Директорът на анестезиологията в Сливен: Починалата родилка не е имала външни наранявания при постъпване в реанимацията

Снимка: Архив

Починалата на 17 август родилка Ренета Томова не е имала външни наранявания, когато е постъпила в реанимацията на болницата в Сливен. Това обяви пред БТВ директорката на отделението д-р Юлия Бянкова.

Родилката е постъпила в нейното отделение едно денонощие след раждането – в много тежко общо състояние, с картината белодробен оток. При прегледа преди раждането е установено, че жената има две придружаващия заболявания, но нямам право да кажа какви, уточни тя.

По думите ѝ от какво точно е починала жената ще установи съдебно-медицинската експертиза след аутопсия.

Роднините на починалата след раждането Ренета искат независима медицинска експертиза и разследване по случая. Те твърдят, че лекарите са извършвали манипулации, с които родилката не е била съгласна, имат подозрения, че е имала счупено ребро.

Днес екип на Медицински одит и РЗИ-Сливен влизат на проверка в сливенската болница. Ще се проверява дейността на лечебното заведение и по специално случаят със смъртта на родилката.

Около 200 души излязоха вчера на протест пред лечебното заведение. Исканията им бяха да се спрат подобни практики, да няма такова отношение към родилките и прокуратурата и полицията да разследват случая.

Крайно време е да се проведе разговор за качеството на родилната помощ и за единни стандарти по акушерство и гинекология, обяви пред БТВ Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

Тя се е свързала с близки на починалата родилка и е предложила помощ. Ако се докаже, че са прилагани методи, които не са утвърдени от науката и практиката, може да се заключи, че правата й са нарушени, каза Шаркова.

За съжаление рядко диалогът стига до качеството на родилните грижи в България – не се събира адекватна информация, няма единни правила за поведение, коментира още адвокатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България