Пожарът в село Шишманци е напълно потушен

Земетресение от 5,4 по Рихтер в Казахстан

Прокисналият потенциал на естрадата ни С провиснало жарсе шоу не става…

ВМРО предлага химическа кастрация като наказание при изнасилване

Промени в движението в столицата от днес

Амазонка гърми пъдпъдъци в Северозапада

Укротиха река, наплашила село край Монтана

Мъж наръга и уби двама души на гара в Германия

Корианка Килчър в адаптация на „Цветът от космоса“ Ричард Станли съжиявява ужаса на Хауърд Филипс Лъвкрафт

Слънчево време ни очаква днес

Малък самолет падна върху къща в щата Ню Йорк, двама души загинаха

Какво е общото между пикаещо куче и изборите?

20-годишно момиче се изгуби на слизане по Вазовата екопътека, планински спасители я свалиха с въжета

Църквата почита Успение на Свети Иван Рилски

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Обстановката на сметището е овладяна

Директорка на съд за удавено дете

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд директорката на Дома за деца с умствена изостаналост в шуменското село Васил Друмев „Калинка“ Севилина Колева за причиняване по непредпазливост смъртта на възпитаник. Това съобщават от Апелативна прокуратура-Варна и уточняват, че е внесен обвинителен акт в Окръжен съд-Варна. Колева ще отговаря за причиняване по непредпазливост смъртта на 17-годишно момче, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – престъпление по чл.123, ал.1 от НК.

На 3 септември миналата година след решение на социално-педагогическия съвет в дома бил направен подбор на децата за еднодневна  екскурзия с организиран плаж в курорта Камчия. Със специална заповед били определени и 9-ма придружители на възпитаниците от Дома за деца с умствена изостаналост.

Групата посетила неохраняем плаж в курорта Камчия, който бил сигнализиран с табели на два езика, че къпането в района е забранено.

Подсъдимата Севелина Колева не се съобразила с предупредителните табели и без да осигури необходимите водни спасители и медицински персонал, разрешила на децата да се къпят в морето при вълнение от 2 бала, уточняват от обвинението. Около 16 часа възпитаниците на дома Д.Ангелов и С.Константинов влезли отново да се къпят заедно с Ат. Атанасов от персонала на дома.

Свидетел по делото, който плажувал там, забелязал, че Атанасов се мъчи да извади към брега едно от децата, а вълните покривали и другото момче. Мъжът успял да спаси едно от децата и изтичал към други хора на плажа, които имали надуваем дюшек, за да влезе отново във водата за спасяване на другото дете. То обаче не било открито от включилите се в спасяването му още двама мъже.

За инцидента с удавеното момче на плажа в Камчия свидетел по делото подал сигнал на телефон 112. Със сили на Гражданска защита било предприето издирване на 17-годишния С.К., но спасителите не успели да го намерят. Тялото му изплувало на 5 септември в района на курорта.

Резултатите от съдебномедицинската експертиза сочат като причина за смъртта на С.К. механична асфикция от удавяне. По време на разследването са установени редица нарушения на правно регламентирани дейности, като Наредбата за водноспасителната дейност и инструкцията за организация на тази дейност и обезопасяване на водните площи при провеждане на детски и ученически отдих.

Предстои делото срещу 48-годишната Севелина Колева да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако съдът я признае за виновна, наказанието за престъплението, за което е подсъдима, е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.