Димитър Маргаритов, КЗП: Днес обменяме за ден толкова данни през Интернет, колкото преди за година

В момента толкова активно се обменят данни по Интернет през мобилните мрежи, че за един ден този трафик е колкото е бил преди за една година. Говорим за наистина колосални промени. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия „Евроком“.

Според него многократно завишената консумация – от една страна, и все по-лесният достъп до Интернет за обмен на информация и чрез алтернативни канали, като Wi-Fi например – от друга, са сред катализиращите фактори за постепенното отпадане на таксите за роуминг и в Западните Балкани. По думите му процесът се подобрява най-вече за потребителите. „При всички случаи и операторите няма да са на загуба, дори и да се наложи да направят някакви инвестиции, които в средносрочен план с темпа, с който се развиват тези технологии, със сигурност ще им се изплатят“, добави той.

„Във време, в което можете да влезете във всяко кафене, ресторант, хотел, дори и в парк и да си пуснете безплатен интернет, в съседни държави да се плащат по 15 евро за мегабайт или по 3 евро за минута разговор не е адекватно“, коментира председателят на КЗП. Маргаритов изрази убеждението си, че всички мобилни оператори коректно ще въведат новите тарифи съгласно предложената от българския еврокомисар Мария Габриел пъртна карта за намаляване на таксите в следващите периоди. И даде пример, че са го направили при отпадането на таксите за роуминг в Европейския съюз през лятото на миналата година. Той отбеляза, че вече са факт и реални действия, а от началото на август ще започне първият етап на поевтиняването. „Целта е в рамките на следващото лято да говорим за десетократни понижения“, каза още Маргаритов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България