Директорът на НИМХ към БАН се гордее, че фирмата му продава на собственото му ведомство

Близо 10 хиляди души досега са се подписали в петицията за незабавно възстановяване на станцията на връх Мусала, съобщи БНТ. От Института по метеорология при БАН са категорични, че закриване на станции няма да има, те ще бъдат оптимизирани. Това би довело до затваряне на 20 бази, а преди пролетта - тази на връх Мусала няма да заработи.

Според авторите на петицията, временното замразяване на високопланинската станция на Мусала е отдавна планирано, а причината не е липсата не персонал.

"Ние не можем да осигурим екипи за тази станция", заяви директорът на НИМХ към БАН Христомир Брънзов пред Националната телевизия.

"Това не е вярно, защото колега от Мургаш иска да отиде там. Работил е там, знае за какво става дума. Има и други желаещи", опроверга твърдението Георги Златанов, който е наблюдател в НИМХ-Черни връх.

Във внезапната заповед за "консервирането" на Мусала, служителите прозряха лични интереси на професор Брънзов. Както „Труд“ писа, директорът на Департамента „Прогнози и информационно обслужване“ към БАН проф. д-р Христомир Брънзов има бизнес с автоматични метеостанции. Основен клиент на фирмата му е Института по метеорология и хидрология при БАН.

"Веднага мога да ви обясня. Основен е - защото през 2007 година, Консорциума "Меторологични системи и екипировка" произвежда автоматични станции, и аз съм много горд с това. Имаме станции, които работят повече от 20 години. Съвместните ни дейности с института са да печелим проекти", обяви проф. Брънзов.

Той обясни, че целта е постигната и спечелените проекти на стойност няколкостотин хиляди са факт. Днес фирмата поддържа апаратите, които е произвела. Според Брънзов, това е и нейният плюс, чуждестранните фирми нямат сервиз у нас. А откакто е директор на института по метеорология, е в неплатен отпуск във фирмата, която притежава, твърди професорът.

Собствеността му не е проблем, тъй като не е държавен служител и има право да притежава фирми. Признава, че автоматизация ще има, с уточнението, че не неговата фирма ще произведе машината. След обществена поръчка финландска компания е спечелила проекта на стойност 30 хиляди. Кой обаче ще поддържа съоръжението - засега не е ясно.

"Един ръководител трябва да избира - дали да има хора, които няма какво да работят, или да има апаратура и да няма хора, които да работят с нея", смята директорът на НИМХ към БАН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България