в пирамидата. Той направи страшно много топ роли за последните години. Сред изпълненията е и това в пищната поредица на италианския маестро “Новият папа”, продължение на собствения му топ хит “Младият папа”.

Малкович е класен и аристократичен актьор с подчертано европейско излъчване и е идеален за пищни костюмни роли на внушителни обществени фигури със солиден авторитет и двойнствен морал.

Звездата с хърватски произход има две номинации за “Оскар” в категорията “Най-добра мъжка поддържаща роля” - за играта си в “Място в сърцето” и в “Под прицел”. Кариерата му се простира през три десетилетия основно в киното.

Джон Малкович е роден на 9 декември 1953 г. в Кристофър, Илинойс. В детските си години развива интерес към спорта, след като среща ранни проблеми със затлъстяването. По-късно се записва в Илинойския държавен университет и там изучава екология.

В средата на 70-те години на миналия век младият Малкович става един от основателите на чикагския театър “Степенулф”. Мести се в Ню Йорк през 1983 г. и се появява в пиесата “True West”. Играе на Бродуей с Дъстин Хофман в “Death of a Salesman” (1984). За тази роля получава награда “Еми”, когато пиесата става телевизионен филм. Дебютира в киното с филма “Място в сърцето” (1984), за който е номиниран за “Оскар” за най-добра мъжка второстепенна роля. Отново получава номинация за “Оскар” през 1994 г. за ролята си във филма “Под прицел”, отново в същата категория. Малкович дебютира като режисьор с филма “The Dancer Upstairs”, който излиза по екраните преди 16 години.

Малкович дълги години живее във Франция, но наскоро се завърна в родината си САЩ. Той и приятелката му Николете Пейран имат две деца - Амандин и Лоуи.

Актьорът предизвика внушителен медиен интерес във Великобритания през 2002 г., след като иронично заяви, че би застрелял журналиста Робърт Фиск и политика Джордж Галоуей - двамата британци, които бяха обвинени от него и много други хора в симпатии към ислямския тероризъм. Така Малкович се превърна в един от много малкото холивудски звезди, които си позволиха да критикуват мюсюлманския екстремизъм и неговите апологети в западния свят. Обикновено е точно обратното - знаменитостите застават на страната на враговете на собствената си цивилизация и култура. В интервю по повод скандала, актьорът тогава сподели, че не желае да бъде харесван от всички.

Малкович никога не бил просто един от холивудската тълпа. Нещо в излъчването и техниката му на игра винаги го е отличавало от останалите. Той е в своя собствена лига. Класните му изпълнения във филми като “Опасни връзки”, “Изгори след прочитане”, “Комарджии”, “Водопадите Мълхоланд”, “Сянката на вампира”, “За мишките и хората”, “Въздушен конвой” и “Империя на слънцето” са ярко доказателство за това.

 

Един от моите учители в киното

Имам привилегията и честта да твърдя, че Джон Малкович е един от моите учители в света на киното и актьорската игра. Бях много млада и сравнително неопитна, когато получих възможността да участвам в голямата и престижна костюмна драма “Опасни връзки”. Джон Малкович играеше ролята на коварния съблазнител Валмон - сърцето на филма. Научих много от него и после използвах актьорските уроци в бъдещата си кариера в киното.

Ума Търман, актриса

 

Вече трябваше да има поне един “Оскар” 

Малкович е един от любимите ми актьори, не се шегувам и не му се подмазвам. Винаги съм му бил огромен почитател, а когато участвахме заедно в “Комарджии”, бях на седмото небе. Неговият персонаж Теди КГБ-то е едно от най-хубавите неща във филма.

Джон е чиста класа и вдига нивото на всичко, в което участва. Заслужава повече признание, отколкото притежава, въпреки, че е страшно успешен. Според мен вече трябваше да притежава поне една статуетка “Оскар” на рафта си.

Мат Деймън, актьор

 

Безпроблемно преминава от драма в комедия

Джон е такъв колосален сладур. Никога няма да забравя общата ни работа по “Да бъдеш Джон Малкович”. Това е човек, който притежава изумително богато въображение и може да сменя скоростите на играта си бързо и безпроблемно.

От драма да премине в комедия, от съспенс да генерира смях и обратното. Това е много важно качество за един актьор и Джон го е усъвършенствал.

Катлийн Кийнър, актриса

Изгаври се със себе си в “Да бъдеш Джон Малкович” 

Малкович доказа своето безупречно усещане за самоирония като изигра версия на себе си в пост-модерната черна комедия на абсурда “Да бъдеш Джон Малкович”. Номинираният за “Оскар” сценарий на Чарли Кауфман разказва за смотаняк кукловод, който случайно намира таен тунел към съзнанието на актьора Джон Малкович и решава да се възползва и да контролира световната звезда все едно е една от неговите кукли. Всичко се обърква тотално, а Малкович претърпява драматични трансформации.

Коментари

Задължително поле