Директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова получи наградата „Златен орел“

Отличието бе връчено по време на XV фестивал на античното наследство в Свищов

Директорът на Националния исторически музей /НИМ/ доц. д-р Бони Петрунова получи наградата „Златен орел“ за принос в опазването на културно-историческото наследство. Отличието и бе връчено от кмета на Община Свищов Генчо Генчев по време на XV фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“.

Доц. Бони Петрунова е утвърден историк и археолог. Има множество участия в археогически разкопки като ръководител – от 1988 г. до 2017 г. Участва в над 60 археологически експедиции в почти всички краища на България. Носител е на много награди, сред които „Археолог на годината“ през 2018 г. и наградата на Министерството на културата „Златен грифон“ за принос в развитието на българската археологическа наука.

"Щастлив съм, че връчвам наградата на един достоен човек. На една жена, която покори един от най-трудните археологически обекти – крепостта Лютица", заяви Генчо Генчев.

Пред многобройните присъстващи в аничния град Нове доц. Петрунова изрази голямата си благодарност за полученото признание и заяви: „Оттук този „Орел“ ще бъде отнесен в кабинета ми в Националния исторически музей, откъдето двамата ще наблюдаваме, опазваме и популяризираме културното наследство на България“.

В Свищов доц. Петрунова изнесе публична лекция на тема „ Древни съкровища, музеи, туризъм“. В нея тя разказа за част от обектите, които е ръководила и за разкритите важни археологически находки.

Коментари

Задължително поле