Джуди Денч и Софи Куксън са звездите на “Red Joan”

Сценарият е написан от Линдзи Шапиро (”The Head Hunter”) по едноименния роман на Джени Руни

Тази година на мода са шпионските филми, които ни връщат към ерата на Студената война. И в съзвучие с политическия и културен пейзаж в последно време, повечето от заглавията са доминирани от дами. Докато феновете на шпионския жанр чакат “Червената лястовица” с Дженифър Лорънс, който ще се появи в кината в началото на март, в интернет изплуваха първите материали от друг продект, посветен на сблъсъка между СССР и Запада. Става дума за “Red Joan” на Тревър Нън (”Lady Jane”, “Twelfth Night or What You Will”), създаден по вдъхновения от действителни събития едноименен роман на Джени Руни, разказващ историята на Джоан Станли, която е обвинена за най-дълго служещия агент на КГБ на територията на Великобритания.

“Red Joan” проследява два важни периода от живота на Джоан. През 2000 година тя живее като пенсионер в предградията, когато спокойният ? живот е прекъснат от МИ6, които я обвиняват, че изпраща разузнавателна информация към комунистическа Русия. През 1938 г., когато е студент по физика в Кеймбридж, Джоан се запознава с младия комунист Лео Галич и започва да вижда света в нова светлина. Докато работи в строго-секретна база за ядрени изследвания по времето на Втората световна война, тя осъзнава, че светът е на прага на взаимно гарантирано унищожение и трябва да избере между това дали да предаде страната си и своите близки, или да ги спаси.

В ролите на Джоан Станли в различните периоди от живота ? влизат великата Джуди Денч и младата атракция Софи Куксън (”The Kingsman: Тайните служби”, “Gypsy”). Участва и чешкото бижу Тереза Сърбова.

Режисьор на “Red Joan” е Тревър Нън (”Lady Jane”, “Twelfth Night or What You Will”), а сценарият е дело на Линдзи Шапиро (”The Head Hunter”).

Коментари

Задължително поле