Дипломатически усилия за намаляване на напрежението в Егейско море, докато Турция разполага военни кораби близо до Касос

Снимка: Туитър

Усилията по дипломатически канали за намаляване на напрежението в Егейско море са в ход във вторник, тъй като Турция разположи военни кораби в морската зона на Касос, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Ходът дойде, когато плаващият под италиански флаг изследователски кораб Ievoli Relume плава в района, за да проведе проучване за бъдещото разполагане на подводни кабели за Great Sea Interconnector (GSI), електрическата връзка между Крит и Кипър.

„Италианският кораб Ievoli Relume провежда проучвания за разполагането на подводни кабели близо до Касос. Разполагането на кораби на турския флот в района, след като изследователският кораб отплава в международни води, доведе до разполагането и на гръцки военни кораби“, казаха дипломатически източници.

„Необходимите комуникации се провеждат в очакване на приключването на изследването според съществуващия график“, добавиха източниците.

Правителственият говорител Павлос Маринакис каза пред радио SKAI, че докато Гърция търси диалог, суверенните въпроси не подлежат на обсъждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа