„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Мъж и жена са арестувани във връзка с инцидента с откраднатата линейка в Осло

Румъния не е изпълнила допълнителните препоръки от доклада от 2018 г., посочва Европейската комисия

Пуснаха от ареста майката, която изостави бебето си пред болница в Петрич

ЕК: Хърватия е изпълнила условията за присъединяване към Шенген

500 млн. лв. повече за здраве

Директорът на НИМХ към БАН се гордее, че фирмата му продава на собственото му ведомство

Близо 10 хиляди души досега са се подписали в петицията за незабавно възстановяване на станцията на връх Мусала, съобщи БНТ. От Института по метеорология при БАН са категорични, че закриване на станции няма да има, те ще бъдат оптимизирани. Това би довело до затваряне на 20 бази, а преди пролетта – тази на връх Мусала няма да заработи.

Според авторите на петицията, временното замразяване на високопланинската станция на Мусала е отдавна планирано, а причината не е липсата не персонал.

„Ние не можем да осигурим екипи за тази станция“, заяви директорът на НИМХ към БАН Христомир Брънзов пред Националната телевизия.

„Това не е вярно, защото колега от Мургаш иска да отиде там. Работил е там, знае за какво става дума. Има и други желаещи“, опроверга твърдението Георги Златанов, който е наблюдател в НИМХ-Черни връх.

Във внезапната заповед за „консервирането“ на Мусала, служителите прозряха лични интереси на професор Брънзов. Както „Труд“ писа, директорът на Департамента „Прогнози и информационно обслужване“ към БАН проф. д-р Христомир Брънзов има бизнес с автоматични метеостанции. Основен клиент на фирмата му е Института по метеорология и хидрология при БАН.

„Веднага мога да ви обясня. Основен е – защото през 2007 година, Консорциума „Меторологични системи и екипировка“ произвежда автоматични станции, и аз съм много горд с това. Имаме станции, които работят повече от 20 години. Съвместните ни дейности с института са да печелим проекти“, обяви проф. Брънзов.

Той обясни, че целта е постигната и спечелените проекти на стойност няколкостотин хиляди са факт. Днес фирмата поддържа апаратите, които е произвела. Според Брънзов, това е и нейният плюс, чуждестранните фирми нямат сервиз у нас. А откакто е директор на института по метеорология, е в неплатен отпуск във фирмата, която притежава, твърди професорът.

Собствеността му не е проблем, тъй като не е държавен служител и има право да притежава фирми. Признава, че автоматизация ще има, с уточнението, че не неговата фирма ще произведе машината. След обществена поръчка финландска компания е спечелила проекта на стойност 30 хиляди. Кой обаче ще поддържа съоръжението – засега не е ясно.

„Един ръководител трябва да избира – дали да има хора, които няма какво да работят, или да има апаратура и да няма хора, които да работят с нея“, смята директорът на НИМХ към БАН.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Включва си станциите и задължават наблюдателите да правят наблюдения и на метеостанцията му, за да правят сравнения с класическите уреди извършват корекции. Използват труда им, без да им се заплаща за това.
    Защо не съкращава администрацията, а от години закриват станции?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.