Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Откриха тялото на мъж, който изчезна във водите на Марица

Димитър Узунов за скандала във ВСС: Не се отричам от действията и думите си

Димитър Узунов

„Еднолично взех решенията (за това кои магистрати да отидат на срещата с европейските прокурори – б. ред.) (…) Поех тази отговорност, просто ясно и категорично. Не се отричам от действията и думите си”, заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов пред БТВ.

Вчера ВСС с 15 гласа за и 8 против гласува той да запази поста си. Оставката му беше поискана от председателя на Висшия касационен съд (ВКС) Лозан Панов, според когото Узунов е превишил правомощията си с направения едноличен избор.

Според Узунов обаче той е трябвало да поеме тази отговорност, тъй като е бил притиснат от еднодневен срок.

Писмото, с което се изисква ВСС да определи кой да говори с европейските прокурори, е пристигнало на 29 септември, в четвъртък, когато Съветът е заседавал цял ден, до след 17 ч.

Писмото е било докладвано на следващия ден, 30 септември, а срокът в него е бил същият – 30 септември, обясни Узунов и заяви, че от кабинета на министъра на правосъдието са му звъняли два пъти с настояване този срок да бъде спазен.

В същото време петък се честваше 25-годишнината на ВСС, бяха поканени 450 гости. Осен това аз не мога да свикам пленума на ВСС, това може да направи министърът на правосъдието. Редовното заседание на пленума пък се пада чак в следващия четвъртък, продължи с обясненията Узунов.

Според него подобни действия са били извършвани и от неговите предшественици, но никога досега това „не е било правено на проблем”.

По думите му подборът за срещата с европейските прокурори е извършен по високи професионални критерии и са избрани магистрати с голям опит. Също така обаче всеки, който е искал да говори с тях, е можело да го направи.

Според Узунов неговото решение е използвано от Лозан Панов само като формален повод да му се иска оставката, а реалният бил договор, сключен от члена на ВСС Калин Калпакчиев.

„Две седмици по-рано намерих един договор, който се движи от Калин Калпакчиев, на стойност 6 млн. лв. Хонорарът, който той (Калпакчиев – б.ред.) би получил е 340 хил. лв. Този договор не е съгласуван с ВСС. Освен това е записано, че председателстващият ВСС (т.е. Узунов) носи отговорността като негов админстративен ръководител. Представляващият не е административен ръководител, аз не съм началник на Лозан Панов или на Калин Калпакчиев”, заяви Узунов.

„По тази причина Лозан Панов беше активиран да ми иска оставката. Аз получих нож в гърба”, повтори думите си от вчера Узунов.

Той донесе в студиото и снимка, която получили на пощата във ВСС. На нея се твърди, че е сниман самият Узунов, преди години, при това между братята (Георги и Васил – б.ред.) Илиеви (от ВИС и ВАИ).

Разбира, се че на тази снимка не съм аз, но ВСС трябва да се занимава и с такива неща, заяви Узунов.

Попитан дали есемес общуването във ВСС продължава (заради скандала с есемес от заседание на ВСС, изпратен до премиера Бойко Борисов), Узунов заяви, че не той е „човекът на Борисов”, както се твърди, а освен това е бил и първият, който си показал телефонната разпечатка от онзи конкретен ден.

По адрес на Панов Узунов каза, че той е „пречупен човек”, цитирайки Георги Близнашки.

„Поведението му копира едно към едно това на бивш министър на правосъдието. На заседателната маса той стои, мълчи, а после  говори пред журналисти. Министър Христов така правеше”, каза още Узунов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.