Тир и кола катастрофираха между Своге и Церово

Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

70-годишен мъж е загинал, след като е блъснат от кола на пътя Разград – Русе

САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор) ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Горанов за хакването на НАП: Скоро разбрах, че да направиш такава беля на практика е ненаказуема

„Боинг“ е загубил близо 5 млрд. долара заради скандала с модел „737 MAX“

Холандия частично отговорна за Сребреница

Тръмп се срещна с астронавти от „Аполо 11“, стъпили преди 50 г. на Луната

Засилен трафик на „Капитан Андреево“

Китайската космическа лаборатория „Тянгун-2“ изгоря в земната атмосфера

Двама парапланеристи пострадаха край Дупница

Доналд Тръмп за иранския дрон: Няма съмнение, свалихме го

Хакнатите данни били със събути гащи Не са били криптирани, съобщи Венцислав Караджов, шеф на Комисията за защита на личните данни

УЕФА наказа България заради расизъм

Директорът на НЕК Петър Илиев: Токът е скъп, защото евтиният се изнася Предлагат нова платформа на борсата за едрата индустрия

Водени са разговори с Европейската комисия за създаване на още една платформа на борсата, на която да търгуват големите енергийни консуматори, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Бизнесът: Има уредени сделки

Евтиният ток се изнася от България, а скъпият се предлага на борсата. Това е една от причините за високите цени на електрическата енергия на свободния пазар у нас, заяви изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев на заседание на енергийната комисията в парламента. „За година и половина са изнесени 10,7 млн. мегаватчаса електроенергия. Това е електроенергия, която е субсидирана от всички потребители. За нея са дадени 860 млн. лв.“, посочи Илиев.

Другата причина за високата цена на тока за фирмите са двете такси, които е принуден да плаща само бизнесът, защото битовите потребители са на регулирания пазар, посочи още той. По думите му тези две такси натоварват с 20 лв. цената на тока на свободния пазар.

Според бизнеса обаче има манипулация на цените на борсата. Има търгове за определени фирми и това е очевидно, заяви Красимир Дачев, член на УС на БТПП.

Според председателя на АИКБ Васил Велев от началото на годината цената на тока на борсата на платформа „Ден напред” е била най-високата в Европа. А през юни тя е била с 80% по висока спрямо юни 2018 г.

За да се реши донякъде проблема от Министерството на енергетиката предлагат да се създаде още една платформа на борсата, на която да търгуват големите енергийни консуматори.

 

По заповед на министъра на енергетиката

Проверяват за манипулации

Наредих Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на конкуренцията да започнат проверка дали има манипулации с цената на тока на борсата, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседание на комисията по енергетика в парламента.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разкри, че в регулатора са постъпили 18 писма със сигнали за нарушения на енергийния пазар.

По думите му има два готови доклада от проверки, те носят гриф „ Поверително” и не могат да бъдат оповестени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.