Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Джурасик парк оживя край морето във Варна Ревящи динозаври от преди милион години пристигат за първи път у нас

Тиранозаварът рекс е най-страховитият представител на тиранозаврите. Безкомпромисен хищник, който е готов да се бие с всеки в стремежа си да утоли ненаситния си апетит.

Праисторически чудовища оживяха и с рева си огласиха Морската градина във Варна. Една от най-известните и зрелищни изложби в света “Живите динозаври” пристигна в града и завъртя сякаш кадри от култовия филм на Стивън Спилбърг “Джурасик парк” пред малки и големи, които върна милиони години назад във времето сред древните обитатели на планетата. 24 гиганти, пръснати като в естествената си природна среда, се движат, ръмжат и зейват огромните си зъбати челюсти, готови да погълнат поредната си плячка. Стъписване има и при възрастните, макар да не си признават, а малки хлапета, дори се разплакват с първите стъпки на екзотичното пътешествие, но атрактивните екземпляри скоро стават приятели на всички любопитни посетители. Има два динозавъра, които подлагат любезно гърба си за пързалка на малчуганите.

Интерактивните фигури са направени в мащаб 1:10, а истинските животни са били поне 10 пъти по-големи, разказа Асен Борисов, един от организаторите на изложбата от българска страна. Най-популярният сред малки и големи е Т-Рекс. Тиранозавърът е известен като краля на тираничните влечуги, дълъг 13 метра и с тегло 7 тона. Той е бил гигантски хищник с много малки предни крайници, само с два пръста и наченки на част от трети. Бедрата, краката и опашката са компенсирали тежината на огромната глава, поддържана от силна мускулеста шия. Зъбите са били оформени като банан, силни и големи, което кара някои палеонтолози да предположат, че този динозавър е бил “чистач”. Месоядното чудовище е живяло в периода “Горна креда” преди 67 милиона години, а мястото, където е бил открит, е САЩ.

Друг интересен екземпляр е Птеранодон на Щернберг, който е с дължина 6 метра между крилата, тежи 100 килограма и яде риба. Живял е преди 80 милиона години. Женските са били по-малки от мъжките и давали поколение с малки заоблени форми. Тези динозаври са обитавали територията на Северна Америка. Макар че кожата, която оформя крилата е била гола, тялото им е било окосмено, което е допълнително доказателство, че не са били ендотермични животни, каквито са били всички техни роднини.

Посетителите се спират и пред Трицератопс хоридус – Страшното лице с три рога, дълго 9 метра и с тегло 7 тона. Динозавърът е тревопасник, живял преди 70 милиона години. Това е един от най-добре познатите древни гиганти, наскоро е предложено Трицератопсът да отговаря на името млад Торозавър. Той е имал три рога, с които е воювал сред стадото за вниманието и любовта на женската. Сред екзотиката на парка са изложени и летящи експонати-орел, наречен теродактил, от страшния вид на който най- малките наистина пищят, но само в първия момент. Той е огромен, размахът на крилете му е бил 3 м, а като кацне се издига на височина 1.40 м. Птерозавърът е летящо влечуго, което прилича на огромен прилеп, но с много развит мозък и зрение. Хранел се е с риба и всичко, което може да улови във водата, с насекоми и с мърша.
Изложбата “Живите динозаври”, която е до 3 септември във Варна, а след това ще гостува и в други градове, предлага неповторима и незабравима среща с най-големите животни, обитавали някога планетата.

Огромните движещи се фигури са изградени с удивително внимание и към най-малкия научен детайл, което ги прави живи, реалистични и супер интересни. Това е първата по рода си изложба от световен мащаб, която е посетена от повече от 10 млн. души в Южна Америка, Холандия, Италия, Унгария, Кипър,Гърция, Сингапур, Тайланд, Дубай и др.

Експозицията идва за първи път в България. Неин автор е един от най-големите създатели на научни изложби в света –компанията “Ауреа” с подкрепата на експерти палеонтолози от Аржентина и специалисти в художествената детайлна разработка. Динозаврите, включени в изложбата, са разработени с усъвършенствана аниматорска технология, която дава възможност за тяхното съживяване. Това е опит, постижим заради сътрудничеството с престижната фондация за естествена история Феликс де Азара” от Аржентина, посочиха за “Труд” организаторите. Интересно припомняне от тяхна страна са и причините за изчезването на динозаврите. Това са студът, топлината, сушата, астероидите, вулканичната активност, асфиксията, и отравянето са част от хипотезите, които обясняват голямото изчезване. Доказателствата сочат към две събития-увеличаване на вулканичната активност, която е отровила въздуха и причинила изменението на климата или падането на метеорит. И в двата случая организмите са били засегнати от увеличаването на киселинността на водите и намалената интензивност на светлината, която унищожава морската хранителна верига. Масовото измиране на растенията е направило невъзможно оцеляването на тревопасните животни, а след това и на техните хищници. Изчезването през периода креда засегнало земни динозаври, някои птици, летящи влечуги (птерозаври), няколко групи растения и морски обитатели като плезиозаври, мозазаври, амонити и микроскопични организми. Птиците се водят единствените живи наследници на динозаврите и по специално на вида Saurischia. Изложбата “Живитe динозаври”, осъществена с подкрепата на община Варна, пристигна край морето с 4 ТИР-а, за изграждането й са работили по 20 човека дневно, а за подреждането и озвучаването й са били необходими 5 денонощия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Здравейте,
    посетих изложбата с дъщеря си. Това което не ми харесва е, че повечето от макетите са доста повредени. Друго което остави неприятно впечатление е липсата на надписи на български език което е. странно и неоправдано предвид немалка та входна такса

Отговорете