Димитър Главчев: Ловеч винаги е бил територия на свободния творчески дух и на българщината

Снимка: НС

Председателят на НС заяви, че наградата „Ловешки меч” е част от съвременните културни традиции

Ловеч винаги е бил територия на свободния творчески дух и на българщината, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на тържествената церемония за връчване на наградите „Ловешки меч“ 2017 г., съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Днес честваме най-българския празник – 24 май и почитаме делото на първоучителите Светите братя Кирил и Методий – покровители на Ловеч, подчерта Димитър Главчев. Те не само ни дадоха писменост, но и нова християнска книжовна култура, те наредиха българите сред образованите народи и откриха пред нас широки хоризонти, отбеляза още председателят на парламента.

Вярвам, че в сърцата си младите хора изпитват дълбока признателност към Светите братя Кирил и Методий, че хранят искрена любов към родния език, литература и култура и стремеж към знание, заяви председателят на Народното събрание.

Димитър Главчев подчерта, че Ловеч има богато минало и може да се гордее със забележително културно-историческо наследство. Тук в манастира „Света Богородица” са се писали и преписвали книги, тук е преподавал Петко Славейков, по този калдъръм е стъпвал Левски, тук е градил мост Колю Фичето, посочи той.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че наградата „Ловешки меч” е част от съвременните културни традиции. Той поздрави общината за това, че стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата и пожела на всички номинирани здраве и още много творчески успехи.

Ежегодната персонална награда получи младият талантлив музикант и композитор Камен Николов за постигнати високи творчески постижения. По време на церемонията Александър Христов изпълни песента „Добре дошли в Ловеч“, чийто автор е Камен Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България