Димитър Главчев от Беклемето: Ситуацията е много сложна, теренът е трудно достъпен

Ситуацията е много сложна, защото резерват "Стането" е трудно достъпен, а там има няколко огнища. Ще има нужда от специалисти с алпийска подготовка. Хубавото е, че има доброволци, които са подготвени. И пожарникарите имат такава подготовка. Хеликоптерите, използвани във Воден, са използвани и тук. Чух, че има спекулации, че не били настанени хора във Воден и Крайнево. Не е имало такива заявки въобще. Никой не е заявил желание в Агенцията за социално подпомагане.

Това каза служебният премиер Димитър Главчев, който пристигна край Беклемето, за да види каква е ситуацията с големия пожар. 

Той подчерта, че двамата с Калин Стоянов първи посещават бедстващите райони, докато там все още бушуват пожари. Премиерът каза, че се радва, че и други следват примера му, но когато стихията вече е потушена. 

Във Воден се работи на няколко фронта. Лошото е, че там температурата е много висока, има и вятър и има опасност от ново възпламеняван, каза вътрешният министър Калин Стоянов.  

"Тук районът е недостъпен.Каквато и техника да имам, с колкото и хора да разполагаме, е невъзможно да се доближим до огнищата. Днес ще се работи предимно с двата хеликоптера, които успяват да свалят огъня ниско долу, оттам алпинисти от пожарната и доброволци ще направят опит максимално да доближат местата, от които могат да гасят".

Калин Стоянов обаче предупреди, че има опасност тлеещи огнища край Воден да се разпалят отново:

"Лошото е, че там температурата е изключително висока и има много силен вятър. Възможно е някое от тлеещите огнища отново да се разпали. В момента там работят два хеликоптера на Министерството на отбраната".

Вътрешният министър отново прикани критикуващите го да дойдат на място и да се уверят за какво става дума. "Опасявам се обаче, че ще им стане лошо", коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика