Директорът „Гамалея“: Компаниите могат да произведат едва 15% от ваксините, необходими за справяне с пандемията

Директорът на произвеждащия ваксината „Спутник V“ Център за епидемиология и микробиология „Гамалея“ Александър Гинцбург заяви, че дори за една година всички световни мощности за производство на имунобиологични лекарства няма да създадат толкова ваксини, колкото е необходимо, за да се победи пандемията от коронавируса. Според него през този период ще бъде възможно да се създадат до 15% от необходимите количества, пише „Коммерсанть".

„Ако всички световни мощности, които се занимават с производството на имунобиологични лекарства в Съединените щати, Европа, Русия, по света, сега са фокусирани върху производството на една ваксина - идеална картина - то след една година ще е произведено 12-15% от това, което е необходимо, за да се победи пандемията“, каза Гунцбург на заседание на комисията по проблемите на сънародниците извън Руската федерация.

Ваксинацията се извършва с различен успех в повече от сто страни по света. Сейшелите (64,7% от населението са ваксинирани), Израел (57,4%) и Великобритания (46,4%) са лидери в имунизацията. В Русия 4,8% от населението (над 7 милиона души) са започнали първия етап на ваксинация. Руските власти са загрижени за епидемичната ситуация. Експертите свързват възможната трета вълна главно с ниските нива на ваксинация и отчасти с високата инфекциозност на новите мутации. През изминалия ден в Русия са регистрирани 8294 нови случая на коронавирусна инфекция, ежедневното нарастване на заболеваемостта намалява за четвърти пореден ден.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия