Диетите сриват имунитета и лесно ставаме жертви на вирусите

Младите момичета, които спазват стриктни диети или прекарват деня си на кафета и цигари, за да достигнат мечтаната фигура, често провокират срив на имунната си система. Така може да развият тежки инфекции и заболявания с дълготрайни неблагоприятни последици за здравето, предупреждават лекари.

Младостта не е гаранция за здраве

Дори младият и здрав организъм се съсипва бързо, ако човек не се грижи добре за себе си – пуши и не приема достатъчно количество полезни храни, съдържащи протеини и витамини.

В момента има бум на вирусни инфекции, протичащи с хрема, температура, отпадналост, кашлица. Често засегнатите ги карат на крак, без да вземат бързи мерки и без да потърсят лекарска помощ. А при белодробните заболявания е важно да се прецени комплексно състоянието на болния, като точна диагноза може да постави специалистът пулмолог.

Пушачите не бива да пренебрегват кашлицата си

Пушачите са най-честите посетители в кабинета на пулмолога. Те са много по-предразположени към белодробни заболявания и за съжаление не обръщат внимание на кашлицата си, защото смятат, че е нормален спътник на цигарите.

Ако 10 г. сте пушили средно по кутия на ден, сте изложени на сериозен риск за хронично-обструктивна белодробна болест (ХОББ). При нея се получава стеснение на дихателните пътища поради хроничния възпалителен процес заради отровите в тютюна. Често пациентите търсят помощ едва в напреднал стадий и скоро стигат до необходимост от кислороден апарат.

Есента е време за профилактика

Повечето белодробни заболявания всъщност са провокирани от проблеми с имунитета. Когато болнавите пациенти изпълняват насоките на лекаря, боледуват по-рядко в сезона на грипа. Има хора, които са предразположени към болести на горните и долните дихателни пътища, и често правят пневмонии. При тях е задължително да се проведе курс за повишаване на имунитета. Засилването на имунната система е важно също и при децата, бременните, възрастни и хронично болни. И есента е точното време да се започне имунопрофилактика, за да сме здрави в есенно-зимния период.

Един от достъпните начини за ефективна профилактика е с хомеопатичния препарат Инфлуцид на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Лекарството укрепва защитните сили на организма и е подходящо за всички. Може да се ползва без риск и от възрастни, които обичайно са натоварени с много медикаменти, от деца и дори от бременни и кърмачки. За профилактика се приема един месец по три таблетки дневно.

Инфлуцид е също толкова ефикасен и за лечение на грип и настинка. Действа антивирусно и помага да се избегнат усложненията и антибиотиците. Ако сте пропуснали имунопрофилактичната програма и вече сте пипнали респираторна инфекция, взимайте по 1 табл. на всеки час, до 12 табл. на ден (за деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа, до 8 табл. на ден) при остри симптоми. След като настъпи подобрение, намалете приема на 3 табл. дневно за още една седмица.

Доказано успешна е и имунопрофилактиката с Шуслеровите соли на DHU. Тя включва комбинацията от Шуслерова сол №3 железен фосфат (осигурява повече кислород за тъканите и повече енергия за защита на организма), сол №6 калиев сулфат (укрепва защитните функции на кожата и лигавиците, стимулира чернодробната функция и подпомага детоксикацията на организма) и сол №7 магнезиев сулфат (действа хармонизиращо и релаксиращо в периоди на стрес, подобрява съня). Приемайте по 3 табл. (2 т. за деца) от всяка сол, съответно сутрин , обед и вечер, в продължение на поне 1 месец.

Грешки в лечението задълбочават проблемите

В стандартния случай на простудно заболяване, със силна кашлица и повишена температура, човек отива при личния си лекар и често пъти получава антибиотик, понякога и без да е непременно необходимо. Друг типичен проблем у нас - много хора се самолекуват с антибиотици, защото са неосигурени и нямат достъп до специалист. Избират лекарства, за които са чули от познат. Но това, което е помогнало на съседа ви, може да не е най-доброто за вас.

Честата употреба на антибиотици – повече от 3 пъти годишно - е пагубна за имунитета. Затова все повече пациенти се обръщат към терапии като хомеопатията, която може да се прилага продължително време и то без странични ефекти.

Внимавайте и какво слагате на трапезата си. Лошото хранене също има вина за отслабената имунна система. Не всички могат да си позволят достатъчно качествени продукти, но все пак трябва винаги да предпочитаме прясно приготвената храна, богата на витамини и белтъчини, пълноценна и разнообразна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве