В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Димитър Димитров, политолог: Нищожна е вероятността някой от кандидатите за президент да прескочи 50-процентовата бариера

Снимка: Архив

Според резултатите от проучванията за нагласите от последните дни вероятността някой от кандидатите да набере толкова гласове, че да прескочи 50- процентовата бариера е нищожна. Това каза политологът Димитър Димитров пред „Фокус“.

Политологът коментира, че са възможни минимални промени в Изборния Кодекс, което означава заличаването в приложение № 2, където е поместена методиката, част от точка 2, с което резултатите ще бъдат приведени към устойчива валидност на бюлетините, в които е отбелязано „не подкрепям никого от кандидатите”.

По думите му промяната „12 без 5“ не е промяната, която може да се отнесе към клас „промени”, които се правят по време на изборния процес, защото засяга едно-единствено нещо, крайният протокол, който ще пише ЦИК.

„В него тези гласове ще бъдат считани за действителни. На практика ще изчезне и теоретичната възможност да бъде избран кандидат на първи тур”, уточни Димитров добави, че по тази причина няма нужда да се мобилизират допълнителни гласоподаватели, за да се изпълни другото изискване на Конституцията – да са гласували повече от половината гласоподаватели спрямо нагласата.

По думите му след като е налице такова разпределение, просто на две четения би трябвало да се заличи този текст. „Там се казва, че избрания кандидат, който е получил повече от половината действителни гласове и тук има една уловка – с изключение на гласовете по член 333, т.1, ал. 7, които са точно тези гласове, т.е от действителни стават недействителни, заради тази част от записите. Приемаме, че съществуването на действителни и недействителни бюлетини е някакъв вид недоразумение, то се изчиства, т.е. изборът на всеки един такъв гласоподавател ще произвежда действителен глас и няма да има проблем – ако искате логически, ако искате етичен”, обясни политологът.

Според него е възможно и друго, което може да се появи като проблем, а именно в рамките на разглеждането на поправките, да се стоварят и други предложения и обсъждането да продължи няколко дни.

„Точно във формат за изборна кампания, в която ще се изговори какво ли не. Най-вече ще се търси отговорност как се е получило, но аз не бих поставил ударението върху това кой, защо го е направил и др., в момента важно е да се придържаме максимално към гласуванията и да решим проблема за тези избори”, подчерта Димитров. Той добави, че това решение може да се вземе за два дни, тъй като са необходими две гласувания. По думите му според публикациите на агенциите за социологически изследвания, вероятността някой да получи повече от половината гласове, дори когато не се броят тези гласове, които са гласували с „Не подкрепям никого, е нищожен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Аз съм за „мамата на нацията“!!!! Я нека някой да посмее да ни каже „дa ви eбa мaмaтa нa тa3и вaшaта нaция“!! Пращаме го веднага при тетка цачева, да го питам какво ще прави тогава!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.