Дивият мурсалски чай изчезва

Дивият мурсалски чай е на изчезване. Берачите не оставят и следа от него след себе си, а поголовната сеч на горите допринася за тежкото състояние на находищата. Това разказаха пред „Труд“ производители и билкари.

За втора поредна година брането на билето, което съдържа 22 микроелемента от първостепенна важност за човека, е забранено. Причината е, че състоянието му в природата трябва да се възстановява, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

„Чая го обраха навсякъде. Не оставят нищо след себе си, ходят нощем и го берат. Вадят го с корените и така го унищожават. Почти го няма дивия вече“, обясни производителят с над 20-годишен опит в култивирането на растението Любен Ушев.

По думите му забраната за бране важи само на думи. „Има случаи да берат по цели чували чай в гората и няма никаква реакция. Държавата забранява, но трябва да има хора, които да охраняват находищата“, казва производителят.

„Търговската реклама хвърли берачите към мурсалския чай. Той не е в такива количества в природата, че да задоволи фирмени търсения“, обясни пред „Труд“ Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите.

Според него сред факторите, на които се дължи изчезването на дивите лечебни растения у нас, е и изсичането на горите.

Мурсалският чай последно е анализиран в Русия, където признали качествата му за здравето. Заради ембаргото обаче, билката не може да стигне до тази точка на света, разказа Ушев и допълва, че би могъл да даде разсад от билката за цяла България.

Коментари

Задължително поле