Джо Байдън: Моето лидерство заслужаваше втори мандат, но сега е времето и мястото за по-млади гласове

Джо Байдън се обърна към нацията в сряда, за да обясни историческото си решение да се оттегли от президентската надпревара, изпращайки обнадеждаващо послание за необходимостта от започване на нова глава в историята на Америка.

„Вярвам, че моята история като президент, моето лидерство в света, моята визия за бъдещето на Америка заслужаваха втори мандат, но нищо, нищо не може да попречи на спасяването на нашата демокрация. Това включва и личната амбиция“, каза Байдън в Овалния кабинет.

„Така че реших, че най-добрият път напред е да предам факела на ново поколение. Това е най-добрият начин да обединим нашата нация. Знаете, има време и място за дългогодишен опит в обществения живот. Има също време и място за нови гласове, свежи гласове – да, по-млади гласове. И това време и място са сега.”

Речта дойде три дни след като Байдън смая страната с изявлението, че ще се откаже от президентската си кампания по-малко от четири месеца преди изборния ден. Докато размишляваше върху наследството от своите пет десетилетия в обществения живот, Байдън обеща да продължи да работи за по-добър живот на американците, докато приключва своя първи – и сега единствен – мандат като президент. Някои републикански законодатели предложиха Байдън да подаде оставка, вместо да завърши мандата си, но президентът твърдо отхвърли тези призиви в сряда.

„През следващите шест месеца ще бъда фокусиран върху работата си като президент“, каза той. „Това означава, че ще продължа да намалявам разходите за трудолюбивите семейства и да развивам икономиката ни. Ще продължа да защитавам нашите лични свободи и нашите граждански права – от правото на глас до правото на избор."

Байдън конкретно обеща да „продължи да работи за прекратяване на войната в Газа, да върне у дома всички заложници и да донесе мир и сигурност в Близкия изток“. Часове преди речта на Байдън, Бенямин Нетаняху, израелският министър-председател, произнесе разногласно обръщение на рядко съвместно заседание на Конгреса, в което призова за „пълна победа“ във войната.

Байдън цитира собственото си лидерство във външната политика, включително твърдата си подкрепа за Украйна на фона на нейната война срещу Русия, като едно от най-гордите си постижения. Той напомни на избирателите за законодателството, което е подписал за справяне с климатичната криза, намаляване на насилието с оръжие и разширяване на достъпа до здравеопазване. Връщайки се към деня на встъпването си в длъжност през 2021 г., седмици след атаката на 6 януари срещу Капитолия и по-малко от година след началото на пандемията от коронавирус, Байдън се удиви колко далеч е стигнала страната за толкова кратко време.

„Ние бяхме в плен на най-тежката пандемия през века, най-лошата икономическа криза след Голямата депресия, най-лошата атака срещу нашата демокрация след гражданската война“, каза Байдън. „Събрахме се като американци. Преодоляхме го. Излязохме по-силни, по-проспериращи и по-сигурни.”

След като се оттегли от надпреварата в неделя, Байдън подкрепи своя вицепрезидент Камала Харис, която вече е консолидирала подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия следващия месец. В речта си Байдън повтори възхвалата си за Харис и подчерта огромния избор, пред който са изправени избирателите този ноември.

„Бих искал да благодаря на нашия страхотен вицепрезидент Камала Харис“, каза Байдън. „Тя е опитна, твърда, способна. Тя беше невероятен партньор за мен и лидер за страната ни. Сега изборът зависи от вас, американския народ."

Преди изявлението на Байдън в неделя, повече от 30 членове на Конгреса от Демократическата партия призоваха президента да се оттегли от надпреварата след катастрофалното му представяне в дебата миналия месец. В дните преди обявяването анкетите показаха, че все по-голям брой демократи смятат, че Байдън трябва да се оттегли, тъй като тясната преднина на Доналд Тръмп в надпреварата започва да нараства.

Ранните проучвания, направени от неделя, предполагат оспорвана надпревара между Тръмп и Харис, но вицепрезидентът вече изглежда в малко по-силна позиция от Байдън. Въпреки че социологическите проучвания сочат напрегната надпревара, Байдън изрази увереност, че американците ще изберат да запазят демокрацията този ноември. Цитирайки Декларацията за независимост и бащата-основател Бенджамин Франклин, Байдън заяви:

„Америка е идея, идея, по-силна от всяка армия, по-голяма от всеки океан, по-могъща от всеки диктатор или тиранин. Това е най-мощната идея в историята на света“, каза Байдън. „Тази идея е, че ние държим тези истини за очевидни. Всички сме създадени равни, надарени от нашия създател с определени неотменими права: живот, свобода, стремеж към щастие. Никога не сме живели напълно според нея, към тази свещена идея, но никога не сме се отдалечили и от нея и не вярвам, че американският народ ще се откаже от нея сега."

Тази битка продължава, каза Байдън, и сега ще зависи от американския народ да реши как ще завърши.

„Страхотното в Америка е, че тук кралете и диктаторите не управляват. Хората го правят“, каза Байдън. „Историята е във вашите ръце. Силата е във вашите ръце. Идеята за Америка е във вашите ръце. Просто трябва да запазите вярата – да запазите вярата – и да помните кои сме ние."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка