Русия е готова да увеличи доставките на газ в Сърбия

Мръсен въздух в няколко града тази сутрин

Как се прави поза „арбалет“?

Лекар: София е пред грипна епидемия

Силни земетресения в Перу и Еквадор

Руското посолство в САЩ: България екстрадира руснак, обвинен за онлайн измами

Тръмп предвижда среща с Ким Чен-ун след месец

Десетки жертви и ранени при взрив след кражба на гориво в Мексико

Времето ще е облачно и ветровито

На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Директорът на отдела за диаспората на Световната ционистка организация Густи Браверман пред „Труд“: Новата рокля на стария антисемитизъм е анти-Израел България е пример, за това, че имаше какво да се направи, въпреки че натискът на фашизма беше прекалено силен

– През 1897 година Теодор Херцел основава Световната ционистка организация, какви бяха намеренията му?
– Теодор Херцел искаше евреите да имат родина. Всъщност идеята му за Еврейска държава се зароди от казуса с делото на Алфред Драйфус (б.а. – единственият френски офицер от еврейски произход, достигнал до служба в Генералния щаб на френската армия. Обвинен в шпионаж в полза на Германската империя и е осъден до живот) във Франция. Факт е, че делото на Драйфус подчерта нуждата от родна земя за евреите. Това подтикна Херцел да работи за осъществяването на тази идея. От 1897 година, когато в Базел е проведен първият еврейски конгрес, до неговата смърт през 1904 година, той работи усърдно за мечтата си. Тя се сбъдна с официалното признаване на Държавата Израел през 1948 година.

– Днес Държавата Израел е факт, мечтата на Херцел е сбъдната, има ли място все още за Световната ционистка организация?
– Това е много интересен въпрос, на който някои хора ще отговорят отрицателно с мотива, че първоначалната идея на Херцел е изпълнена. Факт е, че идеята е реалност, но това, което искам да отбележа е, че Световната ционистка организация е единственото място, което чува гласа на евреите, живеещи извън границите на Израел. Всяка година ние организираме конгрес, на който евреи от всички краища на света споделят мнението си по различни въпроси за държавата. Аз категорично твърдя, че Световната ционистка организация е мястото, където ние се грижим за връзката ни с евреите, които не живеят в Израел. Това е нашата първа и най-важна роля.

– Знаете ли, че през 1896 година, точно преди първия световен еврейски конгрес, Херцел идва в България на посещение при Фердинанд?
– Херцел се опитваше да открие съмишленици за идеята си за Държавата Израел. Това, че е дошъл тук – в България, може да говори за това, че някой е прошепнал в ухото му и е подсказал, че в страната ви може да открие сътрудник в лицето на Фердинанд.

– Антисемитизмът е сериозен проблем в целия свят и Европа, как определяте действията на омразата?
– Всяко човешко същество трябва да разбере какво носи омразата в този свят. Тя не спира само с евреите – омраза виждаме и към хомосексуалните, към хората с различен цвят на кожата. Всеки човек, който избира да бъде „анти“, има голям избор от мишени. Новата рокля на стария антисемитизъм е анти-Израел. Не може да игнорираме факта, че всички действия на държавата ни дори в собствените ни граници добиват широка публичност. Никой не продумва нищо за това какво Сирия прави на своя народ, за случващото се в Ивицата Газа или на други подобни кризисни точки. Но всеки път, в който Израел опита да предприеме действия, за да се защити, тя е обвинявана. Днес антисемитизмът не е говоренето на лоши неща за евреите, а непрестанното обвиняване на Израел за правата й да се защити.

– Каква е позицията Ви по отношение на движението срещу Джордж Сорос в Унгария?
– Имам доста добри отношения с Унгария – не само с еврейската общност там, но и с правителството. За министър-председателя Виктор Орбан са важни отношенията му с Израел и премиера Бенямин Нетаняху. Когато официални делегации обаче идват на посещение в Израел аз подчертавам, че не мога да игнорирам случващото се в Унгария. Реакцията и действията към Сорос не бяха чисти и не може да се игнорира факторът, че той е евреин. Беше грозно и брутално да бъдат поставяни негови снимки по автобусните спирки на земята, така че хората да настъпват образа му. Съжалявам, защото това не може да бъде тонът на правителството.

– Колко е запозната Световната ционистка организация с историята на спасените български евреи по времето на Втората световна война?
– Не особено много, трябва да призная. Моите родители са от Румъния, но въпреки това не знаех много за Холокоста на евреите там. Смятам, че фокусът за историята на евреите през всичките тези години падна върху Унгария, Полша и Германия. В мрачната история на еврейския народ България е лъч светлина. По време на престоя ми в България се запознах с идеята за филм, който да покаже случилото се през Втората световна война в България и смятам, че той ще има продължителен отпечатък върху израелското общество (б.а. – става въпрос за филма „The next generation”, реализиран по идея на Яков Джераси, който се очаква да бъде излъчен по израелска и българска телевизия до месец). Преди интересът беше единствено върху онова, което германците ни сториха. Днес разказът се променя, защото Израел търси нови истории. Вашата доказва, че въпреки обстоятелствата, всеки може да отстоява позицията си. България е пример, за това че имаше какво да се направи, въпреки че натискът на фашизма беше прекалено силен. Визитата ми в България отвори очите ми за друга страница от миналото – за историята от другата страна. През Втората световна война има редица примери как отделни личности помагат на евреите, но тук става въпрос за помощта на цяла нация.

– Чувствителна тема е случилото се, след като „Труд“ съобщи първи, че Яков Джераси е оглавил Ционистката федерация в България. Същият ден в редакцията бяха получени позиции от местно еврейско ръководство. Какво се случи всъщност, имайки предвид, че Джераси е добре познат в България с продължителната си работа в името на Израел?
– Нямам отговор за случилото се. Дойдох в България, за да опитам да разбера повече, защото бях засрамена. Това е вътрешен проблем на страната ви, но в същото време е проблем в един от клоновете на Световната ционистка организация. Със сигурност това, което трябва да направим, е да открием правилния начин Българската ционистка федерация да функционира. Тя трябва да има ролята да изгради чувството за връзка с Държавата Израел като родина. Важно е да има Ционистка федерация в България, която да подсилва връзката с Израел.

– През 1949 година 45 000 български евреи емигрират в Израел. По-късно, между 1990 година до 2000 година, останалите 5000, които са останали в страната ни след първата емигрантска вълнa, също заминават за Израел. Сега наблюдаваме феномен, свързан със завръщането на тези евреи в България, каква е разликата в двата типа емиграция?
– Този казус не засяга само България. Веднага след Холокоста емиграцията беше алтернатива, въпреки че за много от тях това значеше започване от нулата. В много отношение Държавата Израел беше истинско чудо – изведнъж от нищото евреите имаха родина, където те не бяха малцинство, а част от собствената си нация. Хората инвестираха в това да изградят държавата. Емиграцията в Израел беше идеология. Евреите се почувстваха ционисти и знаеха, че искат да изживеят живота си в Израел, дори на цената на това да оставят стария си живот зад гърба си. Очакваше се хората, дошли в Израел, да се трудят усилено и повечето от тях успяха да вложат енергията си в тази насока, свиквайки с обстоятелствата. Но много други не успяха да открият себе си по този начин. Сега Израел е като всяка нормална държава – има своите добри и лоши страни.

– Докато бях гост на Лигата против поругаване в Ерусалим, обсъдихме компонентите на антисемитизма – един от основните беше, че евреите са влиятелни във финансовият свят и контролират световните медии. И въпреки това много от българските родители усилено се борят за това децата им да учат в Еврейското училище в София, как обяснявате това?
– Задавам си същия въпрос, това е интересен факт, който не се случва само в България. Пример за подобно нещо има в Съединените щати, където в частно еврейско училище учат младежи без какъвто и да е еврейски корен. Заради това, че евреите се справят добре, има две мнения у хората – едните ги мразят, а другите взимат пример от тях. По мое мнение родителите в България, които изпращат децата си в еврейското училище, са решили да не мразят, а да използват уменията и знанията. Въпреки буреносния облак върху Израел свързан със сигурността, ние успяваме – във високите технологии, в агрокултурата и в много други сфери. Затова много от хората решават да се доверят в услугите ни. Ние осъзнаваме, че нищо не би трябвало да се приема като даденост – затова в рамките на 70 години станахме една от водещите държави в света.

Нашият гост
Густи Йеошуа Браверман е директор на отдела за диаспората на Световната ционистка организация, а преди това е зам.-председател на реформаторското движение в Израел. Тя е член на Съвета на гуверньорите на Еврейската агенция за Израел, както и на Обществения съвет за възпоменание на Теодор Херцел.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. като на по прост някой ше ми обясни как има антисемитизъм като еврейте не са семити а индоевропейци, а примерно палестинците са семити изцяло, па еврейте на тях им зеха земята…. щот хершел йозеф е толкоз семит колкото и баба ми….

 2. Световната ционистка организация не била запозната със спасяването на българските евреи??? Ами представителите й да отидат в „Яд Вашем“!!! България е единствената държава в света, която спаси всичките си евреи. Що се отнася до Държавата Израел, след промените у нас министър Пушкаров беше на визита там. След завръщането си на журналистически въпрос за впечатленията му отговори: „Видях как един мотивиран народ е превърнал пустиня в рай, а у нас виждам как един немотивиран народ превръща рая в пустиня.“

 3. Най-антисемитската държава в света е Израел, безспорно е. Защото именно Израел най-люто преследва арабите, които са семити. Истинските юдеи-семити в Израел са малобройно малцинство, те са чернокожи, а белите не са семити. С 10% от огромните дарения за Израел, идващи от САЩ и тамошни ционистки организации в България бихме изградили много по-силна, красива и особено добра страна.

 4. Каквито и красиви слова да говорят,каквито и уж хитри номера да въртят,в каквито и нови рокли да се обличат, каквито и уж умни пропагандистки ,,braın washıng’’ холивудски филми да въртят- евреите ще са евреи и ще бъдат мразени вечно, ,,во веки веков»! Даже в бъдеще ще е по зле- видя се ,че и срамното, сляпото покровителство на САЩ(където под името на фондации на ветерани,жертви от холокоста и неизброими още измислени организации ограбват труда на честните американци) не върши работа! А това, че са били умни и смели са митове и легенди само за страхливците, глупавите и чуждопоклонниците! Ненаситните им търбуси и надменността ще ги и погубят!

 5. Що се отнася до Сорос, как да си обясним факта, че от десетилетия той финансираше неолибералните „ценности“ (сексуалната революция, равенство на половете, права на маргиналите и пр.), които доведоха до смъртоносен демографски срив, особено в най-засегнатата от тях Западна Европа, а тези „ценности“ съвсем не са приоритет на обществото в Израел?

 6. Сорос е световен еврейски изрод, но винаги съм знаел, че е елементарно заради Илия, да мразиш и Свети Илия. Евреите са дали доста на света и не случайно 80 % от нобелистите са от тази нация. Сред приятелите които имам ( и които съм имал) няма евреи, но с удоволствие и без никакви предразсъдъци бих „приятелствал“ с евреи. Както и без всякакви расистки предубеждения, ще се подложа на лечение от еврейски лекар ако ( пази, Боже) ми се наложи. Разни книги като „Световната конспирация“ от Н. Николов, намирам за нереалистични.

 7. Евреите да си ходят в Израел. Тия са ВРАГ на България от 1500 години, когато Евреите- Хазари нападнаха България на Хан Кубрат. По- късно, евреите нахлуха в сегашна България, заедно с Ислямистите – Османци, по време на Турското РОбство. Евреите са Нашественици както Османците и трябва да се махат. Единствената ГРЕШКА на Хитлер е че нападна Русия през 1941 г . До тогава, всички бяхме на печалба. Чрез Хитлер, България си върна Южна Добруджа, земи от Турция и отново се обединихме с Македония( но последното- само до 1945 г), Русия си ВЪРНА земи загубени от Първата Световна война, Германия също си върна загубеното. Германците- нацисти и Руснаците на Александър Втори Николаевич, помогнаха на България да РАСТЕ. … Ислямистите Араби, турци и Евреите САМО гледат да ОТКРАДНАТ от нас.. Евреите да бягат далеч от България или да мрът.

 8. „евреите са дали доста на света“ – ленин, сталин, берия и 90% от съветското нквд, което потопи в кръв европа и русия, като последната още не може да се съвземе от ужаса и дори вече е свикнала с него. да не забравяме, че и хитлер е евреин. малко му е на сорос снимката му да е под подметките на хората (всъщност – там му е мястото на евреина – в краката на християните!). еврейският изрод сорос старателно и от години събира съчки за кладата, на която да изгори европа и от нея да стане „еврабия“. а еврейката ангела меркел му помага с такова престъпно усърдие. сега меркел се съгласи да отвори т.н. „архиви на холокоста“, намиращи се в бад аролзен в германия – т.е след като подкрепи престъпния план на израел да засели араби в германия и да започне да ги разселва и из европа, сега ас архива от бад аролзен меркел дава законова възможност на израел да се съди за нови милиарди и германия да издържа бандитската държава израел довека. всички канцлери на германия досега са отказвали отварянето на този архив точно за да не дадат възможност на израел да се съди за всеки един от тези 17 милиона документи. германия има канцлер, който мрази германия и очевидно работи в полза на израел срещу германия и европа.

  1. Факт е, че германското стадо обича канцлера, който мрази германия.
   И затова му се пада на германското стадо да бъде лашкано вовеки веков!
   Браво на меркел, че реши да внесе афроараби да подобрят сбъркания немски ген.

   1. Хаха. Индивидът Mangalus Bulgaricum, който ходил из Европа да разнася мангалска воня, да прави фалшиви фирми, да източва социални помощи, да краде, да срами българската нация, да се държи като дивак, да изнасилва и убива жени и деца решил да отмъщавa на Европа ЗАТОВА, ЧЕ МУ СПРЯХА КРАНЧЕТО С ПОМОЩИТЕ. Че и на компютър се научил да чука.

  2. Нямам нищо против знаещите повече от мен колеги, но имам силно против онези които пишат недостоверни, празни и безпочвени глупости. Със закъснение от 66 години след смъртта му грузинеца Сталин ти го направи евреин!? Ленин- роден в семейството на Иля и Мария Улянови и кръстен в РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА !!!- за теб пак е евреин!? Стига бе, колега! Остави празните кръчмарски приказки на неграмотните селяни в кръчмата! Тук е пълно с нещастни, незнаещи гащници, които пишат първото родило се в главите им, а други за жалост го повтарят като патки и папагали. Не стигай до тяхното ниво !

   1. То това за Ленин се знае отдавна – dnes.bg/world/2011/02/28/evreiskite-koreni-na-lenin.112352

  3. Едва ли всеки от нас знае в дълбочина рода и роднините си, тук са преминали турци, кръстоносци, кумани, печенеги, татари и какво ли още не? Обаче с дълбоко злорадство издирваме верни или измислени „факти“ за някои известни исторически хора, и то само за да ги дискредитираме, да ги омаскарим съгласно нашата гащническа справедливост, за да можем да ги съдим като истински и точни съдници. Ами защо не напишете, драги колеги нещо за Пушкин ? А за Дюма? Известно ли ви е, че те имат в рода си негри? Че са с африкански корени? Знаете ли какво е отговорил великия писател Дюма на един идиот, който го е питал „съчувствено “ за рода му ? Ще цитирам думите на писателя:

   “ Баща ми беше мулат, дядо ми негър, а прадядо ми маймуна. Нали разбирате господине, родът ми започва там, където Вашият свършва.“

 9. Всеки който каже, че царят е гол е републиканец.
  Аман от нагла и гнусна пропаганда!

 10. Нобел е евреин, комитета, който определя Нобеловите награди се състои главно от евреи, затова огромен % от тях се дава на евреи. У нас е пълно с израелска агентура във властта и заедно с турската унищожават България.

 11. прадядото на ленин е моше бланк. дядото е исраел бланк. майка му е мария бланк. тя се жени за православния илья улянов. ленин е роден от майка еврейка. свалянето на руската монархия и революцията я финансират еврейските банкери ротшилд, якоб шиф, варбург, рокфелер, морган, олаф ашберг, уилям томпсън и т.н. йосиф ДЖУгашвили-сталин е грузински евреин. още през 1923г. лорд сиднъм казва, че „в русия под еврейско ръководство са избити над 30 милиона християни и това е най-ужасно престъпление“. винаги ми е било интересно като кажат за сталин, че „избил собствения си народ“. напротив – евреинът джугашвили избива руския християнски народ, а на евреите раздава власт да избиват християните. интересното е, че до ден днешен моделът е същият – когато в едно общество шепа евреи докопат властта и започнат да се гаврят с хората, мнозинството търпи гаврата вместо да им види сметката. ако смятате, че не е така – погледнете германия и меркел. всички стоим и гледаме като смотаняци как еврейката ангела меркел се гаври с нашата сигурност и изпълнява плана на сорос да превърне европа в еврабия. уж подаде оставка, ама щяла да се махне след 3 години. през това време подписа пакта на оон за миграцията, за да блокира връщането на мигрантите обратно по родните им места, а сега даде в ръцете на израел и архивите на холокоста, намиращи се в бад аролзен, с което задължи германия да плаща нови милиарди на израел.

 12. Като Ви чета писанията – съвсем сте го забравили стария еврейски изрод Карл Маркс.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.