Димитър Главчев - Председателят

Името на Димитър Главчев се върти из медиите за шеф на Народното събрание още от октомври. Преди президентските избори се заговори, че ако Цецка Цачева стане държавен глава, Главчев ще поеме председателството на парламента. Тези сметки бяха объркани от суверена, който реши друго. С петмесечно закъснение Главчев все пак оглави Народното събрание. Номинацията му не бе приета еднозначно.

След като отт ГЕРБ обявиха, че издигат експерт-счетоводител за шеф на НС, се чуха гласове, че е редно на този пост да бъде издигнат юрист. Сигурно е така, но в новата ни история изключения има - Александър Йорданов, Благовест Сендов, Борислав Великов също не бяха юристи.

Аргументите на партийното ръководство да предпочете Димитър Главчев са няколко. Първият е, че той натрупа опит като заместник-председател на Народното събрание. Вторият е, че не обича конфликтите, интригите и е готов да приеме всичко с чувство за хумор.

Главчев е технократ, познаващ добре смисъла на цифрите, без да е загубен в сметките. Той е себичен, но не е самотен. Трудно му се отдава да говори по опорни точки, а защитата на партийни каузи не е неговата сила. Като експерт Главчев не стои органично, когато е вкаран в друга роля. Новият шеф на парламента не е артист и трудно може да бъде режисиран.

До влизането си в 41-вото народно събрание Главчев няма никакъв партиен опит. За осем години приятелите му казват, че се е научил на доста политически хватки и това е причината да бъде използван като едно от остриетата на ГЕРБ. Затова и често от пресцентъра на партията го пращаха в телевизионни студиа, особено когато трябваше да се водят дебати с опозицията.

Димитър Главчев е зодия Лъв, роден е на 15 август 1963 г. в София. Завършил е 35-о СОУ “Добри Войников”, по-известно като руското училище, където по същото време са учили Йорданка Фандъкова и Вадимир Каролев. Висше образование получава в УНСС (тогава ВИИ “Карл Маркс”) със специалност “Икономист-счетоводител”. Магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор.

Главчев не обича да говори за личния си живот, нито да вади на показ най-близките хора от обкръжението си. И сигурно има причини.

В групата на ГЕРБ за него твърдят, че е принципен и педантичен, а когато става въпрос за работа, не се щади. Колегите му казват, че не се занимава с кадруване и избягва опитите да бъде забъркан в интриги около назначения. Досега името му не е замесвано в лобистки скандали. Има само едно изключение. Преди две години сайтове обвиниха сина на Главчев - Михаил, че усвоява бюджетни и европари с асоциация за хора с увреждания.

Скандалът бързо затихна, след като се оказа, че момчето не само не взема нищо от парите по европроекти (впрочем става въпрос само за един такъв проект), но в повечето случаи помага със собствени средства на хора с увреждания, които са изпаднали в криза.

Главчев не може да бъде причислен към нито едно лоби в ГЕРБ. Това е причината едни да се пазят от него, други да го отбягват, трети да го харесват, но всички да се съобразяват с това, което казва.

Съпартийците му знаят, че когато говори за финанси, може да му се вярва напълно. Защото в този случай говори като експерт. Новият шеф на парламента има и още едно много ценно качество - той може да излезе от всяка конфликтна ситуация безболезнено и без щети. Сигурно затова именно на него беше поверено ръководството на две от най-деликатните за самата партия ГЕРБ временни комисии в НС - за лобиста Хохегер и за свалянето на имунитета на Волен Сидеров и на съпартиеца му Десислав Чуколов. По ирония на съдбата сега Волен Сидеров ще е коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. А Главчев ще е призван да пази баланса в отношенията както с партньорите от “Обединени патриоти”, така и с партиите от опозицията - БСП и ДПС.

 

По велоалеите с НСО

Главчев е запален колоездач. Казва, че така си почива от напрежението и поддържа добра физическа форма. След избора му за шеф на НС пред тази негова страст има сериозен проблем. И той е охраната от НСО, която се полага на всеки председател на парламента. Засега Главчев казва, че няма намерение да се отказва от разходките с велосипед. Най-вероятно на държавните охранители ще се наложи да го съпровождат също на две гуми.

 

За него

Надявам се да чува опозицията

Надявам се новият председател на Народното събрание да чува гласа на опозицията и да работи за авторитета на парламента. Бих искал в лицето на Димитър Главчев да видя председател на НС, който не пази министрите и премиера от парламентарния контрол. Очаквам да настоява всички важни теми от вътрешнополитическия живот на страната, както и свързаните с външната ни политика, да бъдат решавани в Народното събрание, а депутатите да престанат да бъдат натисквачи на копчета за гласуване.

Жельо Бойчев, заместник-председател на ПГ на БСП

 

Очаквам да не повтаря грешките си

Очаквам Димитър Главчев да е на висотата на поста, на който е избран. Надявам се да си е взел поука и да не повтаря грешките си от 43-тото НС. В предишния парламент той направи огромен гаф с протокола от заседание на правната комисия, която провела заседание в неговия кабинет. Ставаше въпрос за секциите за гласуване в чужбина. Препоръчвам на новия председател на НС да мери с един аршин депутатите и да не ги дели на такива от управлението и други от опозицията.

Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС

 

В политиката рядко се срещат такива хора

Димитър Главчев е перфектен човек - умерен, честен, коректен и компетентен. В политиката рядко се срещат подобни хора. В 41-вото НС, където бях председател на парламентарната група, аз предложих Главчев за мой заместник. Той ми е помагал не само в професионален, но и в човешки план. Можел съм да разчитам на него и никога не съм имал съмнения, че може да предаде кауза или човек. Той е изключително почтен.

Красимир Велчев, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети