Димитър Саватинов, най-силният мъж на Америка: Не само мускули - и мисъл трябва!

Той тежи 160 кг, може да тегли 10-тонен камион, да повдига кола и да носи 700 кг на разстояние 3 метра. Димитър Саватинов държи и световния рекорд на дъмбел - за минута прави 6 опита с по 115 кг, абсолютен лидер е по вдигане с една ръка на гира 141 кг. Две години подред е обявяван за най-силния мъж в САЩ и гордо носи българския флаг.

„Не е важно на какво е подложено тялото, а умът - разкрива здравенякът от Гоце Делчев, който от 10 години живее в Щатите. - Главата управлява, не са само мускули. И когато повярваш, че можеш - останалото са много тренировки.“

Изявите му зад океана започват като акробат в циркова трупа. Заради завидните си физически данни той е избран да е в основата на пирамида и държи 4-5 души на раменете си.

„Другите спираха, когато ги заболи или се уморят, аз продължавах докато приключа с ангажиментите си”, продължава да разказва за волята си Димитър.

Тежкоатлетът обаче признава, че силата идва и от гена, който носи. Майка му е рускиня и е роден в Мичуринск, а на 2-годишна възраст идва да живее с родителите си в родното място на баща си Гоце Делчев. Наследствените данни от дядовците си развива по-късно в спорта. Захваща се да тренира свободна борба и 8 години е на тепиха.

„Този спорт ми даде страшно много, за да имам тези успехи сега - разкрива Саватинов. - Разви у мен всестранна сила, издръжливост, дисциплина, формира мека мускулатура, която ме предпазва от сериозни травми. И най-вече кали характера ми. Научи ме да не се отказвам.“

А за килограмите си българинът признава, че трудно се поддържат. Спазва строг режим, за да държи 150-160 кг, макар че не се чувства добре с тях в кожата си, но те му помагат по-лесно да се справя с тежестите.

Приемам по 4000 калория на ден (б.р. - при мъжете средната консумация е 2400 ккал на ден). Залага на пилешко, телешко, ориз, картофи, макарони. Избягва солта. Изпива по 8 литра вода на ден, а следобедният сън е задължителен. Признава, че за изхранването си заделя сериозен финансов ресурс - по 350 долара на седмица.

Стриктно спазва предписанията на своя треньор Крум Томчев не само за хранителния режим, но и за възстановяването. А допингът е абсолютно забранен.

„За употреба на забранени субстанции в нашия спорт говорят само хора, които не са на моето ниво, а и не могат да стигнат моите резултати“, казва 36-годишният Саватинов.

Преди 15-ина години именно заради допинга неговият треньор едва не губи живота си. Това го провокира след време да разработи система за правилно хранене, но която в съчетание с тренировки и подходящо възстановяване дава резултатите на Митко.

„Храненето е вид тактика - казва Томчев. - Ядем не каквото ни се иска, а каквото трябва, за да постигнем целите си. Сънят, например, е храна за мозъка. И преди състезание е добре да поспиваме. Водата пък чисти тялото ни от токсини.“

Затова още със ставането Саватинов поглъща по 2 литра вода.

„Смятам още 10 години да се състезавам, а след това ще намаля теглото си и ще поддържам 100 килограма, което е идеално за моя ръст от 177 сантиметра“, продължава рекордьорът.

Успешният тандем смята да направи и свой тренировъчен център в България, който да се превърне в световен. В него ще предават опита си на младите, за да могат те да се готвят и да поддържат форма без забранени субстанции. А дотогава Саватинов ще продължи да живее на два континента. За щастие зад всичките му начинания плътно стои неговата съпруга Кет. Запознават се в цирка преди 9 години. Тогава той само е акробат, а тя е майстор по осветлението, макар че е минала през школата на кеча.

„Ако тя не беше до мен, аз нямаше да стигна дотук“, признава Саватинов.

И макар че зад гърба си има пет американски рекорда, три най-добри постижения на планетата в категория „дъмбъл“, както и две титли „Най-силен мъж на САЩ“, Саватинов иска още и още.

„Засега съм сбъднал само част от американската си мечта - станах световен рекордьор - казва българинът. - Сега остава да сбъдна и останалата - да стана и световен шампион.“

Коментари

Задължително поле