Джон Терориста пише роман

Иван Захариев, наричан Джон Терориста, пишел автобиографичен роман. Това разказа днес в апелативния спецсъд бащата му Светломир Захариев. Синът му, който е с българско и австралийско гражданство, е обвинен, че пристигнал от Австралия в България, за да се обучава у нас за терорист на "Ислямска държава". Той бе арестуван от българските власти на 20 септември. „Пише роман за себе си - за едно момче, разочаровано от католицизма, което започнало да се ислямизира”, сподели бащата. "Това може един ден да се разкрие. Притеснявах се австралийските власти да не го намерят и да стане така, както стана в България", разказа Светломир. По думите му преди два месеца синът му се върнал към християнството. "Казах му, че няма да умра преди да се върне към религията", заяви бащата.

В съда стана ясно, че в Австралия Иван е бил под наблюдение, отново по подозрения, че е терорист. Стана ясно още, че преди време е посетил тайна квартира на джихадисти в Турция. Взел пари от баща си за пътешествието под предлог, че ще помага на бежанци в лагер. Посетил и Сирия.  Според таен свидетел по делото Иван Захариев заминал за Сирия през 2013 г., за да се влее в редиците на "Ислямска държава". Не го приели, защото не бил достатъчно подготвен. Разбрал, че у нас режимът за обучение в стрелба  е по-либерален и дошъл да се учи. От 4 юли до 19 август посещавал стрелкови клуб "Левски" в София. От 11 до 13 август ходел да стреля на стрелбището "360 градуса" в село Войводиново. Насочвал оръжие срещу треньорите докато подменяли мишените. Опитвал как ще се чувства, ако трябва да стреля по човек. Поискал дори да постреля с автомат Калашников, но не му позволили. Тогава помолил за снимка с оръжието. Заснел се.

Паралелно с практическите тренировки Джон Терориста четял ислямска литература, посещавал джихадистки сайтове, кореспондирал със свои познати, които имали същите възгледи и неприкрито споделял намеренията си да стане квалифициран терорист.  Радикалните си нагласи не скрил и от други мюсюлмани у нас. С част от тях посещавал столичен мюсюлмански храм. Това издали СРС-та (подслушване и следене), на които Захариев бил обект около 20 дни.

В съдебната зала Захариев развълнувано произнесе 5-минутна реч, за да аргументира искането си да бъде пуснат под домашен арест. "Полицията не е открила в дома ми оръжия, бомби, планове, имена. Аз съм бивш мюсюлманин. От два месеца не съм се молил. Защо да ходя при джихадистите, които ще ме убият, защото съм напуснал исляма", каза Иван Захариев в своя защита. Полицаите пък открили в апартамента на баща му в столичния квартал "Хаджи Димитър", където Иван бил отседнал, гилзи, килимче за молене, книги с ислямистко съдържание, арабско-английски речник и  използвани мишени.

Изготвената съдебно-психиатрична и психологична експертиза, назначена от съда на 29 септември, сочи, че Иван Захариев е напълно здрав, няма личностни разтройства, а интелигентността му била много над средното ниво. Иван поиска от съда да бъде пуснат под домашен арест, за да подготви качествено защитата си. За целта се нуждаел от интернет, с какъвто не разполагал в следствения арест. Съдът не уважи иска му и го остави зад решетките.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право