Димитър Главчев: Трябва да има нов референдум

ГЕРБ не са обсъждали провеждане на нов референдум, който евентуално да уточни какъв тип избирателна система предпочитат хората. Това посочи Димитър Главчев, председател на Народното събрание пред БТВ. Той добави, че според него трябва да има нов референдум, при положение, че няма съобразяване от парламента на първия. „Но пак няма гаранция, че ще трябва да се съобразим с него”.

Съжалявам, че освен депутатите на ГЕРБ и „Воля” другите не се съобразиха с искането на 2,5 млн. граждани, добави той.

По повод обвиненията в бавна работа и проваляне на законите на опозицията в парламента Главчев посочи, че би било добре левицата да насочи усилията си към по-позитивни неща. Според него е имало известно забавяне в работата на комисиите докато се конституират, приемат вътрешни правила и това се случва във всеки парламент. „Няма как председател на парламента да пусне в пленарна зала законопроекти, които не са минали през комисия. Не смятам, че председателят на НС отговаря за дневния ред на комисиите”, заяви той.

Главчев даде пример за добре работещ парламент приетото увеличение на пенсиите – за първи път в началото на мандат. „Днес ще гласуваме и закона за движение по пътищата. Би трябвало всички да виждат, че парламента работи в степента, в която би трябвало да работи в началото си”.

По повод срещата му с премиера на Македония Зоран Заев той коментира, че България има твърда позиция по повод европейската перспектива на Западните Балкани. Делегацията на Заев пък е уверила, че малко остава да се доизглади от договора за добросъседство, за да се подпише. „Той е условие на ЕС, за да се продължи европейската перспектива на Македония. Също и да се изчистят недоразуменията между Македония и Гърция”, каза Главчев.

С поредицата посещения на Борисов се вижда как ни приемат съседите ни. В рамките на седмица не е имало такава совалка като сега в Германия, Турция, Франция и след това да дойде Македония, добави той.

Представянето на кандидата ни за еврокомисар Мария Габриел Главчев определи като достойно и заяви, че няма причина да се съмняваме в нея.

Коментари

Задължително поле