Джордж Р. Р. Мартин - Играещият с тронове

Корпулентният писател Джордж Р. Р. Мартин навърши 70 години, а милиони фенове продължават да се притесняват, че той така и няма да завърши епичната си фентъзи поредица “Песен за огън и лед”. Това са книгите, по които се прави скандално успешният мегасериал “Игра на тронове”, пленил колективното въображение на телевизионната публика по цялата планета. Мартин е печално известен с бавния си ритъм на работа и неспазването на зададените от него срокове. Другa ключова характеристика на брадатия автор е, че обича да създава и развива персонажи, към които хората се привързват страшно много само, за да може после брутално и безкомпромисно да ги избие.

Джордж Р. Р. Мартин стана поп-културна икона покрай успеха на книгите и сериала “Игра на тронове”. Той обича да се шегува с очакванията на безчислените легиони от почитатели на литературните произведения и екранните им адаптации. Мартин е непредвидим и невероятно успешен. Читателите и зрителите със сигурност му желаят дълги години на безупречно здраве. Най-малкото, за да може да завърши монументалния си magnum opus “Песен за огън и лед”.

Влиянието на Джордж Р. Р. Мартин трудно може да бъде преувеличено. Той е носител на наградите “Еми”, “Небюла”, “Хюго”, а преди седем години списание “Тайм” го посочи като като една от 100-те най-влиятелни личности в света.

Мартин се ражда на 20 септември 1948 година в град Байон, Ню Джърси в семейството на Реймънд Колинс Мартин и Маргарет Бреди Мартин. По това време баща му е пристанищен работник. Произходът му представлява богата европейска амалгама. Има италиански, ирландски, германски, френски и английски корени. Джордж има две сестри – Дарлийн Мартин Липински и Джанет Мартин Патън. Мартин започва да пише от малък и продава на съседските деца своите истории за чудовища. По-късно става страстен почитател и колекционер на комикси и започва да създава фантастични сюжети за разнообразни аматьорски издания.

Бъдещият писател завършва училището “Мери Джейн Донахю” и се дипломира в университета “Марист” в САЩ. Първата му професионална изява идва през 1970 година когато той е на 21. Джордж успява да продаде произведението си “Героят” на издателство Galaxy, а книгата е публикувана през февруари 1971 г. През 1970 г. получава бакалавърска степен по журналистика в Северозападния университет, Еванстън, (Илинойс). На следващата година получава и магистърска степен.

През 1979 година се развежда с първата си съпруга Гейл Бърник, от която има две деца. В края на десетилетието Джордж Р. Р. Мартин изцяло се отдава на писането. По-късно се премества в Холивуд и работи като сценарист на фантастичната поредицата на телевизия CBS “Зоната на здрача”. Изявява се като консултант към поредицата “Красавицата и звяра”. Става изпълнителен продуцент на филма “Входове” в началото на 90-те години на миналия век. По това време той започва да пише и първия том от епичната фентъзи сага “Песен за огън и лед”, която по-късно го превръща в мултимилионер и световна литературна звезда.

Днес Мартин живее в Санта Фе, Ню Мексико. Член е на Организацията на писателите на фентъзи и научна фантастика на САЩ, на която е регионален директор в периода 1977 – 1979, година вицепрезидент през 1996 – 1998 година. Членува и в Писателската гилдия на САЩ.

Сега всички погледи са вперени в Мартин и неговите продължаващи усилия да завърши шестата книга от поредицата си “Песен за огън и лед”. Първоначално трябваше да стане миналата година, но той още пише и тревожи паникьосаните фенове. Преди дни коментира пред журналисти, че му се искало да е завършил този том още преди четири години. “Пиша бавно, а книгата е много сложна. Същото така навсякъде има разсейващи фактори”, сподели Мартин и допълнително ужаси читателите. Те се надяват, че до края на годината Джордж ще завърши шестата част и ще започне седмата и финална книга от епичната поредица. Последния завършен том – пети в сагата - се появи през 2011-а година. Тогава Мартин сподели, че са му трябвали шест години, за да го напише. Той не бърза, а и със сигурност не се нуждае от пари. Книгите от поредицата са продадени в над 70 милиона копия и са преведени на 47 езика.

 

Пацифист и фен на Клинтън

Джордж Р.Р. Мартин е известен със своите брутални и натуралистични батални сцени. Но в истинския живот той е пацифист и либерал, както повечето от хората в Холивуд и културния елит на САЩ. Той отказва да се бие във Виетнам и описва войната като “ужасна грешка на Америка”. През 2015-а Мартин призовава САЩ да приемат сирийски бежанци, а следващата година подкрепя Хилъри Клинтън в надпреварата за президент и се изказва остро за победителя Доналд Тръмп.

 

За него

Завидях му за „Игра на тронове“

По принцип обичам да оставям адаптациите на моите книги в чужди ръце. Да позволя на сценаристи, режисьори и продуценти да материализират думите, напечатани на хартия. Но научих, че Джордж Р.Р. Мартин е написал няколко от епизодите на “Игра на тронове” и му завидях. Много хора му завиждат за успеха на сериала, това е нормално. Сега благодарение на него реших да бъда по-активен и да участвам дейно в екранизациите по моите книги.

Стивън Кинг, писател

 

Притежава невероятно въображение

Джордж е невероятен литературен талант. Участвал съм в екранизацията по “Властелинът на пръстените” на Толкин и в сериала “Игра на тронове”, вдъхновен от “Песен за огън и лед” на Мартин, запознат съм доста добре с фентъзи жанра и съм изумен колко майсторски умее той да описва светове. Джордж създава запомнящи се персонажи и е ненадминат в описването на епохални битки. Един от големите съвременни майстори на фентъзи прозата, който ритежава невероятно въображение

Шон Бийн, актьор

 

Създаде епичен свят за поколения напред

Да екранизираш “Песен за огън и лед” е невероятно трудна, но в същото време невероятно задоволителна задача. Аз съм страшно щастлив от успеха и топлия прием на сериала ни “Игра на тронове”. Той стана събитие в света на телевизията и всеки сезон се очаква с огромно нетърпение. Знам, че феновете не искат епизодите да свършват. Историята е необятна. Джордж Р. Р. Мартин създаде епичен свят за поколения напред. И децата на нашите деца ще бъдат очаровани от книгите и сериала, когато пораснат. Това е фентъзи за възрастни и работи на много нива.

Дейвид Бениоф, продуцент и създател на сериала "Игра на тронове"

Коментари

Задължително поле