Дивият запад оживява с могъщите митове за каубои и индианци

Кадри от документалната поредица „Границата“

Документална поредица в шест части

Историята на местния американски народ

Около 600 различни племена

Поглед отвъд клишетата 

Нова документална поредица от шест части потапя публиката зад митовете на Съединените американски щати и наситената със символика концепция за „Див запад“. Това е произведението „Границата“, което се състои от шест части и тръгва от 22 септември, от 22:00 часа по Viasat History.

Зрителите ще научат как местните американски индианци са всъщност емигранти: преди около 15 000 години те пристигат на континента от Азия през замръзнала дива част, която свързвала Сибир  и Аляска през Ледената епоха. Това били около 600 различни племена, с различни обичаи, начин на живот и йерархия. До времето, в което Христофор Колумб пристига в Новия свят, те са наброявали грубо между 5 и 10 милиона, а според някои оценки са достигали дори до 25 милиона. Племената, които живеели на запад, особено в равнините, били по-враждебни – те били основно мигриращи ловци и се конкурирали за една и съща територия, докато племената на изток от Мисисипи живеели в установени селища.

Старите филми обикновено показват индианското население като изостанал, варварски народ, който не се е развивал в продължение на векове, но истината е, че по времето, когато пристигат европейците, те са били културно напреднал народ, говорещ много езици. Племената са търгували помежду си, учели са езиците си и са се придвижвали много – някои кланове са достигали дори до Централна Америка. 

Някои от индианските племена дори са манипулирали околната среда – контролирали са пожарите и са строели напоителни системи. Използването на конете, които били привнесени от испанските конкистадори през XVI век и се разпространили бързо на континента, довело да скъсяване на разстоянията и направило ловът по-лесен за местната американска култура. С продуктите, които взимали от заселниците, племената търгували постоянно, получавайки нови знания, които бързо били интегрирани в ежедневния живот.

Поредицата ще се постави акцент и върху архетипа на каубоя. Най-запомнящата се фигура от американските уестърн филми се появява в Америка около средата на 19-и век. Благодарение на бума в строежите на железопътните линии, със „скъсяващите се“ разстояния и бързото нарастване на населението, имало нужда от храна, много храна. Говеждото било начело на списъка с консумирани храни и за развъждането и отглеждането на добитъка имало нужда от специалисти – това били по-късно наречените „каубои“. Уменията им се коренели в специфичния начин на живот в Северна Америка, където управлявали животните различно - от гърба на коня, докато използването на ласо дошло от Западна Африка – и двете техники пристигнали в Америка заедно с робите. Първоначално били използвали по източното крайбрежие на Мексико от така наречените „вакерос“. Мексиканските скотовъдци били обучени от чернокожите роби – първите каубои в Америка.

Тези техники били адаптирани на север от отделни бели мъже, дошли близо до границата, за да търсят работа в скотовъдството, но дори и в десетилетията след Гражданската война, много освободени роби били заети в този занаят, защото това било в кръвта им. От около 30 000 каубоя, работещи в само в Тексас, между 5 000 и 10 000 били с африкански произход.

Филмите обикновено разказват в романтична светлина историята на заселниците, градчетата от Дивия запад, треската по строежа на железниците и „каубоите и индианците“, но документалният филм „Границата“ бяга от клишетата, идващи от миналото.

Целта на тези програми е да съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. Поредици отвеждат зрителите на пътешествия през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес, но творби като „Границата“ се преместват и зад океана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали