Дадоха строга нота на завод за замърсяване на въздуха

Кметът на Бургас Димитър Николов

Кметът на Община Бургас Димитър Николов изиска от екоинспекцията вчера спешна информация за това, какви проверки  са правени през последните седмици на "Кроношпан България". Повод за реакцията му станали жалби на граждани от комплексите  "Славейков" и "Изгрев",  включително и от работещи в самото предприятие и района около него.

Оплакванията са за неприятни миризми и силно запрашаване. Искането на Николов още е, експертите от РИОСВ дадат становище за съществуващите съвременни технологии за улавяне на фините прахови частици и какви инвестиции ще направи предприятието в такива съоръжения.

От екоинспекцията са информирали кмета, че производствената площадка на предприятието е запрашена с дървесен прах и стърготини, не е оросена и при вятър има завихряния с пренос на материал. За установените нарушения на дружеството са съставени актове. Законът за околната среда предвижда глоба от 10 000 до 500 000 лева.

Отговорните институции са дали  строга нота проблемът със запрашаването да се реши светкавично. В противен случай фабриката може да бъде затворена докато не го реши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони