Директорът на НЕК Петър Илиев: Токът е скъп, защото евтиният се изнася

Предлагат нова платформа на борсата за едрата индустрия

Бизнесът: Има уредени сделки

Евтиният ток се изнася от България, а скъпият се предлага на борсата. Това е една от причините за високите цени на електрическата енергия на свободния пазар у нас, заяви изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев на заседание на енергийната комисията в парламента. „За година и половина са изнесени 10,7 млн. мегаватчаса електроенергия. Това е електроенергия, която е субсидирана от всички потребители. За нея са дадени 860 млн. лв.“, посочи Илиев.

Другата причина за високата цена на тока за фирмите са двете такси, които е принуден да плаща само бизнесът, защото битовите потребители са на регулирания пазар, посочи още той. По думите му тези две такси натоварват с 20 лв. цената на тока на свободния пазар.

Според бизнеса обаче има манипулация на цените на борсата. Има търгове за определени фирми и това е очевидно, заяви Красимир Дачев, член на УС на БТПП.

Според председателя на АИКБ Васил Велев от началото на годината цената на тока на борсата на платформа „Ден напред” е била най-високата в Европа. А през юни тя е била с 80% по висока спрямо юни 2018 г.

За да се реши донякъде проблема от Министерството на енергетиката предлагат да се създаде още една платформа на борсата, на която да търгуват големите енергийни консуматори.

 

По заповед на министъра на енергетиката

Проверяват за манипулации

Наредих Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на конкуренцията да започнат проверка дали има манипулации с цената на тока на борсата, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседание на комисията по енергетика в парламента.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разкри, че в регулатора са постъпили 18 писма със сигнали за нарушения на енергийния пазар.

По думите му има два готови доклада от проверки, те носят гриф „ Поверително” и не могат да бъдат оповестени.

Коментари

Задължително поле