Димитър Радев: Българският лев е една от най-стабилните валути

Решението на парламента, с което дава мандат на финансовия министър Владислав Горанов да преговаря за приемане на еврото по сегашния курс спрямо лева, е много сериозна подкрепа за позицията на БНБ. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по БНТ.

"ЕЦБ даде много бърза и силна подкрепа за промените в закона. Това до голяма степен е показателно за степента на взаимодействие и за процеса, който напредва съгласно предварителния план. Това е процес, който осъществява за първи път. Не виждам причина преходът към европейската валута да не протече гладко и успешно и в случая с България", категоричен е управителят на БНБ.

"България е прецедент поради това, че за първи път процесът към еврозоната започва не само с присъединяване на националната валута, но и успоредно с присъединяване към Банковия съюз", подчерта Радев.

Той коментира и случая "КТБ" и ефекта, предизвикан от него върху банковата система у нас:

"КТБ ще бъде дълго в публичния фолклор, но няма пряка връзка с валутния борд. Има две основни причини за развитието на този случай - слабости в банковия надзор и липси в институционалната рамка за проблемите в сектора.

Паричният режим, базиран на концепцията за валутен борд, се управлява по много строги правила".

Цените в България зависят от международните цени, от пазара на труда, допълни икономистът.

"Българските финанси стоят устойчиво на фона на нестабилният свят в момента, а българският лев е една от най-стабилните валути", подчерта управителят на БНБ.

Коментари

Задължително поле