Димитър Макриев: Бием Кипър с лекота

Димитър Макриев е футболист на „Арда“ (Кърджали). Опитният нападател има солиден опит зад граница, където игра за редица отбори. Сред тях е и кипърският НЕА (Саламина). На Острова на Афродита таранът вкара 35 гола в 100 мача. Стана и голмайстор на първенството. Бил е и част от националния отбор на България, а първият му гол е именно срещу Кипър. Сега той говори пред „Труд“ за предстоящия мач на „лъвовете“ срещу този съперник от турнира Лига на нациите.

- Митко, предстои мач на България с Кипър, а ти познаваш отлично съперника. Как оценяваш шансовете ни за трета поредна победа в Лигата на нациите?

- Мисля, че ще ги победим без проблем. Имаме по-класен отбор и не вярвам да имаме проблеми. Нивото на футбола в Кипър е високо, но това е заради многото чужденци в отборите. Там има правило, което задължава отборите да използват двама местни играчи. Но ако то не се спазва, санкцията е единствено финансова. Стига се дотам, че много отбори предпочитат да си плащат, за да използват изцяло стартов състав от легионери. Сами разбирате колко трудно е да се намерят дори и двама играчи на прилично ниво.

- Кои са силните страни на Кипър? Селекционерът им Бен Шимон изтъкна колектива.

- Да, така е. Разполагат с млад отбор, който няма поставени високи цели и напрежението при тях не се отразява. Момчетата се познават и това спомага за добрата атмосфера в съблекалнята.

makriev

- А кои са слабостите им, от които можем да се възползваме?

- Определено този отбор не разполага с необходимия опит. Както вече казах, повечето са млади и тепърва ще се развиват във футбола.

- Кой е най-опасният футболист на Кипър?

- За мен това е Пиерос Сотириу. Направи кариера в местния футбол, а сега играе за „Копенхаген“. Опасен нападател е. В Кипър игра за АПОЕЛ и беше основен играч. Друг, който мога да изтъкна, е Йоанис Кусулос. С него бяхме в НЕА (Саламина), а през това лято премина в „Омония“. Млад бранител, само на 22 години, но разполага с качества и физика.

- Селекционерът на Кипър е човек, който направи кариера в Израел. Познаваш ли го и какво е мнението ти за него?

- Да, познавам го добре. Амбициозен специалист е, който умее да мотивира младите футболисти. Извлича максимума с отбори, които са с по-скромни възможности. Успя да направи шампион „Ирони“ (Кирят Шмона) за пръв път в историята на клуба. Преди години искаше да ме привлече в „Макаби“ (Тел Авив). Тогава обаче избрах да продължа кариерата си в Русия, където подписах с „Криля Советов“.

ben-shimon-web

- Ти игра три сезона в НЕА (Саламина). В кръга на шегата опита ли се някой от Кипър да изкопчи информация за нашите национали от теб преди мача?

- Не, никой не ме е търсил, но ако ги победим, със сигурност ще се чуя с президента на клуба, за да се шегувам по темата.

- А ако трябва да сравняваме родното ни първенство с това на Кипър?

- О, мисля, че са на по-високо ниво. Там имат 5-6 отбора, които са равностойни и всяка година са замесени в борбата за титлата. Имат много добри чужденци, влагат необходимите средства за футболисти. Всяка година виждаме, че имат представител в Европа. Този сезон два клуба са в групите на Лига Европа, а АПОЕЛ регулярно играе в Шампионска лига. Виждаме, че у нас има два, три водещи отбора, останалите не могат да се мерят с тях.

- Играл си в редица първенства и 15 различни отбора. Къде се чувстваше най-добре?

- Най-добре се чувствах в Израел, а и в „Марибор“, откъдето тръгна кариерата ми. Честно казано, най-добре съм се чувствал там, където съм вкарвал голове. В Кипър също се радвах на добър период и дори възнамерявам да живея там, след като приключа с футбола. Семейството ми се установи на острова и дори в момента децата ми учат в местно училище. В НЕА пък постигнах доста. Вкарах 35 гола в 100 мача и бях голмайстор на първенството.

- Как се чувстваш сега в „Арда“. За много хора трансферът ти беше изненадващ, предвид факта, че разполагаш със солиден опит, а тимът от Кърджали е новак във Втора лига?

- Така е, но във футбола няма вчера и утре. Има днес. Последните месеци в НЕА не играех редовно, а когато си на 34-35 години това е най-важното. Никой не ти гледа статистиката, ако не си на терена. През лятото чаках оферти от чужбина, но такава не дойде. Имаше интерес от няколко родни отбора от Първа лига. Тогава дойде обаждането от „Арда“. Срещнахме се, разговаряхме и им допадна идеята и проекта. Условията тук са на много високо ниво. Малко клубове от елита могат да се сравняват с „Арда“.

- Мислиш ли вече за треньорска кариера или възнамеряваш да продължиш да играеш още няколко сезона?

- Най-важното е да се опазвам от контузии. Слава Богу през годините нямах тежки травми и това спомогна да направя тази кариера. Всичко зависи от този фактор. Ще играя, докато се чувствам добре, но не искам да се излагам. Усетя ли, че вече не мога да давам най-доброто от себе си, ще спра. Засега се чувствам добре. За треньорска кариера обаче не мисля. Много лишения имах като футболист, когато бях далеч от семейството си. Не искам сега същото да се случи и ако стана треньор. Разбира се, всичко е възможно, цял живот съм бил във футбола. На този етап обаче не мисля за треньорска кариера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ