Джузепе Консуло, адвокатът на Сергей Антонов: България загуби медийно-пропагандната война по случая

Проф. Джузепе Консуло, адвокатът на Сергей Антонов. Снимка: БНР

Съдът оправда Сергей Антонов  в процеса за атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г., но България загуби медийно-пропагандната война по случая. Поражението й беше явно. Това заяви италианският адвокат проф. Джузепе Консуло, който навремето защитава Антонов.

"Правеше впечетление, че по време на процеса в залата нямаше български журналисти, но имаше от много западни държави. Това не помогна на България", заяви той по БНР. Консоло е у нас и ще представи в Пловдив книгата си „Атентата срещу папата – истинската история“.

Според него, Али Агджа е професионален убиец и той е измислил историята, че Сергей Антонов е извършител на атентата.

Джузепе Консуло разказа как е поел защитата на българина: "Пръв към мен се обърна посланик Венелин Коцев с молба да представям Антонов. Аз му казах, че от това, коевто знам делото вероятно ще бъде загубено, а той се изсмя и заяви, че познава Сергей Антонов и е убеден в невинността му".

Адвокатътсподели също, че е получавал заплахи, като тази по телефона през 1.30 ч. през нощта: "Казаха ми: "Когато запалиш телефона на мерцедеса си, ще чуеш как двигателят ще експлоадира". От полицията му предложили денонощна охрана, но той отказал.

Сергей Антонов прекарва в ареста над четири години и в крайна сметка е оправдан от италианския съд поради липса на доказателства.

Покушението срещу папата е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан“ в Рим.

Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Али Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи — Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

Антонов не се е ползвал с дипломатически имунитет, тъй като е бил държавен служител, но не и дипломат. Следствието, към което той е привлечен, продължава 2 години и 6 месеца.

Проф. Джузепе Консоло е роден в Неапол, учи право в Катания, където завършва с отличен успех. Започва научната си кариера като асистент в университета в Катания. Получава множество стипендии и национални отличия. Занимава се с морско, международно финансово право и конституционно право. Понастоящем е професор по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим.

Правото води проф. Консоло и до италианския парламент – бил е член на италианския Сенат и на Камарата на представителите, по-късно и председател на юридическия съвет на Камарата на представителите. Като парламентарист, отстоява убеждението си, че правото е ценност, в която всички трябва да вярваме.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България