Диви прасета превзеха празните градове на японската префектура Фукушима

Снимка: Ютуб

Диви прасета превзеха празните градове на японската префектура Фукушима. Преди 6 години регионът беше засегнат от опустошително земетресение, цунами и авария в ядрените реактори на централата „Даичи”.

В две градчета, намиращи се на 20 км от зоната на ядрената централа, предстои отново да заживеят хората, спасили се от гнева на природата през 2011 г. Част от подготовката за повторното заселване на Намие и Томиока е група ловци, които да намалят популацията на дивите прасета.

Животните обикновено избягват жилищни райони и живеят предимно в планините. Липсата на хората обаче оставя много пространство за тях и възможности за храна.

„След като хората си тръгнаха екосистемата на животните се промени. Те започнаха да слизат от планините и сега нямат намерение да се връщат. Намерили са удобно място, в което има храна и никой не ги преследва. Сега това е техният дом и тук те имат деца”, коментира ловецът Шойчиро Сакамото.

 

Два пъти седмично Сакамото и екипа му залагат 30 капана в Томиока. Около 80% от случаите има заловено животно.

Преди разрушителното земетресение Сакамото и хората му хващали по 50 диви прасета на година и то основно в планините. От миналия април до сега са заловили около 300 само в Томиока.

Животните са не само опасни за хората, но и ядат изложени на радиация растения от района близо до централата. Местната управа забрани да се консумира месо от диви прасета.

Опустошителният трус, който отне живота на 19 хил. души, доведе до евакуацията на около 160 хил. души. Около 10 на сто още живеят във временни жилища около префектурата, а повечето вече са се преместили и започнали нов живот.

Три седмици преди да бъде вдигната забраната за живеене в Томиока нищо не е както преди. Домовете на хората са пострадали от липсата на поддръжка, боклуци с радиоактивни отпадъци са натрупани по улиците.

Досега евакуацията е вдигната за общо пет града.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “Сега това е техният дом и тук те имат деца” Имат малки прасенца,а не деца. Децата са друго нещо. Децата са човешки същества.Алооу,”ТРУД”-оваците!!!!!!!!!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.