Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Димитър Димитров, политолог: Нищожна е вероятността някой от кандидатите за президент да прескочи 50-процентовата бариера

Димитър Димитров, политолог

Според резултатите от проучванията за нагласите от последните дни вероятността някой от кандидатите да набере толкова гласове, че да прескочи 50- процентовата бариера е нищожна. Това каза политологът Димитър Димитров пред „Фокус“.

Политологът коментира, че са възможни минимални промени в Изборния Кодекс, което означава заличаването в приложение № 2, където е поместена методиката, част от точка 2, с което резултатите ще бъдат приведени към устойчива валидност на бюлетините, в които е отбелязано „не подкрепям никого от кандидатите”.

По думите му промяната „12 без 5“ не е промяната, която може да се отнесе към клас „промени”, които се правят по време на изборния процес, защото засяга едно-единствено нещо, крайният протокол, който ще пише ЦИК.

„В него тези гласове ще бъдат считани за действителни. На практика ще изчезне и теоретичната възможност да бъде избран кандидат на първи тур”, уточни Димитров добави, че по тази причина няма нужда да се мобилизират допълнителни гласоподаватели, за да се изпълни другото изискване на Конституцията – да са гласували повече от половината гласоподаватели спрямо нагласата.

По думите му след като е налице такова разпределение, просто на две четения би трябвало да се заличи този текст. „Там се казва, че избрания кандидат, който е получил повече от половината действителни гласове и тук има една уловка – с изключение на гласовете по член 333, т.1, ал. 7, които са точно тези гласове, т.е от действителни стават недействителни, заради тази част от записите. Приемаме, че съществуването на действителни и недействителни бюлетини е някакъв вид недоразумение, то се изчиства, т.е. изборът на всеки един такъв гласоподавател ще произвежда действителен глас и няма да има проблем – ако искате логически, ако искате етичен”, обясни политологът.

Според него е възможно и друго, което може да се появи като проблем, а именно в рамките на разглеждането на поправките, да се стоварят и други предложения и обсъждането да продължи няколко дни.

„Точно във формат за изборна кампания, в която ще се изговори какво ли не. Най-вече ще се търси отговорност как се е получило, но аз не бих поставил ударението върху това кой, защо го е направил и др., в момента важно е да се придържаме максимално към гласуванията и да решим проблема за тези избори”, подчерта Димитров. Той добави, че това решение може да се вземе за два дни, тъй като са необходими две гласувания. По думите му според публикациите на агенциите за социологически изследвания, вероятността някой да получи повече от половината гласове, дори когато не се броят тези гласове, които са гласували с „Не подкрепям никого, е нищожен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Аз съм за „мамата на нацията“!!!! Я нека някой да посмее да ни каже „дa ви eбa мaмaтa нa тa3и вaшaта нaция“!! Пращаме го веднага при тетка цачева, да го питам какво ще прави тогава!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.