Еврокомисар Авромопулос: Преспанският договор е „под въпрос“

Гръцките фермери излизат на протест, блокират ГКПП „Кулата”

Идат силни дъждове и сняг Около 90 л/кв. м ще се изсипят над Югозападна България

Дете на година е починало в Плевен от усложнение след вирусна инфекция

Поройни дъждове и наводнения убиха 26 души в Индонезия, над 3000 са евакуирани

Турски ТИР се заби в къща в село Самоводене

Нищо лично в цензурата

На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Диви гъски превзеха полята край Дунав

Шефът на дружинката в село Септемврийци Тихомир Маринов се придвижва със ски из заснежените полета и се радва на хубава слука.

Вместо с джипове част от авджиите се придвижвали на ски
Нашествието на ятата е заради големите студове и снегове в Русия и цяла Европа

Хиляди ята диви гъски и патици са превзели реки, язовири и полета в районите на Лом и Вълчедръм в Северозапада. Броят на водолюбивите пернати е огромен и незапомнен от години.

Ловците приключиха най-успешния си сезон за отстрел на зимни прелетни птици, съобщиха от ловно-рибарските сдружения в област Монтана.

“С настъпването на лютите студове, дълбоките снегове и заледяването на Дунав крилатите преселници направо замрежиха небето. Не помним такъв прелет на гъски и патици от над две десетилетия. Ятата покриха ниви и накацаха в притоците на Дунав и водоемите в равнината Златия”, разказа ловният надзирател Бранимир Видин.

Зарадвани от пернатото нашествие, ловците напълнили патрондаши и заели пусии край реки, язовири и земеделски масиви. Заради големите снегове част от авджиите вместо с джипове се придвижвали на ски.

“Слуката беше страхотна. Всеки стрелящ дори под средно ниво ловец изпълни нормата за диви патици и гъски на излет”, сподели шефът на дружинката в село Септемврийци Тихомир Маринов.
Доста от стрелците край Дунав са натъпкали догоре фризери с патици и гъски, а заради голяма перната слука в района вече има специалитет “суджук от дива патица”.

09-1-2
Слуката е голяма, както се вижда от пълния багажник.

 

Според експерти нашествието на дивите ята е заради големите студове и снегове в Русия и цяла Европа. През последните години ловците в България настояват излетите за диви гъски и патици у нас да продължат и през февруари като в съседните страни, но природозащитниците са категорично против.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Това бракониери ли са? Със заповед на МЗХ от 03.01.2017 е забранен лова на пернат дивеч на територията на цялата страна. Статията да се препрати към компетентните органи

  2. Eксклузивно от МЗХ: ЛОВЪТ ОТНОВО ЧАСТИЧНО РАЗРЕШЕН!!!

    Със своя заповед заповед номер РД 48-1 от 10,01.2017г. министъра на земеделието и храните отмени забраната на лова на птици на терорията на цялата страна. Забраната за лов на птици – обект на лов остава в сила само в общините, на чиято територия са констатирани огнища на заболяването птичи грип, съгласно приложение към заповедта.

    1. село септемврийци е в община Димовоь област Видин и е в забранителния списък на цитираната от Вас заповед

  3. Гнусни не наплюскали се убийци! Оставете животните на мира! Прелетели хиляди километри , за да попаднат на нашите изроди!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.