Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

„Фолксваген” потвърди, че отлага решението за изграждане на завод в Турция заради военната офанзива в Сирия

Дипломатът Ангел Димитров: Ключов въпрос пред приемането на Сърбия в ЕС е отношенията ѝ с Косово

Дипломатът Ангел Димитров заяви пред БНТ, че ключов въпрос пред приемането на Сърбия в Европейския съюз е отношенията ѝ с Косово, тъй като Европейският съюз не би искал да приеме страна, която ще внесе дипломатически напрежения със съседите си.

Всичките страни от Западните Балкани са все още далеч от постигането на ниво за безпроблемна интеграция в ЕС, заяви дипломатът Ангел Димитров. Дори Сърбия, която е с най-солидната икономика, има проблем, защото повечето ѝ предприятия са държавни, допълни той. Най-невралгичните изисквания са междудържавните спорове. „Неприемливо е за ЕС да приеме страна, която ще внесе в Съюза противоречия със съседите си.“

Русия не е държава, която дава, това идва от ЕС, заяви Ангел Димитров за Източното влияние в Западните Балкани. Китайските амбиции в Сърбия са големи, но възможностите не са толкова добри, а Турция също има сериозно присъствие в Босна и Ферциговина, Албания и Косово, допълни той.

„Беше лансирана идеята в новата стратегия, която е пожелателна, дава ясен хоризонт пред Събрия и Черна Гора, че е възможно тяхното приемане до 2025 г., но при Сърбия, заедно с проблемите от шестте тематични кръга, стоят и отношенията с Косово.“

Те са ключовият елемент, допълни той. Докато в чл. 1 от Сръбската конституция стои точката, че Косово е неразделна част от Сърбия, проблеми ще има, заяви Ангел Димитров. Трябва да има промяна на Конституцията и въвеждането на нов политически климат, който да осмисли и признае международните реалности.

Подобна е и ситуацията с Македония и новото ѝ име, заяви Димитров. Той изрази убеждението, че хората в Гърция и Македония са готови на компромис.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.