Директорката на Националното музикално училище няма да подава оставка

Министър Банев: Тя не случайно е на поста, но в случая сгреши

Директорът на Националното музикално училище Столина Добрева няма да подаде оставка от директорския пост. Това заяви тя след среща с министъра на културата Боил Банов, предаде БНТ. По думите й стана ясно, че по време на срещата Банов не е искал нейната оставка, а разговорът е минал конструктивно.

До ситуацията се стигна, след като оперната прима Дарина Такова написа в интернет, че е поискала да кандидатства за преподавател в училището, но по регламента на конкурса трябва да изпее няколко произведения, въпреки световното признание на таланта й.

Столина Добрева обясни, че ще бъде потърсен вариант Дарина Такова да бъде част от преподавателския екип на училището.

"Министърът не ми е поискал оставката и аз не съм си я подала. Така че искам да успокоя всички, които се вълнуват по въпроса. Аз отново защитих позицията, изказах моето уважение към госпожа Такова и желанието на мен и на колегите да дадем възможност нашите ученици да се докоснат до нея", каза след срещата Добрева.

"Това е морален акт - оставката. Аз административно не мога да искам оставката на никой. Какво има да размислям, да размисля как един човек, който е изключителен изпълнител и се случил проблем с гласните му струни, след това, за да предаде своя опит на българските ученици трябва да пее. Така че, не съм размислил, считам, че това е грешка на директора. Тя не е човек без достойнства, не случайно е там. Но за мен в случая е сгрешила", каза министърът на културата.

Сутринта пред Министерството на културата се събраха деца и родители, за да подкрепят своята директорка. Те изразиха уважението си към оперната прима Дарина Такова, но в същото време поясниха, че не е редно директорът на музикалното училище да подава оставка, защото е спазила правилата. Те също бяха поканени на среща от министъра.

Коментари

Задължително поле