Диво прасе нападна възрастна туристка край Сливен

Снимка: Архив

Диво прасе е нападнало възрастна туристка от Сливен. 78-годината пациентка е приета в областната болница, с прободна рана в бедрото, съобщиха от лечебното заведение.

Неприятният инцидент е станал на 15 юли, по обяд, казаха от полицията в областния град. Жената е имала навик почти ежедневно да излиза на разходка из планината, към местността Долапите в близост до града.

Досега никога не й се е случвало да се сблъска с дивеч на туристическата пътека, както станало в неделя. За щастие, наблизо била друга туристка, любителка на природата. Оказало се, че жената е медицинска сестра. Тя веднага се отзовала, видяла обилното кървене. Оказала първа помощ на ранената. Обадила се в спешното, а от там - на тел.112. Така за кратко време в подножието на пътеката се събрали екипи на пожарната и полицията. Огнеборците изминали разстояние от близо 2 км, за да пренесат на носилка пострадалата и да я качат в чакащата линейка.

"Не сме чували за друг такъв случай", коментира Светослав Аврамов от ръководството на "Ловно-рибарско дружество-Сливен". "Дивата свиня не напада. Единствено ако животното е ранено, може да нападне ловеца. Най-вероятно прасето е било на пътеката, изплашило се е и е блъснало туристката. Факт е, че бивните на този дивеч са много остри", каза още Светослав Аврамов.

Той допълни, че местността, където е станал инцидентът, се намира много близко до града, но попада в защитената територия на Природен парк "Сините камъни". В парка ловът е забранен, популацията на дивите прасета е голяма. Наличието на храна - отпадъци или насаждения във вилни имоти, ги привличали към града.

"Пациентката е в добро състояние. За щастие, няма засегнат голя кръвоносен съд", коментира д-р Хрисант Хрисантов, зам.директор на областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен.

Коментари

Задължително поле