Половината българи не харесват демокрацията

Втори бронз за Бонева

Съдят мъж за четири средни телесни повреди, причинени с пиратки

За да отслабнете след 50-годишна възраст, намалете порциите Здравословните храни не винаги водят до загуба на килограми

Община Търговище с награда за социална отговорност

Вход свободен в бургаския авиомузей

Самолет на израелските авиолинии кацна аварийно на Летище София

Шефът на строителния контрол в Столична община подаде оставка

ЦИК: Увеличаването на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до повече грешки в протоколите и може да повлияе на резултата

56-годишен мъж е открит мъртъв в дома си в Пловдив, има следи от насилие

Увеличиха с 1 година наказанието на шофьора, прегазил балетист

МОК извади бокса от програмата на Олимпиадата Международният олимпийски комитет отне лиценза на АИБА

Охранител открадна близо 5 млн. евро от банка в Турция

Премиерът Борисов: Гоце Делчев е български герой, жертвал се за свободата на Македония

Брадли и Ирина в битка за попечителство

Димитър Дъбов, член на НС на БСП пред „Труд“: В БСП няма вътрешна опозиция, а остро несъгласие със стила на работа на председателката й Оставката на Нинова не е морален акт, а опит за оцеляване на върха на партията

Дълго време Димитър Дъбов отказваше интервю за БСП. В публичното пространство от поне година и половина е ясно, че човекът, който бе в основата за избирането на Корнелия Нинова за председател на БСП, е повече от разочарован от „кадровата си грешка“. Въпросите след загубата на европейските избори от „Позитано“ 20 и скандалите около последния пленум дават повод за сегашния ни разговор.

– Какво става в БСП, господин Дъбов? Какъв е анализът Ви за резултатите от изборите?
– Преди всичко искам да отправя поздравления за работата на общинските, районните и областните организации на партията за направеното от тях по време на изборите, независимо, че ръководството ги нарочи за виновни за разултата с искане за промени. В последните 2 години БСП за втори път губи спечелени избори. Поради груби, субективни грешки на ръководството на партията и на председателя. Кои са те: На първо място е неумението да се вкара партията в най-добра кондиция към датата на избори. БСП бе подгрята още в края на 2018 г. с редица инициативи като „Визия за България“, „Визия за Европа“, заседания на Конгреса, събрания и конференции за запознаване с тези решения, започнаха номинациите за кандидати за Европейския парламент и когато три месеца преди изборите социолозите обявиха, че БСП е мобилизирана над 80%, за разбиращите от избори стана ясно какъв ще бъде крайният резултат. 80% мобилизация на партията винаги е носило много високи резултати, но ако това се случи към датата на изборите. А към 26 май пикът на БСП беше отминал. Никой не може да задържи такава висока концентрация 3-4 месеца, ако ще и партията му да е само от младежи. За съжаление, това неразбиране в ръководството продължава и сега след изборите. Натяга се партията – вместо кратък отдих, в който отново да се подготвим, се планират събрания за номиниране на председател, кампания и вътрешнопартийни избори, паралелно със събрания и конференции за обсъждане на кандидатури за кметове и общински съветници. Вместо да се концентрираме да печелим привърженици и да търсим широка подкрепа за нашите кандидати за местната власт, ние отново ще се вглъбим във вътрешнопратийни борби – патент на ръководството. Започва и отпускарският период, честванията на Бузлуджа и т.н. Това или е тотална некомпетентност, или умишлено съсипване на партията. Друга съществена причина за загубата е напускането на парламента – мястото, където винаги сме давали битки и в най-тежките моменти, когато сме били 40 души, наритани и опрени в ъгъла. Ние загубихме парламентарната трибуна и другия инструмент на опозицията срещу уравляващите – парламентарния контрол. Затова и в кампанията не чухме нито едно политическо послание. Те се коват в Народното събрание.

– Мобилизация или разделение на актива се постигна с противопоставянето БСП – ПЕС в навечерието на европейските избори?
– Това е следващата причина за резултатите. В подготвителния период за европейските избори бяха изведени на преден план различията с ПЕС и Социалистическия интернационал. Демонстрирано бе пренебрежително отношение към ПЕС и неговия председател. Това се видя и от серия публични изяви лично на Корнелия Нинова. Председателят на БСП персонално се ангажира с отстрелването на Сергей Станишев като водач, а по-късно и от листата въобще. Наложи се намесата на Националния съвет, оттам проблемът се пренесе в цялата партия и получи своя завършек от пренареждането и преференциалното гласуване като партиен вот за Станишев. Следващата причина за резултата на изборите бе предложената листа с имена и подреждане, различно от гласа на партията – преобладаващите предложения на конферециите в страната. В предложената от ръководството листа преобладаваше гражданската квота – сред първите петима има двама души – на първо и на четвърто място, което определено беше несиметрично подреждане. Особено спорно бе четвъртото място за човек без номинации от структурите на партията, попаднал чрез съвпадение на имена. Кандидатите не бяха добре подготвени, не станаха отбор, а някои говореха дори по време на кампанията срещу свои колеги от листата. Недоброто ни представяне на изборите се крие и в допуснатите, доста нетипични за една печеливша кампания, грешки. На първо място тя не беше европейски ориентирана. На второ – не беше достатъчно позитивна. Хората искаха да видят лъча на надеждата, светлина в тунела, а слушаха само негативи и какво не се е случило. Имаше елементи на битовизъм, на компроматна война със слагане на неясни документи и нотариални актове. Бе забравено едно правило – че с компромати избори не се печелят и че който нож вади – от нож умира. С лансирането на идеята за проверка на офшорните сметки и капитали по същество – бяха предупредени всички, които имат такива, да вземат мерки. Беше забравено, че няма банка в света, която да тръгне срещу своите клиенти, освен в случаи на тероризъм и пране на пари, защото ако подходи така скоро ще остане без вложители. Друга недомислица – в по-голямата си част – кампанията бе оставена на кандидатите. Членовете на ръководството, на Изпълнителното бюро и на предизборния щаб отсъстваха от предизборните срещи. В другите партии ръководителите на щабовете и ръководствата на партиите бяха заедно с кандидатите на всички срещи. Не особено уместни и ненавременни бяха проявите на президента, който наливаше масло в огъня, използвайки изборите и БСП за уреждане на своите сметки с ГЕРБ и Бойко Борисов. Въобще през последните 6 месеца станахме свидетели и на серия еднолични становища на председателя на БСП Корнелия Нинова, които са от компетенциите на Националния съвет.

– Точно председателят на БСП Корнелия Нинова обаче казва, че всички решения се вземат от пленума, че иска в БСП да се чуват различни мнения?
– Ще Ви дам примери – решението за напускане на Народното събрание бе обявено първо пред медиите и след това бе подложено за обсъждане в Националния съвет. Решението Сергей Станишев да не е водач на листата бе обявено седмици преди провеждането на заседанието на Националния съвет. Решението Сергей Станишев да не е в листата въобще беше обявено седмица преди пленума, с което предизвика намесата на Националния съвет и на партията. Изказването, че БСП подкрепя Лаура Кьовеши за европейски прокурор при положение, че тя е в тежък конфликт с управляващите в Румъния социалдемократи, с които членуваме в едно политическо семейство. Не на последно място – играта на оставки. Корнелия Нинова подаде формално оставка не заради загубените избори – ако беше за това тя заслужава адмирации. Тя подаде оставка, за да се преизбере до един месец за още 4 години, изпреварвайки резултатите от местните избори, които очевидно смята за загубени. А трета поредна загуба за две години ще бъде нейното политическо фиаско. Оставката u не е морален акт, а опит да оцелее на върха в БСП.

– Как ще избирате нов председател на БСП? Оказа се, че имате доста заплетен казус за новите или по старите правила. Отивате на пряк избор или конгресът ще избере председател?
– На последния пленум разбрахме за намерението на ръководството грубо да прегази устава на БСП. Корнелия Нинова иска да използва прекия избор, убедена в преизбирането си, но в преходните и заключителните разпоредби на устава има нарочен запис, че до края на мандата на действащите органи, т.е. до февруари 2020 г., изборът на председател става от Конгреса на Българската социалистическа партия. В последните 6 месеца сме свидетели и на случаи, които мога да определя като политическа перверзия от страна на председателя на партията. В БСП са се случвали много неща през годините, но такива не сме виждали. А прегазването на устава в нашите редици е особено укоримо.

– Политическа перверзия? Любопитна словесна находка използвате.
– За какво става дума – извеждането на БСП от левия политически спектър и левите послания и тласкането u към националистическата реторика. Превръщането u в евроскептична партия. Разчистването на хора, които отстояват тези позиции на БСП, представено като обновяване и модернизиране на партията. Загубването на образа на партия, в която има хора експерти, с които опонентите може да не са съгласни, но се съобразяват. БСП се изпразни от ценности, защитавани години. Така тя загуби и територия, и избиратели. Вместо политика и политически послания какво виждаме? Съвсем друго ниво – противопоставянето на Елена Йончева на Сергей Станишев, които, както е известно, някога живееха заедно. Издигането на ръководни позиции в предизборния щаб и в ръководството на парламентарната група на човек, който е дразнител на едно друго влиятелно семейство в политическия живот на страната. Предложението за Иво Христов за евродепутат със спорната подкрепа за него от президента. Замяната на проф. Иво Христов със съименника му. БСП направи цяла кампания под ръководството на апарата на Националния съвет, за издигане на проф. Иво Христов – посрещаха го из цялата страна, представяха му книгите, в резултат на което той получи над 100 номинации, а после беше изключително брутално заменен в листата от другия Иво Христов. Играта „срещи Петър Курумбашев в полза на Иво Христов“ и още много други неща. Сега отново се готви подобна схема – само за да не е Станишев ръководител на делегацията ни в Брюксел, за това се стяга третият в листата. Това не са случайни работи, а са плод на една лъжовна и безскрупулна дейност, провеждана от председателката на партията, в посока подмяна на БСП и превръщането u в нещо, което никой не знае какво е. Но знаем какво не е – лявата партия на България, готова да спечели управлението и да поведе страната в правилна посока.

– Явно вътрешната опозиция в БСП вече сте много мобилизирани?
– Вижте, вътрешна опозиция в БСП няма. За такава можем да говорим, когато има несъгласие с политиките, с визията за развитие на партията. Когато има идейни и програмни различия. В момента в БСП има безпрецедентно и масово несъгласие със стила и методите на работа, налагани от председателя. Абсолютно несъстоятелни са опитите на Корнелия Нинова, да представи ценностни различия между нас и ръководството. Последният хит е, че сме за Истанбулската конвенция и против намаляването на ДДС. Що за глупост? Ценностни различия между нас има и те са по оста оцеляването на партията или оцеляването на председателя. Слава Богу, с всеки изминал пленум мнозинството от хората, искащи оцеляването и възраждането на БСП стават все повече. А опитът да се стовари отговорността за национални и централизирани избори, каквито са европейските, на местните структури непосредствено преди местни избори ще взриви партията.

– Какво ще се случи все пак на заседанието на 49-тия Конгрес, което е обявено за 16 юни?
– Мисля, че той ще бъде едно продължение на заседанието на Националния съвет преди няколко дни и тези въпроси отново ще бъдат дискутирани на Конгреса. Независимо дали Нинова го иска или не – няма как да избяга от разговорите за момента – подходящ ли е за провеждане на пряк избор или трябва да се концентрираме върху вота наесен. Чух дори хора в отбора на Нинова публично да заявяват, че сега не е времето за такъв вид вътрешнополитически въпроси. Вместо да събираме сили и широка подкрепа за нашите кандидати за местните избори, ръководството отново ще ни вкара във вътрешна война.

– При депозирана и приета оставка, кога БСП трябва да премине към избор на нов лидер?
– По устава на БСП след като се констатира оставката на председателя на партията, Националният съвет определя един от заместник – председателите за изпълняващ длъжността до провеждане на отчетно-изборната кампания и избор на нов председател на партията. Всичко останало е прегазване на устава. А и вкарването на ресурс и енергия в грешна посока – така ще подарим трета поредна победа на ГЕРБ. Стига толкова, вече два пъти загубихме спечелени избори.

– Има ли възможност БСП да влезе в кампания за местните избори без да има избран председател?
– Да, съвсем реално е. БСП винаги се е управлявала колективно. В последните години има наченки за еднолично управление на партията.

– Вие бяхте сред хората, които застанаха навремето твърдо зад името на Корнелия Нинова за председател на БСП, колко голямо е личното Ви разочарование?
– Личното ми разочарование е огромно. Никой не подозираше, че тя може да… аз бях един от тези, които не само я подкрепяха, а помагах и на кампанията u. Разочарованието, разбира се, е такова, защото още след първата година тя показа качества, които никой не е подозирал, че притежава. И не само аз го изпитвам, а и много други, които смятаха, че партията ще тръгне по-ускорено напред с нейното избиране. Оказа се, че при Михаил Миков и да сме имали претенции, все пак бяха само партийни и се решаваха само с партийни средства и методи.

Нашият гост
Димитър Дъбов е роден е на 14 април 1948 г. в Шумен. Има висше икономическо образование. Владее добре руски език. Става член на Висшия съвет от конгреса на БСП през декември 1996 г., Влиза в Изпълнителното бюро на БСП през 1998 г. За първи път става главен секретар през 2002 г. в екипа на Сергей Станишев. Дълги години е бил зам.-председател на партията. Депутат в няколко състава на народното събрание. Семеен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Мъка, мъка. Най-сетне някой да изплюе камъчето. А то много мъка имали насъбрано в старите партийни кадри. Другарят буков, пардон Дъбов не е разбрал едно: който и да е на върха в БСП, в този си вид никога няма да видят вече власт. Дори да спечелят избори, трябва пак целувки с ДПС. Какви „леви“ бе другарю, вие сте до един милионери там по върха. Не се накрадохте и виете за още.

 2. Очеводно е овладяването от Борисов, на старите кадри на БСП и те стават все по вредни и опасни за организацията! Мицела който наплоди ГРБ очевидно е същия който е сътворил и тази партия. Всеки неконтролиран кълн от тях, нормално е заплаха и няма да се откажат, ще плъзнат като Първанов за ГЕРБ с Борисов на Цветанов да се сражават. За Дъбов не е проблем Истанбулската конвенция, за него не е проблем мигрантската суспензия, за него е проблем че партията пречи на Станишев, че някой има хъс да работи не за номенклатурата създадена от тях, а за народа оцелял на таз държава!

 3. И какво искаш да кажеш Toni Stamboliewa, че Нинова дърпа БСП напред? Ами първо тя не е комунистка, нито социалистка, а е синя приватизаторка от котилото на мавъра Костов! Сигурен съм че в БСП има достатъчно читави социалисти, които осъзнават тора и ще я поставят на мястото и.В противен случай няма БСП, Няма партия!

 4. Колкото и да не харесвам БСП ,Дъбов е прав.Импексова ще затрие партията.

  1. И това е най-доброто постижение на кучката – да ни отърве от партията на руските фашисти.

  2. то па една партия – да и пикам отгоре…

 5. Димитър Тъпов и Герги Свинаря представят най-ретроградната част от „Stanishev-made“ ръководство на БСП. Каквото и да кажат или направят, ще е едиствено в техен личен интерес. Впрочем, по този признак са близки до Гого Пирински и Янакито.

 6. И още как, Баи Курти! Ще я затрие лисицата! А може и да играят с боко заедно, и тъпите комуняги, с капаци на очите да не виждат нищо? Като разберат, ще бъде късно! Дъбов е стара к–а, но от сой, не трябва да се пренебрегва! Такива като него запазиха БКП, и сега БСП! Коя е Нинова? Никоя?

 7. I KAKVO OT TOVA,CHE,,SHTE ZATRIE PARTIJTA,,?!EDNO ZLO PO-MALKO!VSICH
  KI TIJ,,PARTII-MASTODONTI,,SA SATVORENI OT EDNA I SASHTA,,LABORATORIJ!
  MJSTOTO IM E NA,,BUNISHTETO,,NA ISTORIJTA!TRJBVAT-NOVI S NOVI IDEI!

 8. Не разбирам какво харесват у БКП/БПС повече от милион българи. След като отпадна страха от фашисткия тоталитарен режим и Чл. 1 от конституцията беше отменен ИСТОРИЯТА НА ФАШИСТКАТА ШАРТИЯ У НАС Е ПОРЕДИЦА ОТ ГРЕШКИ и ПРОВАЛИ. По време на управлението си те нямат нито една проява (дейност, акт) в полза на народа, дори на СВОЯ ЕЛЕКТОРАТ (с изключение на шепа милионери). Ако по десетобална скала управлението на ГЕРБ е , напр. 5, на БСП е МИНУС (-5) заради вредата, която нанасят на държавата. Разбираемо е – нали работят в полза на Русия срещу България.

 9. Колкото и да се прави на голям „разбирач“, на кадровик и „сив генерал“, Дъбов е основна причина за провала на БСП. Той живее в миналото. Той е напълно неадкеватен в новата обстановка. Сякаш разчита на липсващите репресивни органи на БКП – ДС, партийна полиция, червени кметове и партийни другари на ръководни постове. А ТЕ ГИ НЯМА. Няма нито КПСС, нито съветска армия, нито Чл.1 от конституцията да го прави автоматично на кукловод, който дърпа конците. Мозъците на тези дъртофелници, спотайващи се в образованието са напълно склерозирали, мухлясали. В Природата КОЙТО НЕ СЕ АДАПТИРА … (вие си го знаете).

  1. Е може да са склери мозаците им но пък Корни е безмозъчна макова кифла.

 10. Най-лошото у нас е пълната дезинформираност и безразличие на народа кой точно ще го язди. Хората са приели, че не могат да разчитат на справедлива държава, не се припознават за членове на общество (СЪВСЕМ СПРАВЕДЛИВО!) и трябва да се оправят индивидуално НЯКЪДЕ НАВЪН, НО НЕ ТУК. Няма смисъл от анализи и откровения. БСП си отива, а заедно с нея си отива и България.

 11. Питане : Колко поредни избора спечели Сергей Станишев ?

 12. изборите били спечелени… и тоя се е друсал здраво с нещо яко…
  инак лъжеца станишев трябва да бъде изхвърлен от всяка групировка.

  1. А теб трябва да изхвърлят от всеки форум, друсан мангал.

 13. В БСП има само боклуци, които са готови да -п-р-е-р-е-ж-а-т- -г-р-ъ-к-л-я-н-а- на другаря си, за да могат да крадат и лапат парите на държавата и народа. Е те за това БСП ще умира бавно и мъчително. Имаха един шанс да си изкупят греховете, но Орешарски го изтърва като се подложи на краварските сенатори.

 14. Такива като дъбов д0окараха бсп до срама да има за председател такова политическо недоразумение като нинова. Да беше помълчал след като така кадзрувал в партията, че под ръководството на сер гей загубиха подред 10-12 избора.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.