Джордж Клуни - пуска клони

Мъчителната за Холивуд актьорска стачка приключи със споразумение след рекордните 118 дни, коствали стотици милиони долари и десетки забавени, и отложени продукции. Детайлите по сделката между изпълнителите и студията тепърва излизат, но на преден план в преговорите изплува едно добре познато име – Джордж Клуни. Актьорът, режисьор, продуцент и плейбой беше на първа линия и от самото начало искаше спиране на унищожителните за индустрията стачни действия при постигане на задоволителни условия. Никой не си беше представял Клуни точно в това амплоа. Явно Клуни пуска клони и в профсъюзните дела.

Носталгичният съблазнител от 90-те и началото на новия век Джордж Клуни в последно време повече е зад камерата, но все пак се отбеляза и в българските кина с доста добре представилата се преди време романтична комедия. “Билет до рая“ с Джулия Робъртс. Междувременно холивудският тарикат спонсорираше и специално училище за филмови таланти.

В  „Билет до рая” Клуни и Джулия влязоха в ролите на бивши съпруг и съпруга, които макар и да не могат да се понасят, са принудени да заровят томахавката в името на една обща цел - да попречат на дъщеря си да допусне тяхната най-голяма грешка, а именно - да се омъжи.

Иначе Клуни продължава да просперира. Ако не творчески и морално, то финансово. През 2018-а Джордж прибра 239 милиона долара от продажбата на алкохолната компания Casamigos Tequila, на която е съосновател и от участията си в реклами. Така той оглави класациите за най-печеливши звезди без дори да има роля във филм. След провала на “Пазители на наследството” преди няколко години той се изтупа от падането, стана на крака и отново заработи на сериозни обороти. Но фокусът му известно време беше режисирането. Като актьор той показа комедийния си талант в „Аве, Цезаре”на братя Коен. В тази сатира на Холивуд, актьорът играе Беърд Уитлок - голяма звезда от 50-те години, който е отвлечен от снимачната площадка на епос за римската империя и се озовава в центъра на комунистическа конспирация от брега на Малибу.

В реалния живот политическите залитания на Клуни понякога също могат да се тълкуват като фарс ала братята Коен. Той стана за смях като реши да се изкаже по темата с “прекалено белите награди “Оскар” и разкритикува порочния модел, който изключвал представители на малцинствата от добри роли в големите проекти. Самият Клуни пет пъти е имал възможността да наеме цветнокожи таланти за режисьорските си проекти и нито един път не го е правил. Филмите на Джордж Клуни са едни от “най-белите” мейнстрийм продукции през последните години.

Критичните наблюдатели не пощадиха и извънекранните му дейности. Той получи упреци около политическите си изяви в Европа, където изрази своята подкрепа за отворените граници и грижата за мигрантите. На пресконференция в Берлин той се ядоса на журналистически въпрос относно стореното от него за бежанците и нахока питащия, като не спираше да изтъква хуманитарната си визитка.

Богатата му кариера също е наситена с противоречиви избори. Той отплава в историята като най-слабия Батман от критически разнебитената LBGT екстраваганца на Джоел Шумахер “Батман и Робин”. От друга страна, Клуни е единственият човек, номиниран за “Оскар” в шест различни категории - за най-добър актьор, за най-добър поддържащ актьор, за адаптиран сценарий, за оригинален сценарий и за филм. Печели в две от тях - за поддържаща роля в “Сириана” и за продуцирането на “Арго”, незаслужено увенчал се с най-важния “Оскар” преди няколко години.

В крайна сметка Клуни успява да избегне съдбата на Шон Пен, Оливър Стоун и други холивудски титани, които станаха тотално за смях с извънекранните си дейности. Той притежава необходимите ресурси от чаровна самоирония, за да неутрализира повечето критики. Част от успеха му се корени в изречения като това, с което обясни защо няма намерение да става политик: “Вземал съм прекалено много дрога и съм правил секс с прекалено много хора, за да влизам тепърва в политиката.”

В последните години Джордж Клуни жонглира между това да бъде режисьор, актьор, рекламно лице на световни марки, бизнесмен, активист и филантроп. Вече и профсъюзен преговарящ. А критиците му биха казали - и лицемер.

 

Заслужено си спечели „Оскар”-а за „Сириана”

Снимал съм Джордж в няколко свои филма и мога да свидетелствам в полза на неговия широк изпълнителски диапазон. Джордж дълго време беше подценяван от критици и по-претенциозни зрители. Беше жертва на стереотипа за холивудския красавец, а медиите го редуцираха до любимец на дамите с чаровна усмивка. Но Клуни е истински артист, експериментатор и обича да поема творчески рискове. “Оскар”-ът, който получи за страхотното си изпълнение в “Сириана”, беше повече от заслужен. Клуни е качествена холивудска звезда, в това не трябва да има съмнения.

Стивън Содърбърг, режисьор, продуцент и сценарист

 

Жалък лицемер - нека приеме мигранти в палатите си

Клуни е типичният самовлюбен, нарцистичен, нахален и шумен холивудски либерал. В последно време привлече много внимание върху себе си с коментарите си за кризата с бежанците и омразата си срещу Тръмп и САЩ като цяло. Коментари, които той отправя от комфорта на добре охраняван милионер, с имоти в най-сигурните квартали и местности на планетата. А преди години се изложи с филма си за епохата на макартизма “Good Night, and Good Luck”, който беше пълен с лъжи и брутална либерална пропаганда. Клуни е завършен лицемер и е готов да скочи срещу собствената си страна, докато игнорира злите дела на враговете на САЩ. 

Ан Култър, авторка

 

Доказа се и като режисьор

Джордж се оказа извънредно грамотен и способен режисьор. Бях впечатлен от способностите му, докато участвах в неговия политически трилър Ides of March (“Маската на властта”). Не очаквах голяма екранна звезда като него да е толкова отдаден професионалист зад камерата, с внимание към детайла и ефективен подход към работата с актьорите.

Райън Гослинг, актьор

Купи си вила на езерото Комо

Особено популярна е разкошната вила на звездата на езерото Комо в северна Италия. Къщата се е превърнала и в нещо като туристическа атракция за посетителите на езерото. Клуни със сигурност изкарва достатъчно долари, за да си позволи целия лукс на земята. Но след брака с Амал, актьорът окончателно се раздели с репутацията си на “вечния ловец” на Холивуд и сега старателно култивира образа си на сериозен семеен мъж. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети