Джордж Клуни - Играчът

През 2018-а Джордж Клуни прибра 239 милиона долара от продажбата на алкохолната компания Casamigos Tequila, на която е съосновател и от участията си в реклами. Така той оглави класациите за най-печеливши звезди без дори да има роля във филм. А тази година реши да се завърне като режисьор и все пак да изкара малко пари и от кино. И от телевизия. Клуни се зае със свръхамбициозната задача да екранизира класиката на Джоузеф Хелър “Параграф 22” под формата на минисериал, а сега вече работи и по адаптацията на фантастичния роман на Лили Брукс-Далтън “Good Morning, Midnight”.

На 58 години Клуни продължава да бъде топ играч, който постоянно разширява интересите и влиянието си. След провала на “Пазители на наследството” преди няколко години той се изтупа от падането, стана на крака и отново заработи на сериозни обороти. Но фокусът му тези дни е режисирането. Като актьор той показа комедийния си талант в “Аве, Цезаре”на братя Коен. В тази сатира на Холивуд, актьорът играе Беърд Уитлок - голяма звезда от 50-те години, който е отвлечен от снимачната площадка на епос за римската империя и се озовава в центъра на комунистическа конспирация от брега на Малибу.

В реалния живот политическите залитания на Клуни понякога също могат да се тълкуват като фарс ала братята Коен. Той стана за смях като реши да се изкаже по темата с “прекалено белите награди “Оскар” и разкритикува порочния модел, който изключвал представители на малцинствата от добри роли в големите проекти. Самият Клуни пет пъти е имал възможността да наеме цветнокожи таланти за режисьорските си проекти и нито един път не го е правил. Филмите на Джордж Клуни са едни от “най-белите” мейнстрийм продукции през последните години.

Критичните наблюдатели не пощадиха и извънекранните му дейности. Той получи упреци около политическите си изяви в Европа, където изрази своята подкрепа за отворените граници и грижата за мигрантите. На пресконференция в Берлин той се ядоса на журналистически въпрос относно стореното от него за бежанците и нахока питащия, като не спираше да изтъква хуманитарната си визитка.

Богатата му кариера също е наситена с противоречиви избори. Той отплава в историята като най-слабия Батман от критически разнебитената LBGT екстраваганца на Джоел Шумахер “Батман и Робин”. От друга страна, Клуни е единственият човек, номиниран за “Оскар” в шест различни категории - за най-добър актьор, за най-добър поддържащ актьор, за адаптиран сценарий, за оригинален сценарий и за филм. Печели в две от тях - за поддържаща роля в “Сириана” и за продуцирането на “Арго”, незаслужено увенчал се с най-важния “Оскар” преди няколко години.

В крайна сметка Клуни успява да избегне съдбата на Шон Пен, Оливър Стоун и други холивудски титани, които станаха тотално за смях с извънекранните си дейности. Той притежава необходимите ресурси от чаровна самоирония, за да неутрализира повечето критики. Част от успеха му се корени в изречения като това, с което обясни защо няма намерение да става политик: “Вземал съм прекалено много дрога и съм правил секс с прекалено много хора, за да влизам тепърва в политиката.”

В последните години Джордж Клуни успешно жонглира между това да бъде режисьор, актьор, рекламно лице на световни марки, бизнесмен, активист и филантроп. Много му помага неговата съпруга Амал Клуни, която активно се занимава със защита на човешки права в най-различни проблемни региони. През останалото време обикаля червените килими и лъскавите светски събития заедно със своя прочут мъж. Двамата пътуват редовно и до именията на Клуни в някои от по-приятните локации на планетата. Особено популярна е разкошната вила на звездата на езерото Комо в Италия. Къщата се е превърнала и в нещо като туристическа атракция за посетителите на езерото. Клуни със сигурност изкарва достатъчно долари, за да си позволи целия лукс на земята. Но след брака с Амал, актьорът окончателно се раздели с репутацията си на “вечния ловец” на Холивуд и сега старателно култивира образа си на сериозен семеен мъж.

 

Събра се с Джулия Робъртс в “Пулсът на парите”

Последната по-сериозна актьорска роля на Джордж Клуни в игрален филм беше в трилъра “Пулсът на парите” под режисурата на неговата приятелка и колежка Джоди Фостър. В този филм Джордж Клуни се събра с друга мегазвезда, която изгря през 90-те години на миналия век - Джулия Робъртс. В “Пулсът на парите” Клуни играе ролята на Лий Гейтс - бомбастичен инвеститор на “Уолстрийт”, който едновременно е и телевизионна звезда с шоу за финансови съвети за всякакви ентусиазирани пакостници в костюми. След провала на една съмнителна сделка той и екипът му са взети за заложници в ефир от друг ядосан инвеститор.

 

За него

Спечели заслужен „Оскар” за „Сириана”

Снимал съм Джордж в няколко свои филма и мога да свидетелствам в полза на неговия широк изпълнителски диапазон. Джордж дълго време беше подценяван от критици и по-претенциозни зрители. Беше жертва на стереотипа за холивудския красавец, а медиите го редуцираха до любимец на дамите с чаровна усмивка. Но Клуни е истински артист, експериментатор и обича да поема творчески рискове. “Оскар”-ът, който получи за страхотното си изпълнение в “Сириана”, беше повече от заслужен. Клуни е качествена холивудска звезда, в това не трябва да има съмнения.

Стивън Содърбърг, режисьор, продуцент и сценарист

 

Жалък лицемер - нека подслони незаконни мигранти в палатите си

Клуни е типичният самовлюбен, нарцистичен, нахален и шумен холивудски либерал. В последно време привлече много внимание върху себе си с коментарите си за кризата с бежанците и омразата си срещу Тръмп и САЩ като цяло. Коментари, които той отправя от комфорта на добре охраняван милионер, с имоти в най-сигурните квартали и местности на пранетата. А преди години се изложи с филма си за епохата на макартизма “Good Night, and Good Luck”, който беше пълен с лъжи и брутална либерална пропаганда. Клуни е завършен лицемер и е готов да скочи срещу собствената си страна, докато игнорира злите дела на враговете на САЩ. Той обича да мисли за себе си като за закрилник на слабите и онеправданите и като смел критик на лошата ни система. Предлагам му да подслони незаконни мигранти в някой от палатите си, щом като толкова го е грижа за тях.

Ан Култър, авторка

 

Доказа се като режисьор

Джордж се оказа извънредно грамотен и способен режисьор. Бях впечатлен от способностите му, докато участвах в неговия политически трилър Ides of March (“Маската на властта”). Не очаквах голяма екранна звезда като него да е толкова отдаден професионалист зад камерата, с внимание към детайла и ефективен подход към работата с актьорите.

Райън Гослинг, актьор

Коментари

Задължително поле