Борисов: Казал съм на Димов, ако има възможност да се приеме точка за втори лифт на Банско, аз ще съм вносител (ВИДЕО)

Левандовски и Рибери се записаха в историята

Роналдо изпревари Меси и Суарес

Задържаха българин за наркотрафик в Истанбул

Районната прокуратура в Кнежа внесе обвинителен акт Съдят шофьор на камион, пребил двама даяджии Удрял единия от инспекторите със стоп палка по главата

Белгийският съд прекрати делото за екстрадиция на Пучдемон

Австралийски огнеборец направи пожар при демонстрация на опасностите от огъня на открито

Walt Disney купува 21st Century Fox за 52 милиарда долара ​

Година след атентата на коледен базар Берлин задържа свързани с терористичната атака

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Руският президент, който и да е той, ще дойде в България през 2018 г. Посланикът пя “Моя страна, моя България” пред журналисти

Дирят за убийство министър на щастието Лал Сингх Аря е член на управляващата индийска партия

Приключи ежегодната пресконференция на руския държавен глава Путин: Опонентите на Тръмп вредят на САЩ, като измислят истории за контакти с Русия

Кирил Ананиев: Националната здравна карта ще бъде готова до три месеца

Илияна Йотова: 2017 г. бележи нов етап в отношенията между България и Македония

Режисьорът Иван Ничев търси напълно непознати лица Кастингът за новия филм на твореца – „Старите кучета“ е през уикенда

Димитър Ганев: Ефект от уволненията в АПИ няма да има

Снимка: Труд, Архив

Ефект от уволненията в Агенция “Пътна инфраструктура”, последвали трагичния инцидент в тунел “Ечемишка”, няма да има, каза пред БНР Димитър Ганев, председател на Сдружение “Обществен съвет за пътна безопасност”.

Защото не е взето отношение към правилните хора – първо, и второ – няма доказателства защо тези хора са отстранени. И ще се окаже така, че ще дойде следващото правителство и ще ги върне, защото просто не са това хората.

Ганев подчерта, че трябва сериозна реорганизация в АПИ и въобще в пътното дело в България и посочи, че не е оптимист, че отговорност за случая в “Ечемишка”, при който част от конструкцията на осветлението в тунела падна върху движеща се кола и уби пътничка, ще бъде потърсена от когото трябва.

Димитър Ганев беше категоричен, че отговорността е на ръководствата на АПИ през годините и допълни, че според него финансовите интереси са в дъното на това, което се случва в агенцията.

Нормативите ги има – проблемът е в неизпълнението на тези нормативи. Или в това, че отдолу нагоре или отгоре надолу, както и да го разгледаме, хората, които са на различните нива на управление и действие по отношение на пътната инфраструктура, не си вършат работа. Проблемът е, че през АПИ минават много пари – много пари, и тези пари не е ясно къде отиват.

По отношение на отговорността за инцидента Ганев коментира още, че безхаберието в цялостното ръководство, управление на пътната инфраструктура е от години – не от вчера и от онзи ден.

“Наредбата за тунелите казва категорично, че председателят на Управителния съвет трябва да назначи едно специализирано звено, което да прави инспекция на тунелите. И доклад от това звено трябва да има и в този доклад трябва да е написано годни ли са за употреба тези тунели, или не са. Тези хора не са ясни – не е ясно дали са назначени, не е ясно има ли доклад от тяхната работа. Затова казвам, че докато това не се изясни, мисля, че не могат да се предприемат и правилни действия.

Ако състоянието на тунела е такова, че застрашава човешки живот, то движението по него трябва да се спре, подчерта Димитър Ганев и допълни:

“Само че Агенцията трябва да свърши една друга работа – тя трябва да знае, че в момента, когато се прекъсне движението по магистралата, трябва да има алтернативен маршрут. Вижте какво се получи в момента – има един път, който е в окаяно състояние, и който не може да поеме трафика.”

Ганев допълни, че не смята, че досегашният шеф на АПИ Дончо Атанасов би трябвало да остане член на Управителния съвет на Агенцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.