Дизайнерът Иван Донев - поет на женската красота

Сънародникът ни е абониран за наградите по световни дефилета

Животът и кариерата на младия креативен дизайнер Иван Донев много пасват на библейската максима „никой не е пророк в собствената си страна“. Той трябваше да завърши най-старата и авторитетна модна академия в Италия Koefia; трябваше да кръстоса света по най-престижни модни дефилета – от Европа до Близкия Изток, през Персийския залив, Съединените щати, до Източна и Южна Азия, за да бъде оценен по достойнство и тук.

През март Българската академия за мода най-после го отличи със „Златна игла" в най-престижната категория – „Дизайнер на годината". „Златната игла" много му подхожда, защото твори изцяло висша мода, и то изключително уникати. „Някои хора погрешно свързват висшата мода с бляскави вечерни рокли, а тя не е това. От кутюр не е стил, а синоним на ръчно изработени модели със съвършен шев", обяснява Донев. Триумфът му на родна земя продължи с дефиле на Седмицата на модата в София. През февруари той получи много специална статуетка – моден оскар за „Международен дизайнер на годината“ на съпътстващите оскари Red Carpet Concierge International в Чикаго.

Осиновеното дете на италианската висша мода“ – така го наричат ревниво в Италия и дори го обявяват като италиански дизайнер. Причината – „отгледан“ е като дизайнер във Вечния град. Признава, че като абитуриент мечтае да следва друго – сценография, макар че майка му цял живот е била моделиер в родния му град Раковски, а той от дете й е помагал.

Иван завършва музикална паралелка с фолклорно пеене и танци в Пловдив. Същата година в Художествената академия няма клас по сценография и заминава за Италия. Първо учи за гримьор и коафьор в Академия за естетика в Сицилия и прави хореографии на ревюта. „Перфекционист съм в работата си и си казах, че така ще съм по-компетентен да изисквам от гримьорите и коафьорите на бъдещите ми ревюта“, казва Донев. При един стаж като хореограф на модно ревю в Париж той разглежда тайно роклите в бекстейджа, един модел е със скъсана бродерия, вади моментално игла и конец и я зашива. Тогава възрастна достолепна французойка е впечатлена и му казва: „От твоите ръце се ражда изкуство. Ти трябва да показваш своето изкуство, а не модата на другите“. Съветва го за постъпи в академия Koefia в Рим. Там Донев учи всичко, включително и усвоява изкуството на перфектния шев. Завършва и магистърска степен по моден маркетинг. През 2012 г. заедно с другите студенти представя финалния си проект в Календара на Седмицата на Модата “AltaRoma AltaModa”, а маркетинговият директор на „Версаче“ – Санто Версаче, помолен от медиите да оцени един от тоалетите, избира неговия. „Роклята е изработена толкова съвършено, че бих й дал цена, достойна за висшата мода - 12 хиляди евро", казва корифеят.

Младият дизайнер е оценен високо и от Пако Рабан. Във Франция на срещата „Новите таланти и традицията" Рабан намира Донев в бекстейджа и го пита защо го представят като италиански дизайнер, като познава добре страната ни. „В България се раждат добри таланти", казва Рабан, а младият Донев е готов да литне, но отговаря: „Защото представям италианско училище за висша мода“.

Година след завършването на академията Донев е вече на подиума на Седмицата на модата в Рим – AltaRoma. Става първият българин със самостоятелно дефиле на престижния форум. Това е и дебютът на марката му IvanDONEV. „Правя само висша мода и си давам сметка колко е трудно. До ден днешен нямам ателие. Работя сам-самичък, без асистенти, шия всичко сам. Готов съм да дам всичките си спечелени пари за качествени платове и материали, но не и да се откажа от идеята да правя изключително скъпата висша мода, и един ден ще има и луксозно Prêt-à-porter", казва Донев.

Той прави и костюми за филмови проекти, сред които „Децата на Маам" с Франко Неро. Работи и върху други филмови и арт проекти на фотографи, като фотосесията на Томас Ходж, вдъхновена от картината „Трите грации" на Ботичели. Творбите му – истински произведения на изкуството – шестват из световноизвестни музеи и галерии, замъци и дворци, египетски храмове и католически катедрали и красят кориците на най-известните модни издания. Наскоро самият той украси корицата на списание FALCHION от Тексас, а статията е със заглавие „Иван Донев: Тайните за успех на модния философ в света на висшата мода“.

Наградите идват още с появата му на модния подиум. Първата година след дипломирането си получава приза World of Fashion на Седмицата на модата AltaRoma. Същата година е носител и на наградите за моден дизайнер New Generation в Рим и CertiLux 2013 („Сертификат за лукс") на Седмицата на дизайна в Милано.

Иван Донев е доцент и преподавател по качества на тъканите и история на модата в университети и академии в различни страни по света. Гостува и с мотивационни лекции в университети и средни училища. Разказва на младите хора своята история, за да им покаже, че всеки може да успее и без да е с връзки или с важни родители. „Така давам кураж на по-младите от мен да се борят да мечтите си", споделя той. Мечтите му са много смели, като най-голямата е да е достатъчно богат, за да спонсорира развитието на млади таланти – помощ, която самият той никога не е получил.

Винаги във всяка колекция посвещавам един емблематичен модел на женската красота - в природата, в архитектурата, във философията. На Седмицата на висшата мода в Истанбул през 2016 г. показах рокля, вдъхновена от Черния лебед от „Лебедово езеро". Беше едно много успешно ревю, което закри най-известният андрогенен модел в света Андрей Пейжик", разказва дизайнерът. Журналистите определят дрехата като достойна за ревю на Жан Пол Готие. На Седмицата на висшата мода в Рим през 2013 г. пък той представя рокля, изработена от... 1500 паунови пера. Перата е поръчал от Индонезия.

Бях си казал, че няма да правя бели булчински рокли, досадно ми беше, но веднъж ми се наложи. Направих обаче роклята в екрю, с пера от бял лебед и с перли. Работих дълго над нея, защото дантелата във висшата мода се шие само ръчно, никога на машина. Приключих към 3-4 часа през нощта и преместих манекена с роклята до леглото ми. Загасих лампата, но светлината от улицата осветяваше целия модел. Емоцията беше толкова силна, че станах и прегърнах манекена. Бях се влюбил в творението си, година след това създадох цяла екрю колекция вдъхновена от гръцките кариатиди", смее се дизайнерът.

Днес негови модели се разхождат по червените килими – на филмовите фестивали във Венеция, NAPA Valley, на наградите BAFTA, на Film Independent Spirit Awards Hollywood, на наградите на MTV. Негови тоалети носят актриси като Брияна Евиган, София Милош от сериала „Местопрестъплението: Маями“, певицата Дая (носител на „Грами"), Падма Лакшми (носител на „Еми"), топмоделът Жаклин Лара, „Мис Италия“ Джулия Арена, съпругата на певеца Албано Лоредана Лечизо и много други красиви жени.

Последната му колекция, наречена Bridge Between Cultures („Мост между културите") е вдъхновена от ислямското изкуство. Броени дни след създаването тя започва обиколка по света. През март 2016 г. в Пекин се състои Hampel Award – световен конкурс за висша мода на Азиатската седмица на модата. Явяват се 6500 кандидати от цял свят, а Донев е един от 29-те финалисти и печели наградата Excellence Award for design („отличие за дизайн“).

На дефилето в рамките на Международния моден фестивал „Нефертити“ в Египет - най-голямото модно събитие в Близкия изток - Донев е поканен да представи част от тази колекция. За пръв път ревюто е организирано в древноегипетския храм на бог Амон в Луксор. Моделите дефилират буквално между обелиски и статуи на фараони пред близо 3000 гости, сред които звезди от емирствата, Египет и Европа. Сред бурни аплодисменти му връчват наградата „Нефертити 2016". След завръщането си Донев получава покана от Стефано Доминела, президент на maison Gattinoni – една от най-старите и авторитетни римски модни къщи, обличали Жаклин Кенеди и Одри Хепбърн. Доминела го нарича Il Faraone della moda („Фараонът на модата“ ).

Джовани ди Паскуале, директор на Интернационалната академия за висша мода и изкуство на костюмите Koefia, пише за него: „Спомням си младия и пълен с кративност българин, дошъл в Koefia. Иван Донев още в началото се внедри във фантастичния свят на висшата мода. Започвайки от скиците и стигайки до разпознаването на най-добрите тъкани, той се опитваше да разбира всичко онова, което го заобикаляше, експериментираше и си позволяваше да работи дори с онова, което не познаваше. След дипломирането му открих един Иван все по-„трениран“, колекциите му са представени по целия свят и получава най-високите отличия и признания. Иван Донев е гордост и отличие за Академия Koefia.“ Анелия Петрова, журналист от САЩ, пък го нарича „поетът на женската красота“.

Последният триумф на колекцията му беше на Cosenza Fashion Week 2018. Там за първи път българският дизайнер разходи своите модели по подиума заедно с изящните творения на изкуството на калабрийския дизайнер Джузепе Фата, обявен от парижките медии за „гений на изкуството върху главата“. Дефилето последната вечер е в Норманският замък Castello Svevo, построен през 1132 г.

Избран за един от 8-те млади творци на Лацио

Българинът е единственият чужденец, избран в Клуба на творчеството „Произведено в Лацио“. Това е инициатива за сектора младежко предприемачество, с проекти в областта на текстила, облеклото, модата и аксесоарите. Този клуб се подкрепя от сдружението на индустриалците Unindustria и дава възможност за изява на нови таланти в териториалните италиански сектори на модата, дизайна, комуникациите, киното, мултимедията, музиката и рекламата.

Клубът е под председателството на Стефано Доминела, президент на една от най-авторитетните модни къщи Gattinoni. Всеки един от осемте внимателно селектирани дизайнери не конкурира останалите, а се насърчава индивидуализмът им - главен мотор за иновативност и уникалност на продукта, който създават. На годишното събитие на Кофиндустията на италианските индустриалци с грандиозно организирана вечер имената на осемте млади дизайнери са представени пред 700 гости предприемачи, търговци и журналисти. Крайната цел е обучените дизайнери да влеят допълнителни доходи в италианската модна индустрия, която, според Камарата на италианската мода, през 2017 г. е с 87 милиарда печалба.

Проектът „Живият Пловдив”

В края на май абитуриенти и абсолвенти по мода, дизайн, фотография, сценография и графичен дизайн имаха възможност да се докоснат до изкуството на Иван Донев в проекта „Живият Пловдив“. Той беше осъществен съвместно с факултет "Изобразителни изкуства" на Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В аулата на академията Донев изнесе лекция на студентите, като им разказа за трънливия път към успеха. „Влюбен в работата си и в целите си да подкрепя младите, Донев веднага прие поканата напълно благотворително“, казаха ръководителите на проекта Тотка Генова и Деана Господинова. Студентите по фотография снимаха модели на дизайнера на емблематичния за Пловдив като Европейска столица на културата 2019 Античен театър.

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл