На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Димитър Ганев: Ефект от уволненията в АПИ няма да има

Ефект от уволненията в Агенция „Пътна инфраструктура“, последвали трагичния инцидент в тунел „Ечемишка“, няма да има, каза пред БНР Димитър Ганев, председател на Сдружение „Обществен съвет за пътна безопасност“.

Защото не е взето отношение към правилните хора – първо, и второ – няма доказателства защо тези хора са отстранени. И ще се окаже така, че ще дойде следващото правителство и ще ги върне, защото просто не са това хората.

Ганев подчерта, че трябва сериозна реорганизация в АПИ и въобще в пътното дело в България и посочи, че не е оптимист, че отговорност за случая в „Ечемишка“, при който част от конструкцията на осветлението в тунела падна върху движеща се кола и уби пътничка, ще бъде потърсена от когото трябва.

Димитър Ганев беше категоричен, че отговорността е на ръководствата на АПИ през годините и допълни, че според него финансовите интереси са в дъното на това, което се случва в агенцията.

Нормативите ги има – проблемът е в неизпълнението на тези нормативи. Или в това, че отдолу нагоре или отгоре надолу, както и да го разгледаме, хората, които са на различните нива на управление и действие по отношение на пътната инфраструктура, не си вършат работа. Проблемът е, че през АПИ минават много пари – много пари, и тези пари не е ясно къде отиват.

По отношение на отговорността за инцидента Ганев коментира още, че безхаберието в цялостното ръководство, управление на пътната инфраструктура е от години – не от вчера и от онзи ден.

„Наредбата за тунелите казва категорично, че председателят на Управителния съвет трябва да назначи едно специализирано звено, което да прави инспекция на тунелите. И доклад от това звено трябва да има и в този доклад трябва да е написано годни ли са за употреба тези тунели, или не са. Тези хора не са ясни – не е ясно дали са назначени, не е ясно има ли доклад от тяхната работа. Затова казвам, че докато това не се изясни, мисля, че не могат да се предприемат и правилни действия.

Ако състоянието на тунела е такова, че застрашава човешки живот, то движението по него трябва да се спре, подчерта Димитър Ганев и допълни:

„Само че Агенцията трябва да свърши една друга работа – тя трябва да знае, че в момента, когато се прекъсне движението по магистралата, трябва да има алтернативен маршрут. Вижте какво се получи в момента – има един път, който е в окаяно състояние, и който не може да поеме трафика.“

Ганев допълни, че не смята, че досегашният шеф на АПИ Дончо Атанасов би трябвало да остане член на Управителния съвет на Агенцията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.