Димитър Главчев: Дейците на Съединението ни са ярък пример за беззаветна служба на националния идеал

Дейците на Съединението ни са ярък пример за беззаветна служба на националния идеал, за това как трябва да се работи за общото дело, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на тържественото отбелязване в София на 132-рата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Церемонията беше пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг.

На днешния исторически ден не можем да не си дадем сметка, че един народ върви напред, когато е обединен около общо споделени цели, когато ясно съзнава своите справедливи искания и интереси и когато неговите избраници и предводители са достойни за народното доверие и подкрепа, отбеляза Димитър Главчев в приветствието си по повод годишнината.

Затова днес дългът ни е общ – и пред паметта на апостолите на българската свобода и съединение, и пред днешния и утрешния ден на страната ни, добави още председателят на парламента. Да бъдем техни достойни следовници и продължители и в съвременния свят на нови предизвикателства и перспективи, призова той.

Поднесени бяха венци и цветя. В празничното честване на годишнината участваха Националната гвардейска част, Формация "Българи", които изпълниха популярни маршови песни и актрисата Василка Сугарева. След официалната част гостите на събитието видяха възстановка на събитията от Съединението, представена от сдружение "Национален съюз Единение".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България